Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
We weten allemaal inmiddels wel dat we in een grote plasticsoep leven. Ik vind het altijd bizar hoeveel plastic er hier altijd alleen al weg gaat ná het uitpakken van de boodschappen bijvoorbeeld… Nu we er meer op letten merk ik ook dat het plastic afval hier een stuk minder wordt. Zeker na het bericht van de week over hormoonverstorende stoffen ga ik er toch nog extra op letten.
Bovenstaande foto is een bijenwasdoek met wat druifjes erin. Bijenwasdoeken kun je gebruiken in plaats van bijvoorbeeld vershoudfolie! Je kan hem dichtvouwen en dan kan je er wat in meenemen.
Met een mooi touwtje of elastiekje er om heen blijft het prima in je tas. Het voordeel van deze doeken is dat ze met goede verzorging ongeveer een jaar mee gaan! Je kan ze onder de kraan schoonmaken met koud of lauwwarm water en zacht afwasmiddel. Met heet water smelt de bijenwas namelijk. 😉
Ik wil jullie laten zien hoe je zelf van deze fijne bijenwasdoeken kunt maken.
Je hebt hiervoor per doek nodig:
Knip de lappen op de gewenste maat. Een mooie maat vind ik bijvoorbeeld 30×30 cm of 35×35 cm. Als je ze wilt gebruiken om schaaltjes af te dekken kan je ze natuurlijk een stuk kleiner maken. Met een kartelschaar krijg je mooie randen, die ook nog minder snel rafelen. Strijk de doeken nadat je ze hebt geknipt, ander zie je de kreukels in je doek.
Verwarm de oven op ongeveer 90 graden en leg je doek alvast op de bakplaat en schuif deze in de oven. Zo kan je doek alvast voorverwarmen.
Verwarm 15 gram bijenwas en 10 ml jojobaolie au bain marie in de glazen pot.
Als alles gesmolten is kan je je bijenwasmengsel met een kwastje over je doek vegen. Zorg dat je alle plekjes gehad hebt, maar smeer niet te dik.
Als je de hele doek hebt ingesmeerd kan hij weer terug de oven in.
Als de doek glimt kan je hem voorzichtig omdraaien. Wel voorzichtig, want hij plakt heel snel aan elkaar vast! Smeer met het kwastje nogmaals over de doek zodat je alle bijenwas die er op zit goed verdeelt. Doe de bakplaat weer in de oven. Nu ongeveer een minuutje.
Hangt de doek even aan de waslijn te drogen. Dit hoeft niet zo heel lang, je zal merken dat de bijenwas snel opdroogt.
Je kan ze voor van alles gebruiken! Ik heb er nu ook mijn kaas in gewikkeld. Daar had ik nog niets handigs voor, ik bewaarde hem altijd in het zakje, maar dan werd het soms zo droog. Dit is ideaal.
Je kan hem natuurlijk voor alles gebruiken. Groente, fruit, een boterham, een salade afdekken, verzin het zelf maar! Schoonmaken doe je onder de kraan met koud of lauwwarm water en zachte zeep. Je kan hem aan de lijn laten drogen.
Succes!!
Wat goed zeg! Lijkt me leuk om eens te proberen. Moet er helaas wel veel voor kopen wat ik niet in huis heb. Ik ga eens kijken of ik een vriendin enthousiast kan maken om dit samen te doen!
Julia onlangs geplaatst…Joost blogt: Low budget kippenhok uitbreiding.
De jojobaolie en bijenwas waarschijnlijk… Zijn inderdaad ook niet de goedkoopste producten, maar je kan met bijenwas zoveel meer!!! En het ruikt zo lekker. Hopelijk lukt het om een vriendin mee te laten doen 🙂
Dat is té handig!! (psstt kan je het ook ergens kopen voor luie mensen – ik noem geen namen, haha)
Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Moestuin update juni
whahaha, de officiele bee’s wraps kan je gewoon kopen! Maar ik vind ze zelf erg prijzig… (greenjump heeft ze meen ik).
Ik wil anders ook wel een doek voor je maken? Laat maar weten!
Wat een slim idee om dit zelf te maken! Erg handig.
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Mama Blogger Swap Tag