Plog #1 Onze mini moestuin

Ons huis hebben we voornamelijk gekocht vanwege de enorme ruimte binnen en de fijne ruime tuin. Omdat het huis sowieso 4 jaar onbewoond is geweest was er aan de tuin ook weinig gedaan. We hebben het nu een beetje opgeknapt. Ooit willen we het nog wel laten bestraten, maar voorlopig is het zo wel even goed. Kijk je mee wat we hebben gedaan?

5 maart

Zo zag de tuin er uit op de dag dat we de sleutel kregen. Het terras was voorzien van kunstgras, wat inmiddels helemaal was begroeid met mos (glad!!). Er stonden drie mega grote buxus bollen. Mijn man heeft poging gedaan om ze in model te snoeien, maar omdat ze zo uitgeschoten waren werd dat niks meer. De dikke takken zag je er gewoon door heen. Omdat buxus ook giftig blijkt te zijn en wij drie jonge kinderen hebben, hebben we ze er toch ook maar uitgehaald. Ook stonden er drie grote hortensia’s in. Twee zijn er uit eindelijk uit gegaan en een hebben we laten staan.

16 mei

Toen het weer wat mooier begon te worden zijn we lekker in de tuin aan het werk gegaan. Uit het oude huis hadden we wat kruidenplantjes mee genomen en deze hadden we in het tuintje langs het terras gezet (zie foto hierboven). De kruiden die we mee hebben genomen waren bieslook, citroenmelisse, oregano en salie. Eenmaal in de volle groeien ze als kool.

Omdat we de buxussen eruit gehaald hebben was er in de tuin naast het terras nog een plekje over voor een boompje. Omdat we onze hele tuin graag eetbaar willen hebben zocht ik samen met mijn zoontje een fruitboompje uit. We kozen voor een pruim. Helaas hebben we nog geen bloesem gehad.

Deze prachtige perenboom stond al in de tuin. In de lente gaf hij hele mooie bloesem. Daarna verschenen er mooie peertjes aan. Ik denk dat het een conference handpeer is. Hij zit helemaal vol! Ik ben zo benieuwd hoe deze peertjes zullen maken. Ik gok dat er een stuk of 40 peertjes in zitten.

Ook hebben we in de tuin wat ruimte gemaakt voor mooie bloemen. Ik hou van bloemen!! Achteraan staan margrieten. Deze kreeg ik voor het verhuizen van mijn beste vriendin in een gieter. Ik heb ze in de tuin gezet, hopelijk hebben we er nu nog langer plezier van. Linksvoor staan madeliefjes, deze zaten in een mand die we van mijn ouders kregen. In het midden staan paarse spaanse margrieten, die vind ik zo mooi!! Rechts staat een grote aardbeienplant. Deze kocht ik met een paar aardbeien eraan. We hadden wel wat aardbeienplantjes mee uit het oude huis, maar deze lijken het nog niet echt te doen.

27 mei

Dit appelboompje stond in ons oude huis in een pot in de voortuin. In de volle grond hadden we een  appelboompje staan die een bestuiver nodig had, die kochten we er bij en hadden we in een pot staan. Deze konden we dus meenemen toen we gingen verhuizen. Hij staat nu bij ons in de tuin. Het is een James Grieve en een zelfbestuiver. Dit jaar is dus het tweede jaar dat hij bloeit en hij heeft maar liefst 14 appeltjes er aan hangen!!

3 juni

Het gras hier is echt vreselijk Echt jaren niks mee gedaan qua verzorging. Het zit vol met onkruid en kale plekken. Zo zonde. Ik heb me voorgenomen om deze zomer er een begin mee te maken om het op te lappen. Ik ben begonnen met onkruid verdelger er door heen te strooien..Het werkt. Het onkruid verlept langzaam. Maar omdat het onkruid vrij grote plantjes zijn, geeft het ook weer meer kale plekken. Na een week zaai ik het gras opnieuw in en ik geef het elke dag water. Hopelijk wordt het nog wat!
Tussen de stenen heb ik zes vakken gemaakt om in de volle grond te kunnen zaaien. Radijsjes, wortels, kropsla, pluksla, meloen en uitjes. We zullen zien of het gaat lukken.

9 juni
De kruiden schieten echt de grond uit. Ik vind het ongelooflijk dat het zo hard gaat. Ook kocht ik nog een plantje munt. Lekker om verse muntthee mee te maken. De aardbeien doen het ook goed.

 

Wat is het toch heerlijk om in de tuin bezig te zijn. De radijsjes doen het super. Er staat al een hele bos. Langzaamaan worden de bolletjes steeds groter. De kinderen vinden het geweldig om te zien, ookal lusten ze geen radijs.

Van mijn schoonmoeder kreeg ik dit schattige paprika plantje. Ze had hem in een pot op mijn buitentafel gezet. Ik denk alleen dat hij in de volle grond het beter zal gaan doen, dus ik heb hem in de volle grond gezet. De paprika’s die er vanaf komen zijn heerlijk en oudste neemt er af en toe een mee naar school in zijn broodtrommel.

Mmmmmm de aardbeien zijn mooi rood EN lekker. De kinderen vinden de eetbare tuin geweldig en plukken dan graag wat er rijp is. Vandaag was het de buurt aan een paar mooie aardbeien.

Ook de appels doen het goed. Ze zien er al hartstikke mooi uit. Hopelijk blijven ze dit jaar goed en lang aan de boom hangen. Vorig jaar liet de boom er een groot aantal te snel los. Waarschijnlijk door de droogte. Dit jaar extra goed water geven dus.

Ook kochten we dit frambozenstruikje. Er zitten al een paar framboosjes aan! Lekker hoor. De stokstaartjes kregen we van mijn moeder. Mijn man heeft vroeger ooit in de dierentuin zijn vinger in de kooi van de stokstaartjes gestoken, en werd door stokstaartjes gebeten. Dus elke keer als we stokstaartjes zien ‘plagen’ we mijn man ermee. Hij vond het beeldje trouwens erg grappig, haha.

Daar komen de eerste radijsjes al uit de grond.

 

Dit jaar kreeg ik van iemand een flinke tas met rabarber. Ik maakte het zelf klaar zonder suiker. Het was heerlijk. Ook mijn baby vond het erg lekker. Vroeger aten we wel vaker rabarber en ik vond het altijd zo lekker. Vandaar dat ik nu ook een rabarber plantje kocht voor in de tuin. Het duurt vast nog even voordat we er van kunnen eten, maar dat heeft natuurlijk geen haast.

Dit bosbessen struikje stond in het oude huis in een pot in de tuin. Nu hij in de volle grond staat zitten er zoveel meer bosbessen aan! Hij zat echt helemaal vol!!! Helaas vinden de vogeltjes ze ook erg lekker…

13 juni

Mijn eerste echt radijzen oogst!!!! Wat zijn ze mooi. Ik vind het zo leuk dat dit in onze tuin groeit. Ze zijn echt een stuk smaakvoller dan in de winkel. Deze radijsjes prikkelen echt ook meer op je tong. Wel erg lekker hoor!

14 juni

 

Een dag later kon ik dit alweer oogsten. Radijsjes, aardbeitjes en twee lekkere paprikaatjes.

2 juli

Voor een prikkie kocht ik deze verlepte tomatenplant. Er zaten wel wat tomaatjes aan maar de blaadjes waren super lelijk en verdord. Ik zag er echter nog wel wat in en zette het in de volle grond, deed er wat mestkorrels voor tomatenplanten bij en gaf hem veel water. Hij zit nu vol met tomaatjes!! Lekkerrrrr

Kijk daar komt het eerste framboosje aan!

 

De appeltjes worden al wat groter en krijgen nu ook mooie appel kleuren; geel met rood. Ze groeien echt hard.

Dit is dus de hortensia die we hebben laten staan.We hebben hem dit jaar niet gesnoeid omdat hij dan geen bloemen zal geven. Hij is dus vooral erg hoog, maar aan de zijkanten helemaal kaal. In het najaar snoeien we hem helemaal terug, zodat hij weer mooi in model kan gaan groeien. Hij geeft nu wel echt supermooie bloemen hoor! Het zijn twee kleuren; blauw en roze.

Deze bloemetjes zaaide ik zelf in een grote pot. Het is zeeviolier. Ik vind de bloemen zo ontzettend mooi en lief. Het zijn allemaal verschillende kleurtjes en de bloemetjes zijn heel fijn.

Tot zo ver mijn plog van onze mini moestuin. Ik heb nog veel meer mooie foto’s die ik deze zomer heb gemaakt, maar die komen nog in een vervolg hierop. Hou de Kaboutertuin dus in de gaten!

2 Reacties over “Plog #1 Onze mini moestuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: