Rapley

Als je kindje ongeveer 6 maanden oud is kan je beginnen met bijvoeden. Bijvoeden is bedoeld om je kindje langzaam aan zelf te leren eten, zodat het met de pot mee kan gaan eten. Er zijn verschillende manieren om je kindje bijvoeding te geven. Denk bijvoorbeeld aan potjes, zelf gepureerde hapjes of via de Rapley methode.

124592-9616425

Rapley methode

Een manier om bijvoeding te geven is de Rapley methode. Deze methode is bedacht door Gill Rapley. Het is er op gericht dat kinderen zèlf hun bijvoeding kiezen èn eten. Van een lepeltje leren kinderen namelijk niet eten. Het is een passieve manier om te eten, je kind wordt immers gevoerd. Als je je kindje voedsel, ter grootte van een vuistje, aanbiedt. Zal je kindje proberen dit te pakken en naar zijn/haar mond brengen. Je kindje krijgt de leiding. Het bepaalt zelf wat hij eet en hoeveel hij eet. Bovendien leren ze veel verschillende smaken te proeven. Bij prakjes/hapjes zitten vaak verschillende smaken door elkaar heen.

124592-9418724

Wanneer beginnen

Wijzelf hebben eigenlijk altijd de 6 maanden aangehouden. Het is de bedoeling dat je kindje wel goed rechtop kan zitten. Nu kon mijn oudste pas héél laat (rond de 10 maanden) zelf zitten, maar met wat steun kon hij wel heel even in de kinderstoel zitten. Motorisch gezien kan je kindje nu iets oppakken en naar zijn mond brengen en erop kauwen. Ookal heeft je kindje geen tanden!!

Je hoort vaak wel dat een kindje aan bijvoeding toe is omdat het van alles in zijn mond stopt. Kleine kinderen stoppen álles in hun mond. Door iets in hun mond te stoppen ontdekken ze de wereld om hun heen. Als je baby dus iets in zijn mond stopt is het geen reden om met bijvoeden te beginnen.

Je kindje volgt jou als je aan het eten bent, dus het is toe aan bijvoeding. Ook dit is weer geen reden om met bijvoeden te beginnen. Je kindje volgt alles wat je doet. Je kindje kent alleen melk, het weet dus niet eens wat eten is. Waarom zou het dan ook willen eten? Als jij een speeltje pakt is het net zo geïnteresseerd hoor.

124592-9418760

Zelf doen

Het eerste half jaar krijgt een baby uitsluitend melk (borstvoeding of poedermelk). De baby bepaalt zelf hoeveel het drinkt en wanneer. Bij borstvoeding in ieder geval, poedermelk wordt soms nog wel op schema gegeven, al hoor ik steeds vaker dat baby’s dit ook op verzoek krijgen. Als kinderen met de pot mee eten dan bepalen ze (in principe) ook zelf hoeveel ze eten. Waarom zou je kinderen die dan vaste voeding leren eten dan niet zelf de leiding geven?

101870-6846941

Hoe

Je begint met stukken eten ter grootte van het handje van de baby. In het begin kan het voor de baby moeilijk/ onwennig zijn om iets vast te houden. Sommige soorten, denk bijvoorbeeld aan mango of peer, kunnen heel glad zijn. Maar het is wonderlijk hoe snel ze het ook leren vasthouden. Je kan gewoon met zowel fruit als groente beginnen. Kijk in het voedselintroductieschema wanneer je het beste met iets kan starten. Hoe beter je kindje er mee over weg, hoe kleinere stukjes je kan geven.

124592-9613541

Vies

Houdt er wel rekening mee dat je kindje vies wordt. Niet alleen je kindje trouwens, haha. Ik gebruik slabbetjes van Silly Billyz, met mouwen. Bij onze eerste heb ik trouwens nog gewoon verfschortjes gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de kleertjes niet zo vies worden. Je hebt een kinderstoel nodig waar je kindje goed rechtop in kan zitten en het liefst een die je makkelijk schoonmaakt. We hadden een soort van tripp trapp stoel (ander merk) maar deze vond ik minder makkelijk schoon te maken dan de simpele Ikea kinderstoel van een paar euro. Deze zet je namelijk zo onder de douche. Ideaal.

124592-9613511

Eigen ervaring

Wij hebben alle drie onze kinderen bijgevoed door middel van de Rapley methode. We zijn zowel begonnen met fruit als met groente. Eigenlijk ging het bij alle drie best goed. Een groot voordeel vonden wij dat ze meteen met ons mee konden eten. Nou ja, natuurlijk niet alles, maar we hadden “voor nood” ook wat diepvries groente in de vriezer liggen, zodat je eigenlijk altijd iets voor handen hebt. Groente uit pot kan je beter niet geven, omdat daar veel zout in zit.

Over het algemeen, met uitzondering van wat nukken, zijn onze kinderen goede eters. Ze lusten alle soorten fruit. Ook lusten ze veel soorten groenten. In de winkel kunnen ze veel soorten, ook wat apartere soorten, bij naam noemen. Ook lusten ze wat apartere dingen zoals olijven, kikkererwten en mozzarella. Kortom; wij zijn groot fan!

2 Reacties over “Rapley

    • Stikken/verslikken zal niet snel gebeuren hoor. Wist je dat het risico op verslikken juist groter is bij vloeibaar eten? Zelf verslik je je ook eerder in iets vloeibaars dan in een stukje. De kinderen hebben van nature een geweldig kokhalsreflex. Met 6 maanden ligt die voorin de mond. Hierdoor kan het inderdaad zijn dat ze snel kokhalzen. Maar kinderen weten stukjes zelf prima naar buiten te werken, mits ze maar goed recht op zitten. Naar mate ze ouder worden ligt het kokhalsreflex meer achterin de mond.
      Ik heb bij alledrie mijn kinderen nog nooit hoeven ingrijpen. Op de site borstvoeding.com staat echt superveel informatie over rapley.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: