Kinderen en social media

Onlangs was er een ouderavond op school. Tijdens deze avond maak je dan kennis met de juffen, als je die nog niet kent, die voor de groep staan. Ook wordt er globaal verteld wat de kinderen dit jaar allemaal gaan doen en leren. Juf bracht ook het onderwerp ‘social media’ nog even onder de aandacht en vroeg of wij als ouders ook graag toezicht wilden houden waar de kinderen het online (met elkaar) over hebben en waar ze mee bezig zijn. Dit om te voorkomen dat er onder schooltijd ook allerlei ruzies wat dat betreft uitgepraat moet gaan worden.

Social media

Mijn kinderen zouden heel graag op social media willen. Een eigen Youtube kanaal, een Facebookprofiel of de nieuwe iPhone Xr met Whatsapp. Maar deze mama vindt het nog niet nodig. Ik ben ook heel erg gesteld op de privacy van mijn kinderen.  De oudste is 10 jaar en ik vind hem dus echt te jong om eigen social media kanalen te krijgen. Ik zie de meerwaarde er ook niet van in om bijvoorbeeld eigen Whatsapp te hebben. RTL Nieuws schrijft dat kinderen op die leeftijd nog nauwelijks weerbaar zijn en dus begeleiding nodig hebben bij het gebruik hiervan. Bovendien heeft Whatsapp onlangs de leeftijdsgrens verhoogd van 13 naar 16 jaar.

social media

Telefoon

Mijn kinderen hebben geen eigen telefoon. Voorlopig mogen ze gebruik maken van oude telefoons van ons. We hebben thuis een spelletjes-smartphone. Deze heeft geen simkaart en werkt alleen op wifi. Deze mogen ze dus -als ze toestemming hebben- thuis gebruiken voor het spelen van een spelletje of het kijken van een filmpje op Youtube. Ook hebben we een nóg ouder model. Je kan hier niet zoveel mee, maar dit vinden wij een prima modelletje waarmee de kinderen kunnen oefenen. Soms is het gewoon handig als ze een telefoontje op zak hebben waarmee ze ons kunnen bellen of gebeld kunnen worden.
In de zomervakantie deden de jongens mee aan bouwdorp. Ze waren de hele dag daar aanwezig. Natuurlijk zijn we daar ook wezen kijken. Maar ik vond het gewoon superhandig als we ze eventjes konden bellen om te horen hoe het gaat. Of dat ze ons kunnen bellen. Ze doen samen met één telefoon. Er staan drie nummers in (papa, mama en oma) en ze hebben er 5 euro beltegoed op. Zo leren ze wel hoe ze kunnen bellen, maar er zit geen internet op. Ik wil niet dat ze nu al de hele dag met social media bezig zijn. Het liefst zouden ze wel de nieuwe iPhone Xr willen, maar daar mogen ze zelf voor gaan sparen.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: