Kweeperen; ook deze peren kan je stoven

Heb jij er wel eens van gehoord; kweeperen? Ik ken het wel omdat het in de diksap zit die wij gebruiken, maar ik had nog nooit een kweepeer in mijn handen gehad. Onlangs kreeg ik een tas vol met kweeperen vers van de tuin, zo lief! Ik ben meteen gaan googlen, maar ik merkte meteen wel al dat ze relatief onbekend zijn, aan het aantal recepten te zien. Kweeperen worden ook niet in de supermarkt verkocht. De kweepeer is verwant aan de appel en de peer, maar is familie van de roos! Het klokhuisje en het vruchtvlees van de kweepeer zijn vrij hard en zurig. Je kan ze dus niet zo eten. Het leek mij lekker om deze kweeperen ook gewoon te gaan stoven.

kweeperenAfbeelding: Shutterstock

Wat heb je nodig

  • 4 kweeperen
  • het sap van een mandarijntje
  • een half vanillestokje
  • kaneelstokje
  • 4 eetlepels honing
  • water om in te stoven

gestoofde kweeperen Hoe maak je de gestoofde kweeperen?

Het principe stoven blijft eigenlijk wel een beetje hetzelfde als met stoofpeertjes. Schil de peertjes en haal de klokhuizen eruit. Doe voorzichtig, want de kweepeer is vrij hard en het klokhuisje is lastig te verwijderen. De kweeperen kunnen in een pan en zet ze net onder water. Doe het sap van het mandarijntje en de honing erbij. De peren zijn best zuur van zichzelf, daarom gebruik ik nu honing, wat ik met gewone stoofpeertjes dus niet doe. Gooi het kaneelstokje in de pan en schraap met een aardappelschilmesje de vanille uit het stokje. Voeg de vanille ook toe. Doe de deksel op de pan en breng de kweeperen aan de kook. Als het water kookt dan kan je het gas omlaag zetten. Laat de peertjes toch zeker minimaal 2 uur koken. Ik heb ze zelfs 3-4 uur op gehad. Hoe langer je de peertjes opzet, hoe roder ze ook worden.

Ken jij de kweepeer? Heb je er wel eens wat mee gemaakt?

Een reactie op “Kweeperen; ook deze peren kan je stoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: