Lanoliseren

Wij gebruiken wasbare luiers. Deze blijven ’s nachts het best droog met een wollen overbroekje over de luier. Gemaakt van zuiver schapenwol. Wol heeft als eigenschap dat het zelfreinigend is en daarom is het uitermate geschikt.

Het wolbroekje gebruikten we al even. Je hoeft de wolbroekjes maar een keer in de 14 dagen te wassen of met ernstige vervuiling. Ik bestelde dus twee producten om mijn wolletje te verzorgen. Ik kocht een Soap Bar van Sheepish Grins en een potje lanoline van Sheepish Grins.
Leg het zeepje voor de wolwas in een bakje met water. Als je ziet dat het water en de zeep goed gemengd zijn is het goed. Het water is helemaal wittig geworden.
Doe het broekje in de wasmachine en was het op het wolwasprogramma. Een wolwasprogramma wast in principe koud en heeft een heel laag aantal toeren.
Als de wasmachine klaar is haal je het broekje uit de machine en pak je een emmer en een theelepeltje. Pak een theelepeltje lanoline en los dit op in een klein laagje heet water.
Zorg dat de lanoline helemaal goed is opgelost. Je ziet dan de vetdruppeltjes op het water staan. Als het is opgelost dan vul je het water aan met wat koud(er) water. In heet water krimpt wol namelijk.
Doe het broekje binnenste buiten in de emmer. Laat het broekje een tijdje in de emmer staat zodat de lanoline goed aan het broekje kan hechten. De lanoline legt namelijk een laagje over de broek zodat het geen vocht (urine) meer door kan laten. Na een paar uurtjes haalde ik het broekje uit de emmer.
Wol mag je niet uitwringen. Leg het natte broekje daarom op een droge douchehanddoek en rol het op. Het overtollige water kan je er zo namelijk uitdrukken. Doe dit een aantal keer.

Ik hing het broekje aan de lijn te drogen. De meningen zijn hier trouwens ook wat over verdeeld. Volgens de ene is aan de lijn hangen geen enkel probleem. Terwijl ik ergens anders weer lees dat dat absoluut niet mag, en je wol liggend moet laten drogen. Ik ga hierin voor effectief. Ik heb het broekje aan de lijn te drogen gehangen.

Het ruikt echt weer heerlijk! Het duurde wel even voordat het broekje goed droog was. Ik ben er heel erg blij mee en ik wil er nu een tweede boekje bij gaan kopen. Door regelmatig je wolletjes te lanoliseren blijft alles mooi. De eerste keren lanoliseer je na iedere wasbeurt. Op een gegeven moment is dat niet meer nodig, dit schijn je ook te kunnen merken aan de wolletjes zelf.
Ken jij het lanoliseren? Heb je het zelf wel eens gedaan?

2 Reacties over “Lanoliseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: