Ondernemen; de leukste rekenopdracht ever!

Deze week is het de “Week van het geld” en op school wordt hier de nodige aandacht aan besteed. Mijn middelste zoon van 6 jaar kreeg namelijk de leukste rekenopdracht ever. Voor de voorjaarsvakantie kreeg hij de opdracht al mee naar huis met de vraag de kinderen een plan konden bedenken om van 2 euro meer geld te maken. Ik, als zelfstandig ondernemer, was meteen al super enthousiast en ik denk dat ik mijn zoon daar mee heb aangestoken. Het ondernemen wordt zo met de paplepel ingegoten haha. Zo worden ondernemertjes gekweekt! We zijn meteen gaan brainstormen en hadden het idee al snel klaar. Ook maakten we samen alvast een prototype.

OndernemenDe opdracht om te ondernemen

De kinderen krijgen ieder van school 2 euro mee. Dit is de investering. Het is de bedoeling dat de kinderen van deze 2 euro méér geld gaan maken. Dus van die 2 euro kopen de kinderen iets wat ze nodig hebben om meer geld mee te kunnen maken. Zoals in het voorbeeld staat kunnen ze auto’s gaan wassen. Van de 2 euro kopen ze voor 1 euro een emmer, voor 0,50 een spons en voor 0,50 sop. Vervolgens gaan ze auto’s wassen voor 1 euro per stuk. Als ze 4 auto’s hebben gewassen dan hebben ze 4 euro verdiend. Daar trek je de investering vanaf (die krijgt school dan weer terug) en dan heb je dus 2 euro winst.

Na de voorjaarsvakantie hebben de kinderen hun businessplan geschreven. Hierin schreven ze hun plan; wat gaan ze doen om geld te verdienen? Ook hebben ze opgeschreven wat ze hiervoor nodig hebben en hoeveel ze denken te gaan verdienen. Tijdens de “Week van het geld” gaan de kinderen hun plan presenteren; ze gaan vertellen wat ze hebben gedaan en hoeveel ze hebben verdiend.

Beloning voor het ondernemen

Ik vind het een geweldige opdracht! Met het geld dat de kinderen hebben verdiend willen ze graag met de klas naar De Goudvis (attractiepark) gaan. De entree voor dit park is 7 euro per kind. Dat betekent dus dat ze ieder 9 euro moesten proberen te verdienen. Mijn zoon was hierdoor in ieder geval hartstikke gemotiveerd.

20170301_143411Potjes verkopen

We hebben zitten brainstormen… waar kon hij nou in gaan ondernemen? Ik had wel al een paar eisen. Ik wilde bijvoorbeeld niet iets met eten of drinken, omdat je dan vast zit aan houdbaarheid. Je moet je producten dan direct op verkopen omdat je anders misschien wat weg moet gooien. Het moest makkelijk te maken zijn en mensen moeten er iets aan hebben of het cadeau kunnen geven. Zo is de kans groter dat je daadwerkelijk ook wat verkoopt. Mijn zoon is gek op de waxinelichtjes die ik wel eens maak als cadeautje. Hij heeft ze regelmatig getrakteerd met kerst of zijn verjaardag aan de juffen op school. De lichtjes gingen het nu worden. Op zolder hadden wij nog twee grote kratten met glazen potten staan. We hadden nog een half bolletje touw liggen. De eerste lichting kocht hij waxine geurkaarsjes en sticker op A4 formaat. We rekenden uit dat we voor 2 euro wel 12 potjes konden maken. We knutselden de potjes en stopten alles in een mand

mandWachtlijst

De eerste dag ging hij de deuren langs in de straat en toen hij thuis kwam had hij meteen al 11 potjes verkocht. Hij verkocht ze voor 1 euro per stuk en hij had dus al 11 euro. Wauw! De entree was bij elkaar en de investering kon terug betaald worden. Hij zei tegen mij: “Nu wil ik graag zorgen dat we met de hele klas ook een patatje kunnen eten in de Goudvis”. Echt superlief vond ik dat voor hem! Van de 11 euro kochten we opnieuw materialen zodat we weer een nieuwe lading potjes konden gaan maken. We plaatsten samen een berichtje met foto en uitleg van zijn opdracht op mijn prive facebook en de bestellingen van familie en vrienden stroomden letterlijk binnen. Het was echt bizar. We hadden gewoon een soort van wachtlijst met bestellingen! Er stonden op een gegeven moment zelfs minimaal 50 potjes op de lijst, deze waren allemaal besteld. Dat was een klus. Dat was op een zondagochtend toch nog hard aan de slag dus. We deden het samen. Ik lijmde de touwtjes. Hij plakte de stickers. En als we de mand weer vol hadden ging hij zelf weer naar buiten om te verkopen.

20170305_110658Eindpresentatie

Mijn zoon vindt de opdracht helemaal geweldig en is ook hartstikke gemotiveerd. Het is zo leuk om te zien hoe fanatiek hij er mee is. Het ondernemen ligt hem wel geloof ik. Op een gegeven moment heb ik zelfs een berichtje op facebook gezet met de vraag wie er nog oud glas had staan. Wij waren namelijk door onze flinke voorraad heen. Gelukkig waren er toch heel wat mensen die nog wat hadden, zo fijn! Het was ook leuk om te zien hoeveel mensen het mijn zoon zo gunden om zijn opdracht tot een groot succes te maken. De meeste van onze vrienden en familie hebben wel een of meerdere potjes van hem gekocht. Vandaag heeft hij zijn eindpresentatie. Hij gaat aan zijn klas presenteren hoe hij zijn opdracht heeft uitgevoerd en hoeveel hij heeft opgehaald. Ik ga dat nu dus nog niet verklappen, maar ik kan wel vertellen dat óók de patat voor de klas binnen is, haha. Ik laat jullie het exacte bedrag nog weten!

3 Reacties over “Ondernemen; de leukste rekenopdracht ever!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: