Hoe kan je je immuunsysteem verbeteren

immuunsysteem

Zeker in deze tijden is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en gezond te blijven. Het doel van je immuunsysteem is om je lichaam gezond te houden. Het is een mooi systeem dat bacteriën en virussen herkent en elimineert. Als je goed voor jouw lichaam zorgt, dan blijf je tevens werken aan een goede gezondheid.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een mooi mechanisme dat op verschillende manieren bacteriën, virussen en andere lichaamsvreemde stoffen herkent en aanpakt. Het systeem werkt het beste bij gezonde voeding en een gezonde lifestyle (even afgezien van auto immuunziektes, waarbij het lichaam het lichaam zich tegen zichzelf keert). Als het immuunsysteem in actie komt, gebeurt dat door middel van je witte bloedlichamen.

Hoe kan je je immuunsysteem verzorgen?

Water

Drink elke dag 2 tot 3 liter water. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Onder andere ook om afvalstoffen goed af te kunnen blijven voeren.

Groente en fruit

Het is belangrijk om gezond te eten. Tevens ook zo min mogelijk bewerkt. Ik probeer hier aan te houden om zoveel mogelijk te kopen wat mijn overgrootmoeder ook gekocht zou hebben. Eet heel veel groente (500 gram per dag) en fruit (2 a 3 stuks per dag).

Groente en fruit dat goed is voor je weerstand zijn bijvoorbeeld blauwe bessen, peterselie, citrusvruchten, guave, kiwi en rode paprika. Rode paprika bevat drie keer zoveel vitamine C als een sinaasappel! Bloemkool en spruitjes bevatten veel vitamine C.

Slapen

Ga op tijd naar bed en slaap voldoende. Zo’n 7 a 8 uur per dag heb je nodig. Probeer voor het slapen gaan niet meer op een scherm te gaan. Een boek lezen is beter voor het aanmaken van melatonine.

Bewegen

Beweeg iedere dag minimaal 20 minuten. Een workout of gewoon buiten een wandeling maken. Met je snoet in de frisse buitenlucht is heerlijk. Bovendien werkt de natuur helend.

Supplementen

Het is verstandig om supplementen te nemen, om te voorkomen dat je ziek wordt. Vaak denken we dat we helemaal gezond zijn als we gezond eten en bewegen. Maar al je vitamine- en mineralenlevels moeten óók op peil zijn. Iets wat je vanaf de buitenkant natuurlijk niet kunt zien. Wat belangrijke supplementen zijn, zijn vitamine C, vitamine D3, magnesium en zink. Bij een zwak immuunsysteem kan je quercetine toevoegen.

  • Vitamine c is vitamine die heel erg belangrijk is voor je weerstand. Het verbetert namelijk de productie van witte bloedcellen. Zelf neem ik vitamine C volgens de orthomoleculaire geneeskunde en ik neem hier best wel veel van in. Ik gebruik vitamine C poeder, dit is heel puur.
  • Zink is een mineraal waar veel mensen met een verzwakt immuunsysteem een tekort aan hebben. Daarnaast is zink ook een antioxidant en werkt goed bij griep, virussen en verkoudheidsklachten. Als je een tekort hebt aan zink kun je dat vaak herkennen aan broze nagels, witte vlekjes of ribbels op je nagels. Zink zit veel in schaal- en schelpdieren.
  • Magnesium is een mineraal dat je nodig hebt voor heel veel grote processen in je lichaam. Bijvoorbeeld het omzetten van voeding in energie. Magnesium ondersteunt de botten, spieren, hart- en bloedvaten en onze hersenfunctie. Maar het speelt ook een rol bij ontstekingsprocessen. Magnesium zit in pompoenpitten, amandelen en in 85% pure chocolade (he wat vervelend, haha). Ons lichaam heeft wel moeite om magnesium uit voeding te halen, dus het is wel aan te raden om magnesium ook te supplementeren.
  • Quercetine is een geel pigment dat wordt gewonnen uit planten. Quercetine is een stofje dat behoort tot de flavonolen. Het zorgt er voor dat je zink beter kan opnemen. Vitamine C zorgt er op haar beurt weer voor dat je quercetine beter op kan nemen. Tevens is het een belangrijke stof voor de preventie en behandeling van bepaalde aandoeningen.

Vetten

Vetten heb je nodig. Gezonde vetten bevatten vaak veel calorieën, maar stimuleren wel de vetverbranding. Verzadigd vet is niet slecht. Roomboter en kokosolie bevorderen je vetverbranding en metabolisme. Omega 3 vetzuren zijn het meest gezond en stimuleren je vetverbranding, verlagen je cortisolgehalte en onderdrukken je hongergevoel.

Noten, zaden en pitten zitten vol met gezonde vetzuren en mineralen. Zo bevatten paranoten bijvoorbeeld veel selenium. Selenium is een mineraal dat je nodig hebt voor je ontgiftingsmechanisme. Je hebt selenium nodig voor energie, je weerstand en voor je immuunsysteem. Maar bijvoorbeeld ook voor gezonde haren en voor het functioneren van je schildklier.

Essentiële oliën

Wat voor mij niet kan ontbreken zijn de essentiële oliën. Je kunt hiermee je lichaam op natuurlijke wijze ondersteunen. Er zijn oliën die direct een positieve invloed hebben op je immuunsysteem. Zoals bijvoorbeeld Thieves. Maar er zijn ook oliën die je kunt inzetten om hier indirect aan bij te dragen. Zo bevordert Cedarwood de natuurlijke aanmaak van melatonine. Wat weer fijn is om lekker te kunnen slapen. Er zijn oliën die je kunt gebruiken bij het sporten. Bijvoorbeeld Panaway of Aroma Siez. Ook zijn er oliën die je kunt inzetten om te ontspannen. Denk hierbij aan Lavender, Peace & Calming en Stress Away.

Ontspannen

Ontspannen is super belangrijk. Doe iets voor jezelf. Iets waar je blij van wordt. En dan bedoel ik niet tv kijken of op je telefoon scrollen. Die mogen we gerust wat vaker weg leggen. Geniet, speel spelletjes, lach, maak muziek en dans. Maar vooral: leef!

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: