Afval scheiden gaat makkelijker met goede prullenbakken

We weten allemaal wel dat plastic een groot gevaar oplevert voor ons milieu. Inmiddels is het zover dat we zelfs plastic eten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Zouden we dat nog met z’n allen kunnen verbeteren of zijn we te laat? Zelf blijf ik er bij dat een beter milieu bij jezelf begint en dat je altijd nog erger kunt voorkomen. Zullen we daar met z’n allen ons best voor gaan doen?

prullenbakken
Afbeelding: Shutterstock

Plastic

Vooral de plastic microdeeltjes zijn een probleem. In de zee vallen verpakkingsmaterialen uit een in kleinere stukjes; de zeer kleine microdeeltjes. Bij 95% van de vogels en vissen wordt plastic in de maag aangetroffen. Dat is toch bizar veel! Dus de kans is groot, dat als je een lekker stukje vis eet, je ook gewoon plastic naar binnen werkt.

Op het moment wordt maar 9% van het afval gerecycled. Dat is toch super weinig? Ik denk dat daar nog een hoop milieuwinst te behalen valt. Neem nou bijvoorbeeld plastic. Plastic is heel goed te recyclen. Het wordt schoongemaakt en omgesmolten tot een nieuwe grondstof. Hier worden dan weer korrels van gemaakt en daar kunnen weer nieuwe producten van gemaakt worden zoals jerrycans, truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen.

Recyclen

Begin van het jaar schreef ik een artikel over dat onze gemeente wil dat we meer afval gaan scheiden. Vanuit een hoop inwoners leverde dat een hoop weerstand op. Zelf zag ik daar het probleem helemaal niet van in, omdat ik weet dat je een hoop afval kunt gaan recyclen. Recyclen gebeurt eigenlijk veel te weinig. Inmiddels wordt oud papier wel goed hergebruikt, maar voor de andere grondstoffen kan dat toch veel beter. Blik, plastic en tetrapakken zijn ook grondstoffen waar we veel meer mee kunnen doen! Een veel gehoord bezwaar is waar je al dat afval dan moet laten..? Nou gewoon, in prullenbakken natuurlijk!

prullenbakken
Afbeelding: Brabantia

Prullenbakken

Op dit moment hebben wij in de keuken twee prullenbakken staan; een voor plastic en een voor restafval. Op het aanrecht staat een heel klein pedaalemmertje waar wij gft afval in bewaren. Dit legen we om de dag, of eerder, indien nodig. De prullenbakken zou ik zelf graag nog wat efficiënter willen in de keuken en zodoende kwam ik de prullenbakken van Brabantia tegen. Ze hebben enorm veel keuze dus er zit altijd wel wat bij wat bij je past. Zelf vind ik de Sort & Go emmertjes heel handig. Deze kan je uitnemen en zo direct in de afvalcontainer buiten legen. Zo hoef je ook niet continu vuilniszakken gebruiken, al zal ik dat voor het restafval wel doen denk ik. Bovendien zijn deze Sort & Go emmertjes in diverse maten te krijgen, wat juist handig is omdat je niet van elk afval evenveel hebt. Voor gft heb ik bijvoorbeeld niet zo’n grote bak nodig, maar voor plastic weer wel. Houd je liever van een strak design? Ook daar kan je diverse soorten uit kiezen. Heb je lieverd alles uit het zicht? Dan neem je een inbouwmodel, dan zie je de prullenbakken helemaal niet meer. Handig!

Scheiden jullie thuis ook het afval? Zo ja, waar laat je alles dan?

Een reactie op “Afval scheiden gaat makkelijker met goede prullenbakken

  1. In een keukenkastje zitten 4 afvalbakken. Met z’n handig ikea uitschuifsysteem. PMD, papier, glas en een heel klein bakje voor het restafval.
    Op het aanrecht staat een bakje voor het GFT, die wordt geleegd in de bokashi om er compost van te maken.
    In de schuur staat chemisch afval en de tot de draad versleten kleding.
    En we luieren wasbaar.

    Wil je tips over minder afval produceren, of afvalscheiding? Volg dan mijn FB pagina https://www.facebook.com/verbruik.minder/ oftwel Use-Less

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: