Pepernoten zonder suiker maak je zó

Nog maar drie weken en dan zet de Goedheiligman weer zijn voet aan wal in Nederland. De kinderen hier kunnen eigenlijk niet meer wachten en vragen telkens hoeveel nachtjes slapen het nog is… Ook zijn ze al bezig geweest met het maken van een verlanglijstje, liggen de pietenkleren al klaar en zoeken ze op Youtube filmpjes op. Ik vind Sinterklaas een heerlijk kinderfeest en ik kijk ook al echt hier naar uit! Tijd dus om alvast een lading pepernoten zonder suiker te maken.

Zoals jullie wel weten zijn wij een tijd gelegden gestopt met het eten van geraffineerde suiker en ik voel me hier stukken beter bij. Veel minder moe en mijn hoofdpijn is als sneeuw voor de zon verdwenen. Een stimulans dus om door te gaan met suikervrij eten. Nu moet ik zeggen dat ik het vorig jaar met Sinterklaas vrij moeilijk vond qua snoepgoed. Je bent echt op jezelf aangewezen om het zelf klaar te maken. Ik heb namelijk nog geen suikervrije pepernoten ontdekt…. en zo kwam het er toch steeds van dat we toch maar een zak pepernoten kochten. Ze horen er tenslotte toch bij….

pepernoten zonder suiker

Dit jaar wil ik kijken of ik het anders kan aanpakken. Ik wil kijken of ik de pepernootjes, of eigenlijk zijn het kruidnootjes, nu zelf kan maken. Het zal wel wat extra voorbereiding kosten… wellicht kan ik al wat deeg van te voren klaar maken en invriezen? Dan hoef ik het alleen maar te ontdooien, balletjes er van te maken en af te bakken! Ook ga ik dit jaar de chocoladeletters weer maken, zoals ik vorig jaar al deed. Deze zijn geraffineerd suikervrij. Die werden ontzettend goed door de kinderen ontvangen. Ook dat zal ik binnenkort nog wel even uitschrijven.

Wat heb je nodig voor een schaal pepernoten zonder suiker?

  • 100 gram roomboter
  • 250 gram speltmeel
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2,5 theelepel speculaaskruiden
  • 2 eidooiers
  • 3 eetlepels melk
  • snuf Keltisch zeezout

pepernoten zonder suiker

Hoe maak je de pepernoten zonder suiker?

Het recept is super simpel. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar. Als je een mooie bol deeg hebt dek je het af en zet je het een uur in de koelkast. Na een uur haal je je deeg er uit en is het helemaal hard geworden. Haal er een stuk vanaf, kneed dit goed door en rol er een slang van. Deze slang snijdt je helemaal in stukjes. Van elk stukje rol je een bolletje. Leg je op je bakplaat en druk je een beetje plat. Doet dit met al je deeg. Leg je pepernootjes niet te dicht bij elkaar want ze rijzen nog een beetje. Doe je bakplaat ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven, op 150 graden. Haal je pepernootjes na een half uur uit de oven en laat ze afkoelen. Heerlijk zijn ze!

 

Heb jij wel eens zelf pepernoten gemaakt?

5 Reacties over “Pepernoten zonder suiker maak je zó

  1. Pingback: Recept om zelf kruidnoten te maken (geen pepernoten) - Mamaliefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: