GraviTrax; de interactieve knikkerbaan REVIEW

Onze zoon F is nu 5 jaar en eigenlijk al heel lang gek op knikkerbaantjes. Zo had hij op jonge leeftijd al Hubelino, als uitbreiding op de Duplo. Maar ook (simpele) houten knikkerbaantjes, waarbij het knikkertje alleen maar naar beneden gaat vindt hij leuk. Toen er laatst een persbericht binnenkwam over de GraviTrax kogelbaan kon ik het natuurlijk niet laten om daarop te reageren. gravitrax

Wat is GraviTrax

GraviTrax is een nieuw kogelbaan-systeem van het welbekende merk Ravensburger. De knikkerbaan is inmiddels winnaar geworden bij de “Speelgoed van het Jaar” verkiezing voor de leeftijdscategorie 8 & 9 jaar.

De GraviTrax knikkerbaan bouw je met behulp van bouwstenen, vloerplaten, rails en nog wat speciale onderdelen. Als je alles combineert kan je de meest te gekke banen bouwen. Er zit een handleiding bij met opdrachtjes en bouwschema’s. Het advies is om eerst hier mee aan de slag te gaan. Zo leer je hoe alles werkt en hoe je de knikkers kan laten rollen. Als je het principe goed onder de knie hebt kan je goed je eigen creativiteit kwijt hierin. Je kan zelf een knikkerbaan gaan ontwerpen. Als je baan klaar is kan je kijken of je baan goed gelukt is en of de knikkers beneden komen. Wat fijn is van GraviTrax is dat je de set ook uit kunt breiden. Er zijn diverse uitbreidingsets en accessoires om verder te kunnen bouwen en ontdekken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

gravitrax

Wat zit er in de doos

In de doos zitten meerdere zakjes met onderdelen, kartonnen grondplaten, kunststof grondplaten waarmee je verdiepingen kunt maken en natuurlijk de gebruikershandleiding.

gravitrax

In de zakjes zitten diverse onderdelen waarmee je de staanders maakt voor de grondplaten waarmee je de hoogte in kunt bouwen. Ook zitten er witte plaatjes in, waar je de rails in vast kunt maken. Er zitten diverse maten rails in het zakje. Natuurlijk een zakje met kogeltjes en nog een zakje met diverse onderdeeltjes.

gravitrax

Op bovenstaande foto zie je een bladzijde uit de handleiding. In eerste instantie vond ik hem best lastig te “lezen”, maar het is belangrijk eerst alle onderdeeltjes klaar te leggen die je nodig hebt, voordat je begint. Dan is het prima te doen.

 

Wat vinden wij van Gravitrax

Mijn zoon F heeft de knikkerbaan nog niet gezien, we doen het namelijk voor hem in de zak van Sinterklaas. Samen met mijn oudste zoon (van 10 jaar oud) heb ik dit speelgoed getest. Zorg dat je lekker de ruimte hebt om alles neer te leggen en om te kunnen bouwen. Zorg ook voor genoeg tijd als je gaat beginnen. Het in elkaar zetten van de baan is niet moeilijk, maar het is natuurlijk wel net even anders dan bijvoorbeeld de Hubelino knikkerbaan. Als je de handleiding goed doorneemt, dan is het in elkaar zetten geen probleem. Zelf denk ik dat kinderen in het begin wel even wat hulp nodig hebben totdat ze door hebben hoe het werkt.

gravitrax

Als je de baan in elkaar hebt staan, dan is het tijd om te testen of je het goed heb gedaan. Plaats de knikkers in het groene dingetje en druk op de knop (zie het filmpje). De knikkers worden zo los gelaten en als het goed is komen ze beneden uit op plaats van bestemming. Wij vinden de knikkerbaan echt heel erg leuk! Wat een leuk speelgoed. Ik snap wel dat het het speelgoed van het jaar is geworden.

gravitrax

Wat ik zelf zo leuk vind is dat je een baan kunt kiezen uit het boekje. Er staan heel erg veel voorbeelden in het boekje, van makkelijk naar moeilijk. Maar je kan natuurlijk ook je eigen creativiteit gebruiken en zelf een mooie baan maken. Je kan je fantasie hier goed in gebruiken. Met de uitbreidingen kan je ook steeds andere dingen maken. Ik heb de looping in ieder geval al op ons lijstje gezet. De baan is trouwens van goede kwaliteit en voelt heel degelijk aan.

Waar kan je het kopen

Het is raadzaam om te beginnen met de GraviTrax starterset. De GraviTrax starterset is bij de speelgoedwinkel te koop en online kan je het hier bestellen. De starterset, die bestaat uit meer dan 100 onderdelen, heeft een adviesprijs van € 49,99.

 

De uitbreidingsets en accessoires bestaan uit:
Uitbreidingsets:
– GraviTrax® Bouwen, € 19,99
– GraviTrax® Tracks, € 19,99

gravitrax

Accessoires:
– GraviTrax® Kanon, € 10,99 (Schiet je kogels naar de volgende verdieping en laat ze daardoor nog langer rollen).
– GraviTrax® Katapult, € 10,99 (Ga tegen de zwaartekracht in en laat je kogel spectaculair door de lucht vliegen! Welke hindernissen en hoogteverschillen kun je met de katapult overwinnen?).
– GraviTrax® Kogelslinger, € 10,99 (Met de slinger wordt de kogel met grote snelheid gelanceerd, zodat deze een nog langere afstand kan afleggen. Lanceer je jouw kogel naar de finish?).
– GraviTrax® Looping, € 10,99 (Met de looping zet je de wereld even op z’n kop! Hoeveel kracht heeft je kogel nodig om door de looping te komen?).

Ken jij de knikkerbaan GraviTrax al?

Een reactie op “GraviTrax; de interactieve knikkerbaan REVIEW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: