Kaasmarkt en Kaasmuseum uitstapje

Mijn kinderen hadden helaas maar één week meivakantie en dat was vorige week. Nu zijn ze weer naar school toe. Tijdens de voorjaarsvakantie hadden ze al gevraagd of we weer een project gingen doen, dat vinden ze namelijk zo leuk. Ik had toen niks voorbereid. Voor de meivakantie had ik bedacht om wel een project met ze te doen. Niet een heel groot project, omdat we maar een week de tijd hadden. Het ging het thema KAAS worden. Ik had al vier jaar een kaasset op zolder liggen en ook wilde ik graag ooit nog eens naar de kaasmarkt toe.

Kaasmarkt

kaasmarkt kaasmuseum

We begonnen ons project op maandag, toen mijn man gewoon aan het werk ging. De kinderen begonnen met een knutselwerkje; allerlei soorten kaasjes uitknippen uit oude Allerhandes en reclameblaadjes. Op een geel vel papier maakten ze mooie collages. De hele week zijn we bezig geweest met het uitpluizen van informatie. Welke verschillende soorten kazen zijn er? Wanneer noem je iets jonge of oude kaas? Hoe wordt kaas gemaakt? Ook zochten we mooie plaatjes en kleurplaten op.

kaasmarkt kaasmuseum

Het verhaal zat aardig goed in ons hoofd. Eigenlijk wilde ik woensdags met de jongens naar het kaasmuseum gaan, maar ik zag dus dat er elke vrijdag ook kaasmarkt is. Het plan werd gewijzigd en we gingen dus vrijdag. Wel leuk, want mijn man was toen ook vrij.Maar wat was het ongelooflijk druk!!! Ik wist niet dat het zo’n happening was. Zoveel toeristen ook. Je kon over de koppen lopen. Uiteindelijk wisten de jongens een plekje vooraan bij het hek te bemachtigen. Superleuk om te zien hoe het verhandelen van kaas ging tot 1959.

kaasmarkt kaasmuseum

De kaasmarkt wordt gehouden op het waagplein in Alkmaar. Vooraf aan de markt speelt het carillon in de klokkentoren.

kaasmarkt kaasmuseum

Ook lopen er kaasmeisjes rond over de markt. De kaasmeisjes promoten de kaas en de kaasmarkt.

kaasmarkt kaasmuseum

Wij stonden aan de linkerkant van het waaggebouw. Het was daar hartstikke druk. We wilden graag ook naar het kaasmuseum toe en dat zat aan de rechterkant. Om daar te komen moesten we helemaal omlopen en toen konden we het hele plein ook goed overzien.

kaasmarkt kaasmuseum

Na het wegen en verhandelen werden de kazen de vrachtwagens in gebracht.

Kaasmuseum

Op dus naar het kaasmuseum! Ik was er nog nooit geweest. Het is niet een heel erg groot museum, er zijn twee kleine verdiepingen. Maar in korte tijd wordt er wel een heel compleet beeld gegeven van hoe kaas wordt gemaakt en hoe het vroeger allemaal ging. Voor kinderen is er een sticker speurtocht waarbij ze wel echt even goed moeten opletten om te zien welke stickers waarbij horen.

kaasmarkt kaasmuseum

Er staan een hele hoop (ouderwetse) apparaten die vroeger gebruikt werden om kaas te maken. De oudste kaaspers die er staat dateert zelfs uit 1877!

kaasmarkt kaasmuseum

De kaaspers hierboven op de foto is trouwens niet degene uit 1877. Op de foto zie je vooraan een kneedbak. Deze werd vroeger gebruikt na het boter karnen. Hierin werd de boter goed gekneed. Ook hier wordt in het museum een stuk over laten zien.

kaasmarkt kaasmuseumBovenstaande flesjes zijn heel erg belangrijk bij het bereiden van kaas! Stremsel en zuursel. Deze twee zijn onmisbaar. Leuk om hier ook oude flesjes van te zien in het museum.

Onze Hollandse kaas is hartstikke beroemd, ook in het buitenland. Hoe leuk zijn deze reclameplaten dan? Ondanks dat het geen groot museum is, hebben we ons hier best wel een tijdje vermaakt. We hebben de jongens alle teksten ook in het museum voorgelezen zodat ze precies weten waar het over ging. De jongens waren het er trouwens wel over eens dat Alkmaar een hele mooie stad is, dus we gaan er nog wel weer eens naar toe.

Ben jij wel eens op de kaasmarkt geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: