Goedkope Plantenlabels DIY

Als je in de eerste week van maart ook bent begonnen met het zaaien van de moestuintjes van Albert Heijn, dan ben je in de meeste gevallen nu wel toegekomen aan het verspenen van de zaailingen. Hoe je dat kunt doen, kan je lezen in een blog wat ik vorig jaar schreef hierover. Deze week zal ik een en ander nog eens toelichten over het verspenen.

20160328_085633

Als je meerdere zaailingen wilt bewaren en dus meer plantjes wilt overhouden, dan kom je wat labels te kort. Ook als je zelf zaait uit een zakje met zaad, heb je labels nodig om te noteren wat je hebt gezaaid. Natuurlijk kan je labels kopen in de winkel. De gele, plastic bordjes zijn vrij bekend bij het tuincentrum. Ik vind deze zelf wel erg handig. De krijtbordjes waar je op kunt schrijven ben ik niet weg van… na een flinke regenbui kon ik niet meer zien wat ik had gezaaid! Vandaag heb ik voor jullie een low budget tip om zelf labels te maken voor bij jouw zaailingen.

Je hebt hiervoor nodig een drankkarton van bijvoorbeeld melk of (zoals ik op de foto) yoghurt. Volgens mij zijn de pakken van sap ook geschikt. Deze pakken hebben een plastic laagje, dus als het nat wordt is het niet erg! Als het pak leeg is spoel je hem helemaal om. Je doet er wat water in, schudt goed en laat het water er uit lopen. Als je dat een paar keer hebt gedaan is het pak echt wel schoon. Vervolgens laat je het pak goed drogen (op de verwarming). Als het pak goed droog is knip je het open. De bodem en de bovenkant knip je er gewoon vanaf.

Ik het het pak gehalveerd. Dat was precies de maat van een geel label. Uit iedere zijkant kon ik ook weer 3 labels halen. Dus uit een gewoon literpak zuivel haal je 24 labels!! Om de labels goed in de grond te kunnen steken knip je aan een zijde een punt. Als je dit niet doet prik je het kaartje een stuk moeilijker in de grond. 20160328_085625

En dan kan je de labels gaan gebruiken! Met watervaste stift kan je nu opschrijven welk plantje er groeit in het potje. Yoghurtpakken (van de Zaanse Hoeve) zijn aan de binnenkant bruin. De melkpakken zijn wit. Zelf vind ik de bruine labels toch wel erg leuk geworden!

20160328_085639

Voorgaande jaren was ik altijd erg zuinig met mijn labels. Ik had vaak ook niet genoeg en zette zo de potjes bij elkaar van hetzelfde soort. Dit bleek vaak niet heel handig, want als er een keer wat was verschoven wist ik soms niet altijd meer precies wat het was…. Nu is dat dus niet meer nodig. We gaan komende tijd meer yoghurt eten!!

Een reactie op “Goedkope Plantenlabels DIY

  1. Hey fijne blog én snoezig moestuintje hoor ! Ik gebruik persoonlijk ofwel een stukje dat ik uitsnijd uit boterkuipjes en dergelijke , nog efficiënter ! 🙂 , anders gebruik ik houten plaatjes of decoreer ik de potten maar als niet alles op pot staat is het redelijk ‘ slordig ‘ in uitzicht .
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: