Kinderboekenweek 2016: Voor altijd jong! Boekentips

Vandaag is het weer zover! De kinderboeken week is gestart! De kinderboekenweek wordt dit jaar gehouden van 5 oktober t/m 16 oktober. Dit jaar is het thema van 9200000063331778de kinderboekenweek “Voor altijd jong”. Het gaat dus over opa’s en oma’s. Leuk, want daar zijn ook veel boeken over te vinden. De kinderboekenweek is een leuk moment om samen met je kind een nieuw boek aan te schaffen. Vandaag zet ik wat leuke boekentips op een rij. Kijk je mee?

 

‘Voor altijd jong!’ boeken

Het thema van dit jaar is “Voor altijd jong”, speciaal passend bij dat thema heb ik wat leuke kinderboeken opgezocht.

Als allereerst natuurlijk het welbekende boekje van Dick Bruna, Opa en oma Pluis. Dit mag natuurlijk niet missen in het rijtje. Nijntjes bezoek aan haar opa en oma laat zien hoe leuk het is om bij oudere mensen op visite te gaan.

Vivian den Hollander en Dagmar Stam schreven het boek Naar opa en oma Pannenkoek. Lisa en Jimmy gaan logeren bij opa en oma. Ze brengen een bezoekje aan de dierentuin, opa bakt pannenkoeken, oma leest voor en‘s avonds mogen Lisa en Jimmy samen in het grote bed. Het is één groot feest!

Het enige echte voorleesboek voor opa’s en oma’s geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder is een vrolijke bundel met nieuwe avonturen van het mannenkoor, Kobus en Kwak, varken beer en olifant en nog meer bekende figuren uit eerder verschenen boeken. Opa’s en oma’s zullen volop genieten van deze bundel, want zij spelen een belangrijke rol in dit boek. Zo maakt opa Brom weer van alles mee in de kleuterklas en maakt de lezer kennis met de wel heel excentrieke oma Wortelbloem.

Voor de iets oudere kinderen

Overal opa’s en oma’s zijn verhalen en gedichten die komen uit alle windrichtingen. Ze kunnen wat Arubaans temperament hebben, geschreven door Liliana, en ook wat Hollandse nuchterheid, geschreven door Jeroen. Soms zijn de verhalen geïnspireerd op eigen herinnering en soms op verhalen, legenden en sprookjes uit vergeten tijden. Verrassend of voor de hand liggend, lichtvoetig of zwaar, humoristisch en toch leuk, de verhalen en gedichten in Overal opa’s en oma’s hebben wat te vertellen en nodigen uit om aan kinderen en kleinkinderen voor te lezen!

Opa en oma Zuurkool is geschreven door Krista Okma. Piet gaat elke dag naar een oude vervallen dierentuin toe. Hij is dol op vogels, vooral op Basu de beo. Maar opeens is het hok leeg. Piet maakt een lijst van dingen die je kunt doen om een beo terug te vinden. Je kunt naar de politie gaan of de burgemeester bellen, maar het allerbeste kun je zelf op onderzoek uitgaan. Want aan deze verdwijning zit een heel vies en oma-achtig zuurkoolluchtje. Een spannend, naar zuurkool ruikend avontuur over een vervallen dierentuin, een verdwenen beo en een oma die ze ziet vliegen.

Kinderen voor Kinderen

Net als vorig jaar komt het openingsnummer van de Kinderboekenweek weer van Kinderen voor Kinderen. De kans is groot dat je kind het liedje op school heeft geoefend voor vandaag!

 

Boeken bekijken

Ook het boek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle kennen we allemaal. Er is nu een prachtig voelboek voor de allerkleinste lezertjes. Voel de glimmende appel van Rupsje Nooitgenoeg, aai de zachte manen van een leeuw en volg met je vingers de lijnen van de cijfers 1 tot en met 5. In dit prachtige voelboek worden thema’s als dieren, woorden, cijfers, vormen en kleuren geïntroduceerd op zo’n manier dat ze deze jonge doelgroep aanspreken.

De gele ballon is een van onze favorieten. Het is geïllustreerd door Charlotte Dematons. Wat kan zij toch prachtig tekenen! Elke prent (2 pagina’s) heeft zo een eigen thema. Op alle prenten staat zo ontzettend veel getekend. Telkens opnieuw duikt er een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenistenue, en een gele ballon. Het is de bedoeling dat je deze op elke prent ontdekt. Elke keer zie je trouwens ook weer andere dingen. Voor jong en oud een geweldig boek!

Christofoor

Het zwanenmeer van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski is een boek wat echt pas net is uitgebracht door uitgeverij Christofoor. Dit boek met prachtig uitgesneden illustraties vertelt over de magische wereld van het beroemde ballet Het zwanenmeer. Hoe loopt het af met de prins, de zwanenprinses en de vloek van de verschrikkelijke tovenaar? Lees en blader in dit bijzondere cadeauboek. Je kunt door de ene bladzijde heen naar de volgende kijken. Het verhaal ontvouwt zich voor je ogen. Gelimiteerde oplage!

Een jaar in één dag is ook een uitgave van Christofoor en sinds vorige maand op de markt. Het is geschreven door  Jessica Courtney-Tickle. Volg een meisje met haar hond een hele dag van zonsopkomst tot zonsondergang. Ze reizen telkens één dag door de lente, één dag door de zomer, één dag door de herfst en één dag door de winter. Op elke bladzijde staat een muzieknoot en als je daar op drukt… komt het seizoen in klank tot leven met muziek uit De vier jaargetijden van Vivaldi. Wat een verrassing!

Zelf lezen (tussen de 8 en 12 jaar)

Vorig jaar hebben wij zelf kennis gemaakt met het boek De Gorgels geschreven door Jochem Meijer. Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft… Een fantasierijk en spannend avontuur over Gorgels, Brutelaars en een jongen met superogen.

De waanzinnige boomhut is het perfecte boek voor jonge lezers: humor en veel tekeningen! Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt. Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is ALLES mogelijk!

Roald Dahl

Rotbeesten werd 30 jaar geleden geschreven door Roald Dahl. Tijd voor een jubileumuitgave, die dit jaar verscheen! Rotbeesten is een heel leuk rijmpjesboek. Roald Dahl laat hele een stoet nare dieren voorbijtrekken. Een varken, leeuw, krokodil, schorpioen, miereneter en nog veel meer rottige beesten laten hun ware aard zien. Doe de deur op slot! Pak een geweer! Vooruit! Schiet op! Ik hoor het weer! Te laat! Nu zijn we er geweest! O, wat een griezelig, vies, groen beest! Zijn tanden blikkeren, zijn ogen ook… ’t Is die levensgevaarlijke KROKELEDOOK!

De GVR is ook een hele bekende van Roald Dahl. Opeens stond er een reus in de straat. De reus blaast dromen door een lange trompet in de slaapkamers van kinderen. Opeens heeft hij Sofie te pakken. Sofie denkt dat de reus zo hard rent omdat hij honger heeft en zo gauw mogelijk thuis wil zijn om haar op te peuzelen. Maar dan leert ze de GVR, de Grote Vriendelijke Reus, kennen. Hij spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden. Wat hij Sofie vertelt over de andere reuzen is zo vreselijk, dat zij vindt dat de koningin het snel moet weten. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen van de wereld weer veilig in hun bed kunnen liggen.

Activiteiten tijdens de Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek zijn er door het gehele land allerlei activiteiten te doen. Hiervoor kan je kijken op de site van de Kinderboekenweek zelf. Maar ik zag dat daar ook heel veel activiteiten niet op staan. Hou vooral ook de lokale bibliotheek en theater etc in de gaten. Hier in de stad bijvoorbeeld wordt echt ontzettend veel georganiseerd. Superleuk!

Kinderboekenweekgeschenk

Dolf Verroen schrijft het Kinderboekenweekgeschenk ®. De titel is:  ‘Oorlog en vriendschap‘. Een prachtig verhaal over vriendschap in oorlogstijd van de schrijver die met zijn 87 jaar prima bij het thema van de Kinderboekenweek® – Voor altijd jong! – pastDe illustraties in het geschenkboek zijn van Charlotte Dematons. Het geschenkboek ontvangt u gratis tijdens de Kinderboekenweek bij besteding van tenminste 10 euro aan kinderboeken in de boekwinkel.

Ik wens jullie een fijne kinderboekenweek! Gaan jullie nog een mooi kinderboek scoren?

 

Dit artikel bevat affiliate links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: