“Mijn kind eet bijna geen suiker!”

In mijn vorige post vertelde ik al dat ik een kijkje mocht nemen “in de keuken” van De Kleine Keuken. Samen met 7 andere bloggers kregen we een presentatie over het hoe en waarom van De Kleine Keuken,  mochten we hun producten proeven en kregen we een heerlijke lunch aangeboden.

Product aanbod supermarkt

Kinderen krijgen tegenwoordig erg veel suiker binnen, volwassenen trouwens ook hoor, maar juist omdat kinderen nog in de groei zitten hebben ze juist gezonde voeding nodig. Één op de zeven kinderen heeft ook overgewicht. In de supermarkt kan je tegenwoordig ook alles krijgen. Je hoeft tegenwoordig ook haast niets meer te bereiden, want alles kan je kant en klaar kopen. Als je alleen al bij het babyvoeding schap kijkt heb je al ontzettend veel keuze. Maar eerlijk? Je kind leert er niet echt van eten. Ik heb zelf wel eens een potje geproefd, maar alles smaakt hetzelfde. Lekker hoor, zo’n potje met banaan en allerlei exotische vruchten, maar je proeft niet precies welke vruchten er in zitten en de structuur leert je kindje er ook niet van kennen. Daarom zijn wij begonnen met de Rapley methode. Bovendien zitten er in veel babyproducten óók suiker! Denk bijvoorbeeld aan de Nijntje koekjes, Liga en pyamapapjes….

Smaak

Kinderen hebben ongeveer 3000 smaakpapillen, tegenover een volwassene die er nog maar 600 heeft. Vanaf je 21e neemt de hoeveelheid smaakpapillen langzaam af. Kinderen beleven de smaak veel intenser. Volwassenen hebben vaak wel een voorkeur voor uitgesproken smaken. Zo kan een volwassene de bittere smaak bijvoorbeeld veel meer waarderen. De smaakvoorkeur wordt tussen de 6 en 12 maanden ontwikkeld.

Suiker

Suiker wordt gewonnen uit de suikerbiet. De suikerbiet wordt in stukjes gesneden en wordt in een grote ketel in het water gekookt. Het suiker sap gaat tijdens het koken uit de bieten. Na het koken wordt het gezeefd en alleen het suiker sap blijft over. Vervolgens wordt dit sap ingekookt. Door het inkoken wordt het sap steeds dikker en krijg je op een gegeven moment suikerstroop. Daarna wordt de stroop nog gecentrifugeerd en de suiker wordt van de stroop gescheiden. Zo blijft er kristalsuiker over. Kristalsuiker is dus heel erg bewerkt. De vezels, mineralen en vitamines zijn eruit gehaald. Daarom noemen we dit geraffineerde suiker. Geraffineerd is niks anders dan bewerkt. Kristalsuiker is ongezond omdat het geen vezels, mineralen en vitamines meer bevat.

Gemiddeld suikerverbruik

Kinderen (volwassenen ook trouwens!)  eten over het algemeen veel te veel suiker. In 1932 aten de mensen gemiddeld 3,5 kg per jaar. Tegenwoordig is dat 38 kg! Dat is echt bizar veel. Als je je kind geen snoep geeft, zal je wellicht denken dat je kind weinig suiker binnen krijgt. Maar tegenwoordig wordt er door fabrikanten echt overal suiker toegevoegd. Bij De Kleine Keuken werd even laten zien wat Nederlandse kinderen gemiddeld per dag binnen krijgen aan suiker…. Ik vond het schokkend!

suiker

Een bakje ontbijtgranen zitten bijvoorbeeld 6 suikerklontjes in, een grote plak ontbijtkoek 5, een Danoontje 2 en een kant en klaar fruithapje zitten er 4 in. Dagelijks krijgen kinderen gemiddeld 28 suikerklontjes in. En dan is er nog niet eens heel gek gedaan qua eten en drinken, want snoep en zoete drankjes zitten hier nog niet eens bij! Veel he??

Consequenties van suiker

Vooral voor kinderen is suiker heel erg slecht. Het kost kinderen heel veel energie om geraffineerde suiker te verteren. Om suikers te verteren worden er belangrijke vitamines en mineralen uit het lichaam onttrokken. Deze vitamines en mineralen heeft het kind juist hard nodig om te kunnen groeien! Het is dus ongezond om deze enkelvoudige (geraffineerde) suikers aan te bieden.

  • Geraffineerde suikers ondermijnen het immuunsysteem
  • Geraffineerde suikers zorgen voor een schommelende bloedsuikerspiegel en geven daardoor een onrustig gevoel.
  • Geraffineerde suikers worden omgezet in vet. Dit hoef je niet altijd te zien. Het kan ook als een laagje vet óm de organen gaan zitten. Kijk vooral ook nog even de aflevering op Late Night terug waar ik een paar maanden geleden al eens over schreef.

Aan de meeste producten die in de supermarkt worden verkocht, wordt ook gewoon suiker toegevoegd. Vleeswaren, vlees, brood en kant en klaarproducten bevatten bijvoorbeeld vaak suiker. Suiker wordt door de fabrikant onder diverse schuilnamen op de verpakking. Voorbeelden hiervan zijn: suiker, rietsuiker, glucose(stroop), fructose(stroop), maltose, dextrose, invert stroop en sacharose. En er zijn er nog een aantal!

Geconcentreerd sap

Geconcentreerde sappen worden vaak gebruikt in pakjes drinken en grote (houdbare) pakken sap. Als je bijvoorbeeld jus d’orange neemt, dan bevat dat sinaasappels. In Amerika worden de sinaasappels geperst en ingekookt. Het water wordt er uitgehaald. Hierna wordt er poeder van gemaakt. Poeder is veel makkelijker te verschepen dan grote hoeveelheden sap.

foto's 003

Hier in Nederland wordt het poeder weer aangelengd met water. Als de vitamines eruit zijn gehaald, is het verplicht om de vitamines er weer terug in te doen. Daarom wordt er citroensap of vitamine C toegevoegd. Dit staat ook altijd op de verpakking. Voor een keer zijn geconcentreerde sappen niet zo erg, maar kies liever voor verse sap.

Volkoren

Er zijn verschillende soorten granen. Zo heb je bijvoorbeeld tarwe, spelt, rogge, boekweit etc. En ook deze granen zijn er weer in verschillende soorten. Als je bijvoorbeeld tarwe neemt, heb je witte bloem en volkoren tarwe. Bij volkoren producten zitten de vezels en de kiem er nog in. Bij witte bloem is dat allemaal er uit gehaald. Volkoren producten zijn dus minder bewerkt en daardoor kan je lijf het ook beter verteren. Er zitten ook nog voedingsstoffen in. Als je gewone tarwebloem neemt, zijn daar alle vezels uitgehaald (en deze heb je nodig voor de vertering van je voedsel!), tarwebloem zit eigenlijk niks meer in.

foto's 023

Palmolie

Palmolie is een meervoudig verzadigd vetzuur. Palmolie is op lage temperatuur hard en het is een goedkoop product. Dit is ook meteen waarom fabrikanten graag palmolie gebruiken. Palmolie wordt vaak gebruikt in pindakaas onder de noemer volledig geharde palmolie. Gehard vet zorgt ervoor dat de olie in de pindakaas blijft, anders blijft er een laagje olie op de pindakaas liggen. Het harden van vetten wordt in de industrie gedaan dus er is een grote kans dat er transvet in zit. Transvet is een type onverzadigde vetzuren. Transvet is heel slecht voor de gezondheid en met name de cholesterol. Producten met palmolie kan je dus beter vermijden. Deze zijn heel slecht voor het hart en de bloedvaten.

Gesteriliseerde producten

De meeste babyvoeding fabrikanten steriliseren hun voeding. De voeding gaat door een voedingstunnel heen met heet stoom. De temperatuur in de tunnel is zo’n 120 graden en de voeding gaat hier een uur lang in. Voordeel hiervan is dat de voeding helemaal veilig is. Er zitten namelijk helemaal geen bacteriën meer in. Kindervoeding mag namelijk geen conserveringsmiddelen bevatten. Je kan je misschien voorstellen dat steriliseren ook niet helemaal fijn is voor de smaak… hier gaat echt wel wat verloren.

Gouden eetregels

Om een beetje een lijdraad te hebben wat betreft gezonde voeding voor je kindje, kan je de volgende regels aanhouden:

  • Gebruik goede vetten: cacao, kokos, olijfolie, roomboter
  • Gebruik volle producten in plaats van halfvolle of magere. Neem liever volle yoghurt of volle melk. Volle producten zijn minder bewerkt en daardoor ook makkelijker te verteren. Er zitten meer vetten in, wat goed is voor de ontwikkeling van je kindje (hersenen hebben vet nodig om zich te ontwikkelen!). Bovendien geven volle producten langer een verzadigd gevoel in je maag.
  • Kies liever volkoren producten met kiem en vezel.
  • Gebruik weinig geraffineerde suiker.
  • Water is lekker! Leer je kind (en jezelf!) aan om gewoon water te drinken. Water is niet vies en bovendien hartstikke gezond voor je.
  • Maak het zelf. Van alles wat je zelf maakt weet je precies wat er in zit (en wat juist niet!)

 

Ben jij zelf bewust wat jij en je kindje binnen krijgen?

 

Dit artikel is tot stand gekomen na mijn bezoek aan De Kleine Keuken. Omdat de informatie van De Kleine Keuken helemaal aansluit bij mijn ideeën over gezond eten, heb ik er een uitgebreide post over geschreven.

8 Reacties over ““Mijn kind eet bijna geen suiker!”

  1. Wauw wat een goed stuk.
    Weer netjes beschreven.
    Het is ook belachelijk dat er in zo ontzettend veel producten suiker zit.
    Als je bij de ingrediënten kijkt dan schrik je wel, dit had ik niet verwacht.
    Dank je voor je duidelijkheid.

  2. Wat fijn om te lezen.
    Het zou eigenlijk verboden moeten worden of een grens aan gesteld worden hoeveel suiker er in producten zit. Ook vind ik dat het duidelijker vermeld kan worden.

    • Het is belachelijk he en ik ben het absoluut met je eens! Maar het is natuurlijk allemaal marketing…. Ik merk wel dat er steeds meer mensen zich bewust worden van suiker en dat het aanbod in de supermarkten ook al beter wordt!

    • Hoi Berry,

      Dank je wel, wat leuk om dat van jou te horen! Inderdaad schokkend he! Ik ben begin vorig jaar gestopt met suiker, en ik had serieus ook gewoon afkickverschijnselen! Ik ga daar nog wel eens over schrijven. Bizar in hoeveel producten het gewoon is toegevoegd…
      Ik vond het ook leuk om je ontmoet te hebben! Je hebt ook een leuke blog!

  3. Binnen 15 min. heb ik een heerlijk en puur eten voor mijn kindje op tafel staan, en niet 1 maaltijd maar wel voor 4 a 5 dagen, kan zo de vriezer in. Ik heb voor mijn kindjes nog nooit een potje met eten gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: