Pakjesavond, hoe houd je het fijn voor kinderen?

Oh, ik kan me onze eerste jaren pakjesavonden als ouders nog goed herinneren. We vierden pakjesavond al jaren met de gehele familie (zo’n 20 man) bij mijn opa en oma. Mijn opa en oma wonen op dertig minuten rijden van ons. Maar toen het eerste kleinkind was geboren, wilden beide opa’s en oma’s ook samen Sinterklaas vieren. Hartstikke lief en gezellig natuurlijk. Maar het kwam er op neer dat we drie keer Sinterklaas vierden. Allemaal ook rond 5 december. Dat was echt gekkenhuis. Maar onze zoon was een gemakkelijk kind en hobbelde wel mee.

Onze tweede zoon werd geboren en dit bleek een gevoelig mannetje te zijn. Als baby zijnde reageerde hij al behoorlijk op prikkels en drukte. Twee kinderen van hot naar her slepen zagen we ook niet langer meer zitten. En dus werden we ook gedwongen op zoek te gaan naar rustigere alternatieven. Ons gezin had daar behoefte aan.

pakjesavondEigen tradities

We hadden een ander idee gevonden. Helaas werd pakjesavond bij mijn oma geschrapt. Het waren mooie en gezellige jaren, maar het werd ook tijd om onze eigen tradities te gaan maken. Wat vinden wij belangrijk? Waar doen we de kinderen een plezier mee? De kinderen staan bij ons absoluut voorop en speciaal voor hen voldoet ons feest aan een aantal “eisen”.

Pakjesavond 1x vieren

We willen pakjesavond ook maar één keer per jaar vieren. Het racen van hot naar her hebben we geen zin meer in. We doen de kinderen daar geen plezier mee. Door pakjesavond maar één keer te vieren scheelt dat al een hoop drukte en stress. Na een dag heb je het gefeest ook achter de rug. Je hoeft je niet meer klaar te maken voor het volgende feest. De drukte is gewoon voorbij.

Thuis

We blijven thuis. Hoe goed bedoeld alle andere uitnodigingen ook zijn, we blijven echt thuis. We vinden het belangrijk voor de kinderen dat ze tijdens de al zo drukke periode zich vast kunnen houden aan wat wel normaal en vertrouwd voor ze is. Bovendien hebben we ook geen zin om ná pakjesavond nog langs de straat te moeten gaan met drie kinderen. Als ze nu naar bed willen, kunnen we ze gewoon op bed leggen. We zitten dan niet op de wip om naar huis te moeten. Onze kinderen zijn (helaas) geen makkelijke slapers ergens anders.

Iedereen welkom

Ondanks dat we pakjesavond perse bij ons thuis willen vieren, zijn we wel echt gezelligheidsmensen. We vinden het dan leuk als de opa’s en oma’s, tante en oom ook bij ons Sinterklaas willen vieren! Als ze er geen zin in hebben is dat natuurlijk ook prima, maar ze zijn zeker welkom!

Op zaterdag

We vieren Sinterklaas de laatste jaren bijna nooit meer op 5 december. Maar altijd op zaterdag vóór 5 december (tenzij 5 december dus op een zaterdag valt). En dat is met een reden. De kinderen zijn in het weekend lekker vrij en ze hebben dan de hele zondag om lekker met hun nieuwe speelgoed te kunnen spelen en te luieren. Die zondag blijven we ook altijd in pyama, heerlijk relaxed! Lekker rustig nagenieten en bijkomen van het prachtige feest.

Sinterklaas of dvd

Omdat we het maar 1x vieren vinden we het ook leuk om er een ècht feest van te maken. De eerste twee jaren hadden we een Sint laten komen. Dat was leuk, maar in het huisje wat we toen hadden ook best wel druk. Daarna hebben we een aantal jaren de Sinterklaas dvd besteld. Zo’n dvd geeft behoorlijk wat rust en is ook wel interactief. De reactie van de kinderen toen de Sint hun naam noemde vond ik goud waard. Vorig jaar hoopte onze oudste zoon al dat Sinterklaas nog eens thuis langs zou komen. Helaas had ik toen de dvd al besteld. Dit jaar heeft hij de wens weer en aangezien dit het laatste jaar is dat hij gelooft, wilde ik heel erg graag aan zijn verzoek voldoen. En dus komt Sint weer bij ons thuis. Spannend!

Heb jij ook bepaalde ‘eisen’ om pakjesavond leuk te houden voor je kind? Wat is jullie traditie tijdens pakjesavond?

Een reactie op “Pakjesavond, hoe houd je het fijn voor kinderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: