Kruiden drogen uit je eigen tuin

In ons vorige huis begon ik met het laten groeien van kruidenplantjes. We hadden geen grote tuin, dus ik deed het in bakken aan de schutting. Deze kruidenplantjes kocht ik in de supermarkt. Je vindt ze daar op de groente afdeling. Maar  ook kocht ik ze gewoon in het tuincentrum. Ik verzamelde diverse soorten kruiden. En het liefst zoveel mogelijk soorten. Wat bij mij de beste groeide was munt, citroenmelisse, oregano en bieslook. De laatste twee heb ik zelfs overgehouden na onze verhuizing! Nou en die is inmiddels toch al bijna vijf jaar geleden. De plant is prachtig als hij in de bloei staat, maar ik gebruik er toch wel graag een deel van. Ik laat de kruiden drogen en gebruik ze dan de rest van het jaar. Ik laat je vandaag zien hoe je dat gemakkelijk kunt doen.

kruiden drogen

Plukken

Wat je als eerste zult moeten doen is natuurlijk de kruiden plukken! Welke kruiden wil je laten drogen? In dit artikel zal ik laten zien hoe ik de oregano heb gedroogd, maar dat kan je natuurlijk met alle kruiden doen! Ik zocht wat takjes oregano uit die nog niet zijn uitgebloeid. Dit omdat het dan wat minder schoonmaak werk is, omdat ik de bloemetje toch niet ga gebruiken. kruiden drogen

Wassen

Als je je takjes hebt gekozen dan ga je ze goed wassen. Dit natuurlijk om eventuele beestjes weg te halen. Het blijft tenslotte een natuurproduct. Vervolgens leg ik de takjes op een theedoek en dan dep ik ze droog. Ik probeer het water zoveel mogelijk er af te deppen.

kruiden drogen

Kruiden drogen

Daarna leg je de takjes op een bakplaat. Op een rooster kan natuurlijk ook, maar zelf vind ik een bakplaat fijner werken. Ik leg altijd een velletje bakpapier op de bakplaat.

kruiden drogen

Dan schuif je de bakplaat of het rooster in de oven. Zet de oven op ongeveer 35 graden en laat de oven op een kiertje open zodat het vocht dat vrij komt weg kan. Hou je kruiden tijdens het drogen in de oven goed in de gaten. Net voordat ze het huis gaan geuren moet je ze uit de oven halen, anders verliezen ze wat smaak. Ik had mijn kruiden eigenlijk net even te lang in de oven gehad, maar de smaak was evengoed nog heerlijk op de pizza hoor!

kruiden drogen

Malen

Als de ruiden gedroogd zijn kan je ze gaan vermalen. Ik ritste eerst de blaadjes van de steeltjes. Daarna heb ik ze even in de blender gehad zodat het goed fijn werd. Vervolgens deed ik ze in het kruidenpotje. Ik had zelfs mee dan een kruidenpotje vol, dus ik kon daar mooi even mee toe.

kruiden drogenkruiden drogenHet is zo leuk om zelf je kruiden te drogen! Met heel weinig plant kan je best veel gedroogde kruiden over houden. Kan je nagaan hoeveel ik kan drogen met mijn mega plant oregano!

Heb jij wel eens zelf je kruiden gedroogd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: