Palmpasenstok maken

Palmzondag ook wel Palmpasen genoemd, is de laatste zondag van de vastenperiode (de zondag vóór Pasen), maar vooral belangrijk als eerste dag van de Goede Week. Op Palmzondag wordt door christenen de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. (Bron: Wikipedia)

Vandaag is het dus Palmpasen!

Christelijke school

Vroeger zat ik op een Christelijke school. Er werd dus veel aandacht besteed aan Christelijke feestdagen, verhalen en geloof. Pasen is een zo’n feest dat uitgebreid werd gevierd. In de aanloop naar Pasen werden er veel verhalen uit de bijbel of spiegelverhalen gelezen. Wat me altijd is bijgebleven is het maken van een palmpasenstok. Ieder mocht een eigen stok maken.

Afbeelding 716

Palmpasenstok

Een palmpasenstok wordt gemaakt van een kruis van latten. Het kruis staat symbool voor het kruis waar Jezus aan is gestorven. Vervolgens wordt dit kruis helemaal versierd. Oorspronkelijk wordt de stok wel wat anders versierd dan tegenwoordig; op het kruis werd een krans van buxus gemaakt. De krans heeft als betekenis vrede. Buxus heeft als betekenis hoop. Aan het kruis worden ook (gedroogde) vruchtjes gehangen. Het kruis is namelijk een soort levensboom. Aan boom komen namelijk vruchten. Boven op de palmpasenstok komt een brood haantje. Het haantje heeft als betekenis dat er een nieuwe dag komt. Als het niet zo goed gaat, zal er verbetering komen. Ook het haantje staat dus symbool voor hoop!

20150329_005506

Zelf maken

Op school maakte mijn oudste zoon ook eens een palmpasenstok. Dit deden ze met een groepje en ieder kind uit het groepje mocht vertellen voor wie ze een palmpasenstok wilden maken. Een ander kindje mocht de stok mee naar huis nemen om weg te geven. Mijn zoon was toen beteuterd dat hij de stok niet mee kreeg. Zelf heb ik ook zulke leuke herinneringen aan het maken van de stok. Wij liepen met de stok ook in een optocht. En zo kwam ik op het idee om thuis een stok te gaan maken met de kinderen.

20150328_165243 20150328_170012 20150328_173026

Ik maakte het kruis nu niet met latten, maar met pvc pijp. Ik zette het met duct tape aan elkaar. De jongens versierden de kruizen met stroken crepepapier. Ze vonden het geweldig om te doen en deden dit dan ook heel serieus.

20150328_170511

Ik had niet veel gedroogd fruit liggen, het idee kwam ook spontaan op moet ik zeggen, dus ik moest op zoek naar een ander alternatief. Boven op zolder vond ik nog twee uitdeelzakjes chips waar ze wat mee konden, en dit regen ze aan de stok.

20150328_173009

Broodhaantje

Voor het broodhaantje gebruikte ik dit recept, dat ik voor mijn pizza’s ook gebruik. Je kan natuurlijk ook je eigen brood recept gebruiken. We maakten ze in vorm van een haantje, ik knipte de “kuif” in met een schaar en ook zijn “staartje”. Als oogje prikten we er een rozijn in. Vervolgens afbakken in de oven. Als het broodhaantje klaar is prik je deze op de stok.

Afbeelding 697 Afbeelding 710 Afbeelding 711

Weggeven

Je kan een palmpasenstok weggeven aan iemand waar het bijvoorbeeld niet zo goed mee gaat en die een opsteker kan gebruiken. Op het moment hebben we daar gelukkig niet echt iemand van in onze omgeving. S wil de stok graag zelf houden, hij is er zo trots op! L gaat de stok straks wel weggeven, maar wil het haantje toch wel graag zelf houden haha.

Afbeelding 718

* Sorry voor de hele slechte foto’s van de stokken, die heb ik vannacht nog gemaakt met flitser…

Een reactie op “Palmpasenstok maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: