Jaren 30 schatten

In maart dit jaar zijn we verhuisd naar een ander jaren dertig huis. Wij hebben iets met jaren 30 huizen. Bij dit huis zijn we gevallen op de ruimte, de tuin en natuurlijk de typische jaren 30 elementen. De originele glas-in-lood schuifdeuren zitten er bijvoorbeeld nog in. Helemaal intact. Zo mooi! We moeten ze op ons gemak alleen nog even van een nieuw likje verf voorzien. De foto is trouwens gemaakt op de dag dat we de sleutel kregen. Het tapijt dat op de vloer ligt is er dus inmiddels uit hoor! šŸ˜‰

In de zomer zijn we begonnen met het opknappen van onze slaapkamer. De kamers van de kinderen waren al klaar maar dat van ons wilden we helemaal strippen. Nieuwe gipswanden erin, nieuw plafond erin en er moest nog nieuwe elektra worden aangelegd. Bij het strippen van de kamer kwamen we oude kranten tegen. Eerst al kranten uit de jaren 60, maar aan de andere kant van de kamer zelfs kranten uit april 1933! De bouwjaar van het huis is 1932, dus ze zitten er al vanaf het begin af aan op. Ze zaten tegen de muur geplakt, samen met een jute laag. We hebben de kranten er netjes af kunnen halen. Helaas zijn het allemaal grote stukken, sommige waren al -helaas- gehavend. Kijk mee!

Dit stuk gaat over modepraatjes. Het gaat onder andere over schoolkleding, kleding voor in de middag en jurken voor ‘zware figuren’, zoals het er staat.

Marine-brieven uit IndiĆ«. “(…) Wil je wel gelooven Jan, terwijl ik hier aan je zit te schrijven en ik steeds gehinderd wrdt door een stijve Westewind, wil je wel gelooven dat het een tikkie op Holland begint te lijken. De zee hier ziet er niet zoo onheilspellend uit als de Texelree soms. Grauwgrijs, kopjes op de golven.(…)”

Vroeger hadden ze in het radioprogramma: grammofoonplaat, vrouwenuurtje, naaicursus, voor de kinderen, morgenwijding, orgelspel etc.

Reclame: “Hoofdpijn door overmatig nicotine- en alcohol gebruik. ASPIRIN helpt steeds. Uitsluitend verkrijgbaar in de oranje-bandbuisjes van 20 tabletten, 70 ct, en oranjezakjes van 2 tabl. Ć  10 cts.”

“Ons succes is uw voordeel.  Kinderschoentjes vanaf f.0,95” Dat is nog eens een koopje! Al lagen de prijzen vroeger natuurlijk heel anders…

Cocos en matten te koop bij Van Willigen. Onze zaak is iedere dag gesloten van 12 uur tot half twee. Een voordeur mat vanaf f1,15!

Hebben jullie ook wel eens van die mooie vondsten in huis gedaan? Ik vind de kranten echt geweldig. Ik ben alleen nog aan het bedenken wat ik er mee ga doen. Ik wil ze niet op zolder laten liggen. De kranten zijn niet helemaal heel meer, het zijn echt wat flarden. Ik denk er aan om de mooiste stukken in te lijsten. Hebben jullie een goed idee wat ik er mee kan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: