Monkey Platter

Wij zijn er voorstander van om onze kinderen zelf de leiding te geven wat betreft het eten. We begonnen hier al mee toen ze net geboren waren. Onze kleine mannetjes hadden namelijk vrij toegang tot borstvoeding. Ze mochten zoveel drinken als ze wilden en ook wanneer ze wilden. Toen ze begonnen met vast voedsel gingen we hier gewoon mee verder. Ze kregen hun vaste voedsel op de “Rapley” manier voorgeschoteld. Gewoon stukken groente of fruit in het handje. Alle drie bleken ze ware Rapleyers.

20140723_101532

Alleseters

Ik ben er van overtuigd dat het hen ook geholpen heeft met het kennis maken met verschillende soorten structuren en smaken. Onze middelste is bijvoorbeeld echt gek op zwarte olijven, mozzarella, champignons. Onze oudste lust over het algemeen echt heel veel, maar bovenstaande lust hij dan weer nèt niet. En onze jongste eet nog echt alles. Als hij straks twee is, verwacht ik dat hij ook iets minder goed gaat eten.

Aan tafel

Hoe moeilijk af en toe ook, ook onze oudste kinderen hebben de leiding over hun eten. Ik heb namelijk geen zin om strijd te hebben aan tafel. Daar wordt het ook echt niet gezelliger op. Bovendien heb ik zelf ook niet altijd trek in mijn eten… Ze bepalen zelf hoeveel ze eten. Als ze niet meer hoeven mogen ze het van mij laten staan, máár regel is wel dat ze aan tafel blijven zitten. Totdat we allemaal klaar zijn. Vaak gaat er dan tóch nog wel een hapje in.

IMG_7924

Monkey Platter

De monkey platter is echt een geweldig idee. Het is eigenlijk niets anders dan gewoon verschillende soorten eten aanbieden op een bord. Je kindje kan dan zelf kiezen wat ze eten, hoeveel ze eten en wanneer ze het eten. Jij, als ouder, bepaalt wàt je je kindje te eten geeft. Zorg er natuurlijk wel voor dat dit gezond is en lekker gevarieerd. Met zo’n monkey platter krijg je kindje gedurende de dag al heel wat groente en fruit binnen, zo is het ook niet zo erg als je kind ’s avonds niet zoveel meer eet.

Inspiratie

Ik heb natuurlijk ook nog wel wat inspiratie om een monkey platter te vullen. Ik maak meestal een platter voor mijn kindjes samen. Ik gebruik hiervoor heel simpel een cupcake blik, gewoon omdat dit lekker veel vakjes heeft en we hier veel in kwijt kunnen.

20140805_123219
Mini paprika’s, meloen, kaki fruit, aardbeien, kwark met zelfgemaakte rozenbotteljam, zwarte olijven, kleine sneetjes brood, rozijnen, tomaat, banaan.
20140723_095607
Mini paprika, blauwe druiven, augurk, gedroogde abrikozen, banaan, komkommer, zwarte olijven, rijstwafel, witte druiven, crackers, tomaat, wilde perzik
20140722_112751
Aardbeien, cranberries, pruimen, gedroogde abrikozen, witte druiven, banaan, wortel, tomaat, paprika, rijstwafel, zonnebloempitjes, wilde perzik.

 

Je kan natuurlijk eindeloos variëren met wat je je kinderen voorschoteld. Voor de hand liggend is natuurlijk gewoon fruit en groente. Maar je kan ook nootjes, gedroogd fruit, ei, kaas, worst en wat dipsausjes erbij doen.

Je kan ook je groente en fruit eens anders presenteren. Het hoeft allemaal niet o gek. Ik nam gewoon twee lege, glazen honingpotten en vulde deze met reepjes groenten. Ik deed in deze hartjesbakjes een zelfgemaakte dipsaus, gemaakt van yoghurt met wat kruiden.

20140528_152400
Reepjes wortel, komkommer, paprika en prikkers met cherrytomaatjes.

Het oog wil gewoon vaak ook wat. Als je zorgt dat het eten er mooi en lekker uit ziet zullen ze ook eerder lekker wat eten. Voor mijn kinderen is dit echt een groot succes!!! Zij zien het ook echt als een soort snoepen en vragen geregeld of ik weer eens “zo’n blad met eten” wil maken.

Ken jij het principe Monkey Platter? Gebruik jij het ook?

6 Reacties over “Monkey Platter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: