Intocht van Sinterklaas in onze stad

Zaterdag was het dan eindelijk zover, de intocht van Sinterklaas! Wat hadden de kinderen hier naar toegeleefd. De jongens waren op tijd wakker en ze waren ook best gespannen en druk. Het is zo ook wel een gekke week met Sint Maarten en Sinterklaas zo dicht op elkaar!

intocht sinterklaas den helderIntocht in de Haven

Wij volgen de intocht de laatste jaren eigenlijk helemaal niet meer op tv. Met het Sinterklaasjournaal hebben we niks en volgens de kinderen is de Sint die hier in de stad altijd komt dus de echte. Echt heel erg leuk dus en daarom gaan we ook graag lekker naar de intocht toe. De Sint zou -volgens de krant- om 11.30 uur aankomen. We waren echt ruim op tijd, maar jammer genoeg was de boot met pieten al aan het aanmeren. Vorig jaar bleek de tijd in de krant ook niet helemaal te kloppen, dus volgend jaar moeten we nog eerder heen gaan, haha.

Mijn ouders waren ook mee gekomen en dus waren we met genoeg volwassenen om de kinderen op te tillen, zodat ze over de mensen heen konden kijken. Mijn oudste is 8 jaar en inmiddels niet zo makkelijk meer te tillen. Ik had hem in eerste instantie gewoon opgetild, maar toen zag hij alsnog niets. Dus met een beetje hulp zat hij op mijn schouders. Ik wisselde het zo nu en dan af met mijn moeder. Hij was heel erg blij dat hij het nu ook goed kon zien. Zijn geloof in Sint wiebelt op het moment wel. Hij hoort natuurlijk ook van alles om zich heen. Maar toen ik zijn oogjes zag glinsteren zag ik nog wel dat hij in de magie gelooft. Ik kreeg er echt een brok van in mijn keel, emomuts! Ik geniet nu heel bewust van dit allerlaatste jaar waarin ik drie kindjes heb die nog geloven.

intocht sinterklaas den helderSluisdeurenpodium

Nadat Sint aan land stond en zijn interview daar had gehad ging hij naar het Sluisdeurenpodium toe. Voorheen was het feestje altijd in het stadspark, maar deze locatie op Willemsoord was gewoon veel beter! Het podium is stukken groter, er kunnen meer mensen langs de hekken staan, het podium is dichterbij en we konden het ook gewoon prima zien.

intocht sinterklaas den helder

Sinterklaas werd toegesproken door de burgemeester. Ter plekke werd ook nog besproken wie er allemaal hun schoen ’s avonds mag zetten en dan ook welke schoen (links of rechts). De conclusie was dat iedereen zijn/haar schoen mag zetten, en dan ook allebei de schoenen. Zo kunnen de pieten kiezen welke schoen ze willen vullen.

Muziekpieten

Terwijl Sinterklaas de kinderen die in het kindervak staan, langs gaat om een handje te geven, nemen de pieten het over op het podium. Ze gaan Sinterklaas liedjes zingen met de kinderen. Er wordt in ieder geval een leuk feestje gemaakt!

intocht sinterklaas den helderNieuwe Stola

Sinterklaas vertelde ook dat hij een nieuwe stola heeft en deze laat hij trots zien. Een stola is een lange en smalle lap stof, meestal van fluweel, die om de nek van Sinterklaas hangt. De stola staat voor waardigheid van de Sint. Aan de uiteinden van de stola staat de Lange Jaap! Een prachtig goud silhouet. Deze stola heeft Sint vast speciaal laten maken voor als hij in Den Helder is.

intocht sinterklaas den helder

Rondrit & Sinterklaashuis

Helaas moest ik zelf met mijn oudste na het feestje naar huis, we gingen namelijk naar Marvel Live toe. Mijn man en de jongste twee kinderen gingen toch ook maar met ons mee naar huis. Helaas hebben we de rondrit en de opening van het Sinterklaashuis gemist. Vorig jaar was het Sinterklaashuis er ook, het was een groot succes. Dit jaar is het huis er weer en het is zeker de moeite waard om er eens een kijkje te nemen. Gedurende de periode dat Sint in het land is, overnacht hij in het Sinterklaashuis. Je kan binnen kijken op de woensdagen, zaterdagen en op koopzondag. Het huis is geopend van 12 tot 16 uur en wel op de volgende data: 16, 19, 23, 26, 27 en 30 november, en op 3 en 4 december.

Hoe vonden wij het

We hebben van de intocht genoten! Het enige jammere was dat Sinterklaas al zo vroeg er was, en dat we de stoomboot niet echt hebben zien komen aanvaren. De kinderen maakten er gelukkig niets van en waren allang blij dat ze Sinterklaas hadden gezien. Sinterklaas had dit jaar ook heel erg veel zwarte pieten mee genomen. Het leken er dit keer nog wel meer dan voorgaande jaren! Het feestje bij het sluisdeurenpodium konden we ook goed zien. Je mag je kinderen in het kindervak zetten, zodat ze het goed kunnen zien. Maar mijn kinderen willen dat eigenlijk nooit, en ik vind het zelf ook niet zo’n fijn idee… De zwarte pieten deelden ook lekker veel strooigoed uit aan de kinderen. Bij hoge uitzondering kreeg opa zelfs ook wat! De bofkont! De kinderen staan ook met een zwarte piet op de foto. Dat proberen we elk jaar altijd te doen. Jammergenoeg staan de kinderen nog niet met Sinterklaas op de foto omdat we iets eerder weg gegaan zijn. Maar er zijn nog genoeg mogelijkheden om dat wel te doen en we gaan de Sint komende tijd ook zeker nog even opzoeken.

Kijk jij de intocht op tv of bezoek je liever een plaatselijke intocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: