Prei ovenschotel

Mijn moeder maakte vroeger altijd een ovenschotel waren we thuis echt dol op waren. Ze maakte het met prei, ontbijtspek en kaas. Inmiddels maak ik het recept thuis ook zo nu en dan en hier valt het ook in de smaak, ondanks dat de kinderen op zich niet zulke prei liefhebbers zijn.

Wat heb je nodig?
– ontbijtspek
– aardappels
– 4 stuks prei
– zakje geraspte kaas
– 1 a 2 bouillonblokjes (liefst zonder gistextract)
– paneermeel

Bak het spek uit in een koekenpan. Bak beide kanten zodat ze allebei een mooi kleurtje krijgen.

Ondertussen schil je de aardappels en snijd je ze in schijfjes. De schijfjes zet je op met water en laat je een minuut of vijf koken. Niet te lang, want ze moeten niet uit elkaar vallen.

Dit keer komt mijn prei uit de vriezer. Zoals ik van de week al schreef heb ik altijd ruimte in mijn budget om bruikbare aanbiedingen te kopen. Een paar weken geleden was de prei in de aanbieding. Per stuk 19 cent geloof ik. Dan neem ik er altijd wat mee, maak ze schoon en snijd ze alvast in ringen, en doe ze per 4 stuks in de vriezer. Voor het maken van deze ovenschotel hoefde ik dus alleen de prei maar uit de vriezer te halen. Ik bakte ze in de pan met twee bouillonblokjes. Ik gebruik bouillonblokjes zonder suiker en zonder het schadelijke gistextract (E621).Gistextract is een smaakversterker, omdat ik blokjes zonder smaakversterker gebruik voeg ik twee blokjes toe.

Laat de aardappelschijfjes en de prei goed uitlekken. Bouw de ovenschotel op in laagjes. Eerst een laagje met de helft van de aardappelschijfjes, een laag met de prei en nog een laag met alle spek.

Tot slot eindig je met een laagje aardappelschijfjes. Verdeel ze netjes over de schotel.

Tot slot strooi je er het zakje geraspte kaas over heen en nog wat paneermeel. Paneermeel zorgt voor een lekker knapperig korstje. Doe de ovenschotel ongeveer een half uur in de oven, op 200 graden.

20150129_180646Eet smakelijk!

6 Reacties over “Prei ovenschotel

    • Ik vind ovenschotels altijd zo makkelijk. Ik maak ze graag klaar als ik het de volgende dag heel druk heb. Hoef ik het eten alleen maar in de oven te schuiven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: