Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
Begin vorig jaar maakte ik kennis met kokosolie. Eerder had ik er nog niet van gehoord. Ik gebruik het nu dagelijks. Wat een geweldig spul! Het is ook erg veelzijdig. Je kan het gebruik om je vlees in te bakken tot het gebruiken als dagcrème aan toe! Lees mee waar je het allemaal voor kunt gebruiken, ik zet het vandaag allemaal op een rij.
Natuurlijk kan je kokosolie gebruiken om in te bakken. Kokosolie kan goed tegen warme temperatuur. Tijdens het bakken gaan de goede vetten in de kokosolie niet stuk. Dit is bij zonnebloemolie bijvoorbeeld wel zo. Kokosolie bevat middellange keten vetzuren. Zonnebloemolie bevat lange keten vetzuren. De vetzuren die in kokosolie zitten worden snel door het lichaam opgenomen. Hierdoor krijg je meer energie en minder vetmassa.
Je kan van alles bakken in de kokosolie, je eitje, je vlees, je pannenkoeken… noem maar op! Wist je trouwens dat je kokosolie ook op je brood kunt smeren in plaats van boter?
Frituurvet bevat erg veel transvetten en die zijn ècht niet gezond voor je. Als je gaat kijken naar andere vetten dan heeft kokosolie het hoogste rookpunt (temperatuur waarop het vet begint te ontleden, dat is niet de bedoeling). Je moet er dus op letten dat het vet niet gaat roken. Kokosolie is in aanschaf wel duurder dan frituurvet, maar het gaat echt vele malen langer mee. Juist omdat kokosolie weinig transvetten bevat (en niet rans wordt) hoef je het minder vaak te vervangen, als je het goed filtert. Ik vind patat uit kokosolie trouwens echt lekker!
Je kan kokosolie gewoon als dag- of nachtcrème gebruiken. Het is heel puur. Geen gekke stoffen er in en het voedt je huid fantastisch. Zelf vind ik het wel heel vet. Ik laat het even intrekken en dep het erge vet er dan een beetje vanaf. Mijn huid voelt echt heel goed aan door de kokos en ik merk ook dat mijn huidaandoening er stukken beter uit zit met het gebruiken van kokosolie. Ook kan je lekker je voeten er mee insmeren. Je kan het gebruiken als zonnebrandcrème. Kokosolie schijnt een factor 6 te hebben. Ik heb het overigens nooit getest hoor, dus kijk er mee uit! Je kan het ook gebruiken als lippenbalsem, make-up remover en scheercrème.
Je kan het gebruiken als deodorant! Je kan het zo onder je arm smeren, maar je kan het ook als ingrediënt gebruiken voor deodorant. Ik maakte de deo zelf wel eens. Hij werkt echt als een trein, maar voor mijn gevoelige huid is hij wel iets te agressief.
Ook kan je kokosolie in je haar gebruiken. Kokosolie als haarmasker zorgt ervoor dat je haar er weer mooi uit gaan zien. Het zorgt voor glans, maakt je haar sterker en het voorkomt uitdroging. Smeer je kokosolie echt op je hoofdhuid dan werkt het tegen roos, bij baby’s tegen berg. Ik doe regelmatig een kloddertje kokosolie in het haar van mijn kindjes.
Als je kokosolie op een muggenbult smeert, gaat het de jeuk tegen. Dit geldt trouwens ook voor eczeem. Het zal minder jeuken na het insmeren met kokosolie. Bovendien heeft kokosolie ook schimmel-, bacterie- en viruswerende werking.
Kokosolie helpt cariës te voorkomen. Ook kan het je tanden witter maken. Om je tanden witter te maken laat je een schepje kokosolie 20 minuten door je mond gaan. Dit noemt men oilpulling. Daarna poets je je tanden. Ook kan je zelf tandpasta maken op basis van kokosolie.
Er zijn diverse soorten en merken kokosolie. Wil je de minst bewerkte kokosolie, kies dan voor extra vierge. Deze ruikt ook echt nog naar kokos. Wil je liever geen kokosgeur, dan bestaat er ook geurloze kokosolie. Deze is meer bewerkt, en ook wat goedkoper. Het beste koop je kokosolie die in een glazen pot zit. Dit omdat er dan geen plastic in de kokosolie getrokken kan zijn.
Gebruik jij ook graag kokosolie?
Ik heb eigenlijk alleen olijfolie in huis.
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Eet gezond: eet de regenboog
Mijn diëtisten-hart zegt dat kokosvet niet goed voor je is, om te eten dan, vanwege het hoge percentage verzadigd vet.
http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/vetten/ik-denk-dat-verzadigd-vet-goed-is-voor-je.aspx
Maar voor cosmetische zaken is het daarom juist supergoed! Leuk dat je wat handige tips op een rijtje hebt gezet.
Elisabeth onlangs geplaatst…Het onderzoeksprotocol