Plastic

Al jaren scheiden wij het plastic afval. We kwamen er achter dat veel van ons afval gewoon uit plastic bestaat! Het scheelde ons erg veel ruimte in onze grijze container. We blijken elke maand zo’n 4 zakken met plastic afval (verpakkingsmateriaal) te hebben. Ik vind dat absurd veel! Maar kijk eens hoeveel producten er in plastic verpakkingen in de winkel worden aangeboden…

Plastic Scheiden

Vorige maand waren we vergeten om het plastic aan de weg te zetten. Er stonden nu dus  gewoon 8 zakken in de tuin! Een paar maanden geleden schreef ik al eens een stukje over de plasticsoep. Met het scheiden van het afval proberen wij een steentje bij te dragen om de plasticsoep te minderen en niet erger te maken. We gaan op het moment steeds meer afval scheiden.

Waarom scheiden

Het is goed om het afval te scheiden omdat het plastic wordt gebruikt om nieuwe grondstoffen van te maken. Er dan weer nieuwe producten van gemaakt. Zo worden er fossiele brandstoffen bespaard en de CO2 uitstoot beperkt. Het is beter voor het milieu dus

Hoe scheiden

In principe kan je alleen plastic verpakkingsmateriaal inleveren. Denk hierbij aan waterflesjes, badschuimflessen, vleesbakjes etc.Ik weet niet hoe het inzamelen per gemeente is geregeld. Bij ons wordt alles opgehaald in doorzichtig plastic zakken. Deze kun je via internet aanvragen. Kijk anders eens bij Plastic Heroes of op de site van je gemeente voor meer informatie. Zelf heb ik een extra vuilnisbak gekocht. Ik vond ergens een zak ophangen onhandig. Dit systeem werkt zo wel. Ik heb twee vuilnisbakken in de keuken staan dus; een voor restafval en een voor het plastic.

Recyclen

Wist je dat ze met het verpakkingsmateriaal van alles kunnen maken? Wat denk je van normale truien?? Ik vind het bijzonder. Maar ook maken ze er nieuwe verpakkingen van, jerrycans, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen. Best veel dus en heel nuttig om het afval te scheiden.

take5nets

Minderen

Wat zou ik toch graag minder plastic willen produceren. Ik neem al nauwelijks meer tasjes aan, ik probeer elke keer zelf een boodschappentas mee te nemen. Heel inspirerend vind ik de blog van Green Evelien. Ze hebben drie kindjes en ze leven heel bewust.Bovendien produceren maar 1 vuilniszak restafval per jaar. Bizar he, zo weinig? Ik vind het heel knap.

Trouwens, ik kwam laatst de Take5nets tegen. Hierin kan je groente en fruit in de supermarkt of op de markt meenemen zonder dat je plastic moet gebruiken. Deze zakjes kan je blijven hergebruiken. Ze kunnen ook op 30 graden gewassen worden. Deze zakjes gaan zeker op mijn lijstje!

Scheiden jullie thuis het afval/plastic? Hoeveel zakken afval hebben jullie per maand ongeveer?

4 Reacties over “Plastic

    • Dat is inderdaad lastig! Wij bewaren het nu in de tuin, in de zomer in de schuur… het is niet ideaal maarja. En in huis hebben we een extra bak in de keuken staan.

  1. Jazeker! Eerst had ik Ikea bakken die wat in je keukenkastje kunnen, naast het aanrechtblok staan, maar ik vond het er rommelig uit zien. Nu hangt er een speciale zak onder de trap. Wij hebben er 2-3 per maand. Vind ik ook absurd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: