Hoe groeien onze moestuintjes van AH

Na mijn AH moestuintjes drama van vorige week zag ik het toch even somber in met de mini moestuintjes. De broccoli heb ik meteen verspeend, de andere moestuintjes meteen verpot. Na en week van liefdevolle verzorging hebben mijn stekjes het toch overleefd! De broccoli ziet er ook keurig uit. Kijk je mee?

20150308_151308

Broccoli

Ik had 10 broccoli stekjes ieder apart in een potje gezet. In een grotere pot heb ik nog wat broccoli stekjes bij elkaar gezet in verband met ruimte gebruik. Als ik alle moestuintjes straks heb verpot verwacht ik namelijk héél veel potjes in de vensterbank. F greep na mijn moestuintjes drama nóg een keer in het kweekkasje en nu bleef de schade beperkt. Twee broccoli stekjes waren geknakt. Ik heb nu nog 8 stekjes over in een apart potje. Ze doen het echt goed en zelfs de volgende set met blaadjes is onderweg! Normaal gesproken verspeen je pas als je stekje 4 blaadjes heeft, maar omdat de turfpotjes wel erg klein zijn voor de hoeveelheid zaadjes was het verstandiger om eerder te doen. Anders zou je de wortels wel heel erg beschadigen.

20150308_151453 20150308_151501 20150308_151507

Bieslook, wortel, veldsla

20150308_151540 20150308_151326 20150308_151346

Tijm, prei, basilicum

Zaaien

Ik heb op drie verschillende dagen zaadjes gezaaid en wel op 21 februari, 24 februari en 26 februari. De meeste moestuintjes zijn nu binnen deze twee weken ontkiemd. Ik heb eerlijk gezegd niet echt bijgehouden wanneer onze zaadjes zijn ontkiemd, omdat dat ook niet helemaal meer reëel was met de val van de bakjes. Op dit moment staan de moestuintjes bij ons op de slaapkamer. Daar is het wel wat koeler. Als ze eenmaal ontkiemd zijn mag de temperatuur wat naar beneden. Ze gaan echt als een trein. De veldsla moet ik nu ook echt gaan verspenen.

20150308_151330  20150308_151416 20150308_151429

Rucola, dille, cherrytomaat

20150308_151434 20150308_151439 20150308_151447

Spinazie, kropsla, radijs

Rucola

Ook de rucola moet nu echt verspeend gaan worden, zodat ik allemaal aparte plantjes over ga houden. Heb jij wel eens rucola in de tuin gehad? Wij hadden het vorig jaar voor het eerst in de tuin. Het plantje groeide als kool en het is zo makkelijk om even wat rucola uit de tuin te knippen om een salade mee te maken!

Dille

De dille kom in dit potje ook al op, maar dille ga ik niet verspenen. Vorige week met de val heb ik de kiemen die toen los waren wel allemaal apart in een potje gedaan, maar deze laat ik allemaal bij elkaar in het potje. Dille schijnt het namelijk niet fijn te vinden om verspeend te worden. De dille gaat tzt alleen over naar een grotere pot en zal dus alleen verpot worden.

Cherrytomaat

De cherrytomaat daar heb ik op dit moment nu 4 stekjes van. Ik verwacht dat er nog wel wat meer bij zullen komen. Ze zijn nu nog te klein om te verpotten of te verspenen. Het beste kan je de stekjes verspenen als ze vier blaadjes hebben. Nog even geduld dus. Tomatenplantjes hoef je niet zo koud weg te zetten, maar kan je het beste in een kasje doen. Tomaten houden van warmte.

Kropsla

Van kropsla zitten bij ons ook al veel stekjes in de pot. Ook deze ga ik vanmiddag verpotten. Zelf vind ik kropsla heel moeilijk om te houden. Vorig jaar heb ik het gezaaid maar zodra de stekjes naar buiten konden werden ze opgegeten door de slakken. We hebben vorig jaar dus geen kropsla uit eigen tuin gegeten…

Hoe groeien de moestuintjes van Albert Heijn bij jullie? Ik ben benieuwd of ze net zo goed gaan als bij ons, of misschien wel beter? Laat het me weten in de comments.

4 Reacties over “Hoe groeien onze moestuintjes van AH

 1. Hoi hoi, wat leuk om te lezen! Ik ben zelf ook druk aan de slag gegaan met mijn moestuintjes en heb nu twee complete sets, waarvan ik cherrytomaat, bieslook, wortel, prei, brocolli en spinazie al verpot heb.
  Ik had alleen een vraagje; wat is verspenen precies?
  Ik ben (nog) niet zo’n expert op dit gebied haha, maar ik vind het wel erg leuk om te doen.
  Succes verder met je tuintjes!

  • Hoi Rowan, verspenen is eigenlijk dat je alle plantjes van elkaar af haalt en in een apart potje doet. Dus niet het hele kluitje bij elkaar.

 2. Hoi,
  Ik ben ook bezig met het verspenen van mijn plantjes maar ik heb een probleempje.
  Ik heb alleen maar toegang tot wat potten enzovoort, maar elk stekje moet toch minstens 10 centimeter uit elkaar staan? En er zitten al 7 of 8 stekjes in één zaadmatje. Hoe moet ik dit doen? Van elk plantje er maar 1 pakken? Dan zit ik straks met 1 wortel, 1 aubergine, 1 broccoli enzovoort. Dat kan toch ook niet? Iemand tips?

  • Het zaadmatje kan je voorzichtig uit elkaar scheuren. Het is de bedoeling dat je de plantjes verspeend. Dat wil zeggen dat je elk stekje los van elkaar zet. Als je zoekt op “verspenen” op mijn blog kom je het blogje tegen waar ik het precies in uitleg! Succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: