Mini moestuintjes AH verpotten of verspenen

Vorige week zaterdag hebben wij de eerste mini moestuintjes van Albert Heijn gezaaid. Na een paar dagen kwamen de eerste kiemen al boven! Inmiddels is het tijd om de zaailingen te gaan verpotten, anders groeien de wortels door elkaar heen en zullen deze beschadigen bij het loshalen. Meestal is het dan ook einde plantje…

Afbeelding 664

Ik vond zelf al dat de zaadjes wel erg dicht op elkaar in het papiertje zaten. Normaal gesproken zaai ik veel verder uit elkaar. Ik heb wel eens van die turfpotjes gekocht en gebruikt, maar daar deed ik dan één zaadje in zodat je die met potje en al in een volgende pot kan zetten (het potje verteerd namelijk). Zo heb je weinig kans om de wortels te beschadigen. We moeten nu dan ook uiterst voorzichtig te werk gaan.

Afbeelding 672

Zet de potjes waar je de zaailingen in wilt zetten alvast klaar met potgrond. Maak hierin een gaatje van ongeveer 1,5 cm diep. Dit kan je gewoon met je vinger doen. Ik gebruik het liefst kleine plastic kweekpotjes (hier zaai ik ook in) en zet dan de stekjes per stuk in een potje. Als je ze in de tuin gaat zetten (of toch nog eens gaat verpotten) beschadig je de wortels niet meer.

Afbeelding 666

Scheur eerst het turfpotje helemaal open. Die van mij zijn helaas wat gaan schimmelen en dus helemaal niet meer geschikt om in de grond te zetten. Heel voorzichtig haal je er een stekje / zaailing uit. Dit kan met een mesje of met een lepeltje. Doe het echt heel voorzichtig. Je mag het stekje niet beschadigen en probeer zo min mogelijk grond eraf te halen.

Afbeelding 669

Breng de zaailing over naar het nieuwe potje. Stop het voorzichtig in het gaatje en druk het aan met wat grond. Mochten jouw zaailingen  nu wat uitgeschoten zijn, bijvoorbeeld omdat ze op zoek gegaan zijn naar licht, dan kan je proberen om deze nog te redden, door de zaailing iets dieper in de grond te steken.

Afbeelding 673

Doe er een labeltje bij in het potje zodat je weet welke plantjes het zijn.

Afbeelding 674

Zet je plantjes nu iets koeler weg. In de woonkamer is het doorgaans te warm en daardoor kunnen je zaailing uitschieten en te lang worden. Bij beperkt licht is het verstandig om het potje meerdere keren per dag te draaien, omdat ze andesr ook te lang en te dun kunnen worden. Soms kan je je zaailingen het beste op de slaapkamer zetten, omdat het daar doorgaans wat koeler is.

2 Reacties over “Mini moestuintjes AH verpotten of verspenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: