Keukentje DIY Ikea Hack

Zijn jullie kinderen ook zo gek op een speelkeukentje? Toen mijn oudste 1,5 jaar oud was merkte ik aan hem dat hij ons veel aan het imiteren was. Hij kreeg een eigen serviesje en zat daar zo leuk mee te spelen. Ik wilde graag een speelkeukentje voor hem. Maar alles wat ik in de winkel zag, was het eigenlijk net niet. De keukentjes van plastic vond ik niet mooi en te opzichtig. Het moest wel iets worden wat qua kleur ook bij onze inrichting zou passen. Het keukentje van Ikea was een optie, maarja dat had iedereen al…

Ik besloot dat ik het keukentje zelf wilde gaan maken. Als basis hiervoor nam ik het nachtkastje “Rast” van Ikea. Bij de Ikea kocht ik nog wat andere nuttige spulletjes, zoals onderzetters “Panna“, als je er vier van opplakt heb je een mooie kookplaat. Met vier deurknopjes “Faglavik” kan je knoppen maken om de kookplaat mee aan te zetten. Bovenlangs heb ik een lange stang opgehangen met wat haken, hieraan kunnen bijvoorbeeld pannetjes hangen om mee te koken. Ik kocht hiervoor stang “Grundtal”, maar op de website van Ikea is deze niet meer in de 52 cm versie te krijgen. Misschien in de winkel wel? Een andere optie is om de Fintorp stang en de Fintorp haken hiervoor te gebruiken. Een handgreep, bijvoorbeeld Tag, voor op het deurtje.Aan beide zijkanten van het keukentje zitten ook nog twee lange handgrepen. Hier kan de kok een handdoekje over heen hangen, maar je kan hem er ook makkelijk aan optillen. Neem hiervoor bijvoorbeeld handgreep Lansa. Het kraantje en het wasbakje (een rvs kommetje) kocht ik voor een prikkie bij de kringloop.

Verder heb je nog wat hout nodig. Ik gebruikte hiervoor vuren meubelpanelen, maar je kan natuurlijk elk gewenste houtsoort hiervoor gebruiken. Ik gebruikte 18 mm. Ik kocht een grote plaat en heb het terplekke bij de bouwmarkt op maat laten zagen. Dit scheelt een hoop gedoe. Je betaalt misschien een paar euro extra, soms hoef je helemaal geen zaagkosten te betalen zelfs. Maar het zorgt wel voor een hoop gedoe en je kan het thuis zo in elkaar zetten.

Wat heb je nodig?

Nachtkastje Rast
Fintorp haken
Fintorp stang
Deurknop Fagvlavik
Panna onderzetters
Tag
Lansa
Kraan
Kommetje
Scharniertjes
Deurmagneetje
4 keukenpootjes
Verf
Hout
Schroeven

   

Zoals je op de simpele bouwtekeningen kunt zien heb je de volgende maten planken nodig:

Meubelpaneel:
52×8 cm
52×5 cm
24×23.5 cm
52×10 cm
27×29.3 cm
20×29.3 cm
26.5×29.3 cm

MDF:
52×80 cm. Dit is de achterplank, dit maakte ik van mdf.

Verder is het eigenlijk een kwestie van in elkaar zetten. De achterplaat doe je bijna als laatst. Begin met de plankjes in het kastje. Eerst de verticale plank, daarna de twee horizontale planken. Plaats de plank voor de knoppen en het onderplankje. De knoppen van de kookplaat kan je ook alvast meteen bevestigen. Boor gaatjes en schroef de knoppen er op vast. Plaats het deurtje met de handgreep en zet de vier pootjes onder het keukentje. Boor een gat voor de kraan en zet deze vast, zaag een gat uit voor de wasbak en monteer de handgrepen aan de zijkant.
Daarna kan je beginnen aan de achterplaat. Zet deze goed vast op het nachtkastje. Het bovenplankje kan je bevestigen en de stang met haken kan er nu ook op. Als je alles hebt gemonteerd kan je het keukentje gaan schilderen. Als laatste plak je met goede lijm de Panna onderzettertjes op de keuken. Zorg dat alles goed vast zit. En klaar is je keukentje!

Dit keukentje is echt het allerbeste cadeau geweest tot nu toe in bijna 7 jaar tijd. Er wordt nog zo ontzettend vaak mee gespeeld. Niet alleen door onze kinderen, maar bijna ieder kind dat hier over de vloer komt wil er graag mee spelen! En bij ons zie je dat er dus inmiddels aan af. Ik ga hem binnenkort een nieuw verfje geven. Daarom nam ik vorige week nieuwe onderzettertjes mee.

4 Reacties over “Keukentje DIY Ikea Hack

  1. Leuk hoor, hier staat inderdaad het standaard keukentje van de ikea te pronken. Onze oudste kookt er graag mee, de jongste oefent met de deurtjes open en dicht te doen. Daarom maar extra viltjes geplakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: