Lezen in de vakantie

Kinderen zijn vaak zó blij als ze vakantie hebben en even niet meer aan school te hoeven denken. Lekker luieren en leuke dingen doen. Maar wist je dat het verstandig is om in de vakantie te blijven lezen? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het leesniveau van je kind in de vakantie stil staat of zelfs achteruit gaat. Zo kan het dus zijn dat je kind dus achterstand op loopt in de vakantie. Niet helemaal de bedoeling. Door elke dag 10 minuten (samen) te lezen kan je dit voorkomen.

20150716_192724 (1)

Wat kan je kind lezen

Wat je kind leest maakt dus eigenlijk helemaal niet uit. Het gaat erom dàt je kind leest. Een krant, een menukaart, een (spannend) boek, reclamefolders… noem maar op! Natuurlijk kan je ook samen naar de bibliotheek gaan en daar samen boeken uitkiezen die aansluiten bij het leesniveau van je kind. Ook in de kringloopwinkel vind ik regelmatig boekjes die prima zijn om te lezen. Tijdschriften als Okki of Donald Duck (evt junior) vinden kinderen vaak ook leuk. Kijk goed naar de interesses van je kind en laat je kind eventueel zelf kiezen.

Leesniveaus

Als je naar de bibliotheek gaat om voor je kind een boek te kiezen, kan je het beste vasthouden aan de leesniveaus. Zo voorkom je dat je een te moeilijk boek voor je kind kiest. Niets is vervelender dan een boek te lezen wat te moeilijk voor je is. Vroeger waren de niveaus  ingedeeld in AVI 1 t/m 9. Inmiddels is daar wel het een en ander in veranderd:

Groep 3: AVI Start-M3-E3
Groep 4: AVI M4-E4
Groep 5: AVI M5-E5
Groep 6: AVI M6-E6
Groep 7: AVI M7-E7
Groep 8: AVI Plus

De M betekent hierin midden en de E betekent eind. M3 is dus midden groep 3 en E3 is eind groep 3.

Tijdens de Cito toets wordt ook gemeten op welk niveau je kind inmiddels zit. Zo blijkt onze zoon al stof aan te kunnen van midden groep 4 (net klaar met groep 3). Voor de vakantie heb ik dus al M4 boeken in de bieb gehaald, in plaats van E3.

Tips

  • Lees elke dag 10 minuutjes samen met je kind. Het liefst hardop.
  • Lees ook regelmatig voor. Kies een boek wat je zelf ook leuk vindt om te lezen, dat leest een stuk fijner. Ook een heerlijk rustpunt op de dag om gewoon even wat voor te lezen.
  • Stel je kind vragen over wat jullie net hebben gelezen. Dat helpt om het verhaal te begrijpen.
  • Sommige kinderen vinden het fijn om een bladwijzer of boekenlegger te gebruiken tijdens het lezen.
  • In de VakantieBieb app staan leuke digitale boeken om zelf te lezen! Ideaal voor onderweg. Een hele mooie app dit.
  • Geef het goede voorbeeld aan je kind. Ga zelf ook eens rustig zitten met een boekje of tijdschrift. Goed voorbeeld doet goed volgens tenslotte.

En bovenal; heb er samen plezier in! Lezen is leuk!

Een reactie op “Lezen in de vakantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: