Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
Over een maandje zet Sinterklaas alweer voet aan wal. Tijd dus om wat Sinterklaas recepten te verzamelen. Met een hoop voedsel allergieën en dergelijke in de omgeving is het soms lastig om wat op tafel te zetten wat iedereen kan eten. Maar met deze variant van de kruidnoten/pepernoten zit ik goed. Het zijn geen echte kruidnootjes. Kruidnootjes zijn lekker knapperig als je er in bijt. Dat zijn deze niet. Daarom noem ik ze kruidbolletjes. Wel zijn ze glutenvrij, vegan, geraffineerd suikervrij en lactosevrij.
Wel de rozijnen in water en laat ze vervolgens goed uitlekken. Laat de kokosolie smelten. Doe de rozijnen en de kokosolie samen in de blender zodat je een gladde massa krijgt. Doe in een beslag kom je rozijnen/kokosolie mengsel en voeg hier aan toe het amandelmeel, bakpoeder, vanillepoeder, speculaaskruiden, orange, kardemom en het rijstmeel. Kneed goed door. Maak kleine balletjes, leg ze op je bakblik en druk ze een klein beetje plat, zodat ze de vorm van een kruidnootje krijgen. Bak in de oven af op 190 graden en dan ongeveer 8 minuten. Hou goed in de gaten, zodat ze niet verbranden.
Mijn man was proefpersoon. Hij vond ze erg lekker. We aten ’s avonds een klein handje kruidbolletjes. Meer mocht niet, want ze moesten nog op de foto haha. Heb je liever wat knapperige nootjes, dan heb ik ook nog een recept voor pepernootjes zonder geraffineerde suiker. Alleen is dit recept helaas niet glutenvrij, lactosevrij en vegan. Maar wellicht is dat met een paar kleine aanpassingen wel makkelijk te doen.
Eet smakelijk!