Ontspullen, hoe wij onze overbodige spullen opruimen

ontspullen ontrommelen minimaliseren

Het grondig uitzoeken van al je bezittingen en spullen noem je tegenwoordig ‘ontrommelen’ of ‘ontspullen’. Ik ben er eigenlijk al jaren mee bezig, maar het is een heel proces. De spullen hebben we natuurlijk ook niet in één week verzameld, dus zullen we ook niet in één week weer kwijt zijn. Bovendien komt er ook geregeld nog een en ander binnen aan spullen. Tijdens de lockdown bedacht ik me dat het belangrijk zou zijn om hier opnieuw weer mee bezig te gaan. Afgelopen weken zijn we hier mee bezig geweest en we zullen voorlopig ook nog niet klaar zijn. We gaan weer op weg naar meer rust in huis!

Als je kinderen krijgt

Toen we net gingen samenwonen hadden wij een keurig opgeruimd huis. Een huis met niet al te veel spullen en we konden het prima bijhouden. Met de komst van onze oudste zoon kwam er in één keer een hele klap aan spullen bij. Een gehele baby uitzet bijvoorbeeld. We kochten toen nog alles van het lijstje, omdat dat zo hoorde. Toen hij wat ouder werd kwam er ook een hele hoop speelgoed binnen. Het opruimen en huishouden werd wel wat meer werk, maar het was allemaal nog prima bij te houden.

Naar mate er meer kinderen bij kwamen, werd het ook steeds moeilijker om alles bij te houden. Véél speelgoed, kleding en dat soort dingen. Daarbij bleek ook nog niet alle spullen een vaste plek te hebben waardoor er regelmatig wat kwijt was of waardoor spullen vaak van het ene plekje naar het andere plekje verhuisde. Tijd dus om hier wat mee te gaan doen.

Loslaten

Wel vond (en vind) ik het moeilijk om spullen los te laten. Soms ben ik er bang voor dat herinneringen zullen verdwijnen. Soms vind ik het gewoon zonde van het geld om iets weg te doen, omdat het bijvoorbeeld veel geld heeft gekost. Gelukkig lukt het me gaandeweg steeds beter.

Mindset

Inmiddels gaan we het in huis echt goed merken dat we aan het ontspullen zijn. En het grappig is, dat dat juist alleen maar meer stimuleert! Ik merk dat het ontspullen ook een mindset dingetje is. Ik heb heel veel gelezen over ontspullen en ik keek er ook veel filmpjes over. Hierdoor heb ik bepaalde inzichten gekregen waardoor het opruimen makkelijker wordt.

Ik hou me continu vast aan het zinnetje “Wat je niet hebt, hoef je ook niet op te ruimen of schoon te maken”. Dat continu in gedachte houden helpt mij wel.

Kan jij gemakkelijk afstand doen van spullen in je huis?

Afbeelding van Eli Digital Creative via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: