Hoe kleed je je voor een uitvaart?

In februari hadden wij een uitvaart en ik vind het altijd best nog wel een dingetje wat je aan moet trekken. Soms heeft de overledene van te voren al duidelijk aan gegeven wat hij/zij wenst, dan is het makkelijk om daar op in te spelen. Zelf hebben wij geen standaard kleding voor uitvaarten in de kast hangen. Het liefst proberen we het wel te doen met wat we hebben. Wist je dat er een soort richtlijnen bestaan hoe je je het beste kunt kleden op een uitvaart?

uitvaartZwarte kleding op een uitvaart

Traditiegetrouw wordt er eigenlijk altijd zwarte kleding gedragen op een uitvaart. Mannen dragen vaak een zwart pak met een wit overhemd. Maar ook kunnen hier wat variaties in komen door een rode stropdas of een zwart overhemd. Seidensticker heeft prachtige overhemden die je onder andere kunt gebruiken voor een uitvaart. Vrouwen kunnen een zwarte jurk aantrekken of een donker pak met jasje en blouse. Kinderen kunnen het beste een zwart pak aantrekken, liefst dezelfde als papa. Meisjes een jurk zonder teveel poespas.

Gepast

Natuurlijk zijn er voor uitvaart kleding ook wat regels. Als een vrouw een jurk aan trekt dan dienen haar knieën en schouders bedekt te zijn. Kleed je zoals je ook naar een kerk zou gaan. Mocht je niet weten wat je aan zou kunnen naar de kerk omdat je daar nooit naar toe gaat, dan kun je het beste de regels aanhouden wat je ook naar een sollicitatie zou aan trekken. Geen drukke prints, geen zomerjurkjes, geen pailletjes.

Schoenen

Je kan ook niet zomaar alle schoenen aantrekken naar een uitvaart. Kies voor zwarte en nette schoenen. Poets je schoenen het liefst even van te voren. Afgetrapte schoenen kunnen ècht niet. Sportschoenen en slippers kun je het beste thuis laten. Meisjes kunnen gewoon zwarte ballerina’s of zwarte gympen dragen. Jongens zwarte nette schoenen, instappers of zwarte gympen.

Op sommige uitvaarten is er een speciale dresscode. Mocht die er zijn, hou je daar dan aan. Een dresscode is ook een makkelijke leidraad wat kledingkeuze betreft. Mocht je twijfelen laat iemand anders dan even checken of je je goed hebt gekleed voor de uitvaart. Sommige mensen menen dat je je niet perse zwart hoeft te kleden voor een uitvaart. Als je geen zwart wilt dragen zou je voor rood of voor zachtblauw kunnen gaan. Kies nog steeds geen felle kleuren. Gelukkig zijn overhemden tegenwoordig in alle kleuren te krijgen. Voor kinderen zijn de kledingrichtlijnen over het algemeen wel wat soepeler.

Vergeet vooral de zakdoekjes niet mee te nemen! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: