Prenataal kolven

prenataal kolven

Tijdens de zwangerschap van onze jongste zoon kreeg ik zwangerschapsdiabetes. Hier heb ik mij destijds heel veel over ingelezen en ik kwam ook tot de ontdekking dat deze kinderen soms wel eens problemen kunnen hebben met de bloedsuikerspiegel, waardoor ze soms bijgevoed moeten worden. Ook las ik informatie over prenataal kolven en dat leek mij wel wat.

Wat is prenataal kolven?

Prenataal kolven is eigenlijk niets anders dan het afkolven van colostrum tijdens de zwangerschap. Vrouwen beginnen met de productie van colostrum (eerste melk) vanaf 16 weken zwangerschap. Soms kan het bij risicovolle zwangerschappen en andere speciale situaties fijn zijn om tijdens de zwangerschap al een kleine voorraad melk op te bouwen.

Bijvoorbeeld bij:  

  • Vrouwen met diabetes
  • Meerlingzwangerschap (tweelingen of drielingen)
  • Vrouwen met afwijkingen aan de borsten of een eerdere borstoperatie
  • Eerdere negatieve ervaring / problemen met borstvoeding
  • Geplande keizersnede / ingeleide bevalling, vooral als uw baby vroeg geboren gaat worden
  • Baby’s waarvan bekend is dat ze een hazenlip hebben
  • Baby’s waarvan wordt aangenomen dat ze klein zijn of waarvan wordt verwacht dat ze bij de geboorte minder dan 2,5 kg wegen of voor baby’s van meer dan 4,5 kg.
  • Vrouwen met een verhoogde BMI van meer dan 35

Vanaf 37 weken zwangerschap kan je beginnen met het afkolven van melk. Het kolven kan namelijk voor weeënactiviteit zorgen en daar moet je dus mee oppassen. Vooral als je weet dat je baby een groot risico hebt op een lage bloedsuiker bij de geboorte of dat het waarschijnlijk erg klein of vroeg zal zijn. Je kan gemakkelijk wat afkolven met je handen, of met een borstkolf.

Raadpleeg altijd een zorgverlener als je prenataal wilt gaan kolven!*

prenataal kolven

Hoe deed ik het?

Borstvoeding geven was voor mij het allerbelangrijkste in de eerste weken. Ik wilde absoluut niet dat mijn kindje werd bijgevoed en daarom maakte ik de keuze om prenataal te gaan kolven. Nu verwachtte ik niet dat mijn melkproductie een probleem zou zijn, maar ik wilde gewoon op safe gaan. Ik bestelde een aantal bewaarspuitjes om deze te kunnen vullen met melk.

Kolven

Zodra ik 37 weken was begon ik met het kolven van mij colostrum. Ik deed maar één keer per dag. De eerste dag had ik er meteen 11 ml uit. Daar kan ik mooi al twee spuitjes mee vullen. Een dag later kolfde ik nog een beetje, zodat ik drie spuitjes had gevuld. Voor mij was dat genoeg. De rest wat ik eventueel nodig zou kunnen hebben zou ik na de bevalling ter plekke kunnen kolven, indien nodig.

Vriezer

De spuitjes met melk gingen de vriezer in en we hebben het eigenlijk nooit nodig gehad, gelukkig. Ik vond het een heel erg geruststellend idee dat er direct melk voor mijn baby beschikbaar was, mocht hij het nodig hebben. Ik hoef geen baby meer, maar ik zou het een volgende keer weer precies zo doen.

Heb jij wel eens gehoord van prenataal kolven?

* Ik ben geen arts of verloskundige en ik kan je alleen maar aanraden om dit met hen te overleggen mocht je dit ook willen. Het doel van dit artikel is om mijn gevonden informatie met jou te delen en om je mijn ervaringen te vertellen.

 

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: