Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
Voor een zwangere naaste van mij was de bedoeling om een babyshower te organiseren. Maar ja al die maatregelen die er zijn… Ik bedacht me ineens dat ik was had gelezen over een motherblessing. Dit leek me precies geschikt. Het paste binnen de maatregelen, maar het paste op dit moment ook helemaal beter bij ons. We organiseerden dus een intieme motherblessing om de mama to be in het zonnetje te zetten. Wat grof gezegd het verschil is met een babyshower, is dat een babyshower meer gericht is op de baby. Bij een motherblessing leg je echt de moeder in de watten.
Bij een motherblessing is de sfeer echt al het halve werk. Wij gingen voor veel kaarsen en bloemen. In het midden van de zitkamer hadden we een rond kleed op de vloer gelegd. Dit was ons middelpunt. In het midden een boomschijf met drie grote kaarsen. Rondom allemaal waxine lichtjes en tussendoor lagen overal bloemen en schelpen. Een beetje als in een mandala neergelegd.
De rest van de kamer hadden we ook verder nog versierd met potjes kaarsen, bosjes bloemen, mooie hoekjes met edelstenen, kaarten en zoutlampen. Op de achtergrond draaide muziek. Via Spotify had ik een afspeellijst samengesteld. Als je zoekt op motherblessing of blessingway krijg je een hoop prachtige muziek waarmee je je eigen lijst kunt samenstellen.
Vooraf had ik een globale planning gemaakt wat we konden gaan doen. Het was mijn leidraad gedurende de avond. Ik hield me er niet helemaal strak aan, ik keek gewoon op het moment wat kon en wat fijn was. Het was fijn om gewoon in het moment te zijn.
Dit was onze planning:
Tussendoor hebben we heerlijk gekletst, lekker gegeten en vooral genoten van elkaar. Het was magisch.
Een onderdeel van onze planning is elkaar verhalen vertellen. Het gaat hier om positieve verhalen als opbeuring. Een verhaal voor de moeder, het kan een echt verhaal zijn, maar mag ook verzonnen zijn. Vertellen hoe je elkaar hebt ontmoet, hoe ze jouw leven verreikt. Een speciaal gebed, gedicht, of iets wat je wilt delen.
Het leek me leuk als het op papier gezet kon worden, zodat we het haar ook konden geven. Ik had iedereen ook gevraagd om een edelsteentje voor haar uit te zoeken en mee te nemen. Een steen ter bevordering van de zwangerschap en/of bevalling. Ook vroeg ik of iedereen een kaarsje mee wilde nemen die ze op haar geboorte “altaartje” kan zetten. De moeder to be wilde graag thuis bevallen. Dus zo konden we ook een beetje bij haar zijn op het moment dat de bevalling zou beginnen.
Qua eten gingen we dit keer voor bewust en redelijk gezond. De zwangere kon namelijk niet alles verdragen. Maar het gezonde eten vind ik ook mooi passen bij een motherblessing.
We wilden de mama to be natuurlijk ook wat geven. We hadden afgesproken om alle cadeautjes in een mooie mand te stoppen. Zo was het een mooi geheel en ook overzichtelijk. We hadden een mooie rieten mand met een hengsel en daar deed ieder haar cadeautjes in. Wel ingepakt.
De cadeautjes ‘moesten’ voor de moeder zijn. Met een motherblessing leg je de moeder ten slotte in de watten. De baby wordt gedurende de zwangerschap en in de kraamtijd al genoeg verwend natuurlijk. De mand vulden we aan met groen en verse bloemen. Cadeautjes die inspireren, om te koesteren en die de moeder in haar kracht zetten. Mag ook handgemaakt of iets creatiefs zijn.
Wat een geschenk was dit! Niet alleen voor de mama to be, maar ook voor mijzelf. Wat was het prachtig! De romantische sfeer, allerlei emoties, diepgaande gesprekken, liefde, licht en met mensen die heel dicht bij staan. Hier heeft de wereld meer van nodig!