Regenboogschattenjacht tijdens de zomervakantie

Tijdens het rondneuzen op Facebook kwam ik wat leuks tegen. Ik kwam een oproepje tegen om mee te doen met de Regenboogschattenjacht. Alles wat met het woordje ‘regenboog’ te maken heeft trekt mijn aandacht. Het ging over speurtochten die je tijdens de zomervakantie met je kinderen gaat doen. De speurtochten zijn ondersteund door een verhaal. Hoe en wat er precies de bedoeling was wist ik niet, maar inspiratie voor de zomervakantie is altijd welkom! Uiteindelijk besloot ik me aan te melden en werd ik lid van de Facebookgroep RegenboogschattenjachtRegenboogschattenjacht

Hoe werkt de regenboogschattenjacht?

De schattenjacht bestaat uit zes verhalen. Je gaat zes keer op schattenjacht. Elke week werden de verhalen per mail toegezonden. Dus voor iedere vakantieweek kan je een keer op regenboogschattenjacht gaan. In huis staat op een centrale plaats een schatkist. Door middel van de schatkist krijgen de kinderen dan aanwijzingen om op schattenjacht te gaan. Na de aanwijzing ga je samen het verhaal lezen en dan ga je de schattenjacht doen.

Kleuren

Het is de bedoeling dat je elke schattenjacht een schat vindt in de kleur van die week. De kleuren gaan op volgorde van de regenboog, dus: rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, blauw en violet. Met deze kleine schatjes die de kinderen vinden maken de kinderen dan een dromenvanger. De dromenvanger mogen ze maken wanneer ze willen. Bijvoorbeeld nadat ze alle schatten hebben gevonden, maar het kan ook gewoon aan het einde van de regenboogschattenjacht, dus als ze alle schatten hebben.

Hoe je de schattenjacht doet kan je naar eigen idee invullen. Je kan gewoon een heerlijke wandeling maken en stiekem de schat ergens droppen die je kinderen moeten vinden. Je kan een spoorzoekerstocht uitzetten met bijbehorend aanwijzingskaartjes, je kan een speurtocht doen met een schatkaart…. verzin het maar!

Onze eerste schattenjacht zijn wij gewoon gaan wandelen. We moesten nog een beetje wennen aan de manier van de regenboogschattenjacht. Wat was het fijn! We zagen zoveel moois in de natuur. Dat was al een schattenjacht op zich! We hebben zo’n anderhalf uur gewandeld en toen we bijna aan het einde van het bos waren heb ik ergens de rode schat gedropt. Een zakje met rood knutselmateriaal voor de dromenvanger. Maar ook iets lekkers, in de kleur rood. De lekkers was hun beloning. Het was iets heel simpels maar voor de kinderen werd het echt een heus feestje! Wat een verwennerij. Het was echt zó ontzettend leuk.

Wat voor schatten verstop je?

Wat voor schatten je gaat verstoppen is natuurlijk helemaal aan je zelf. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Ik wilde er liever niet te veel geld aan uitgeven. Ik ben eerst eens op zolder gaan neuzen. Van bijna alle kleuren kwam ik al een organza zakje tegen om de schatten in de bewaren. Ook vond ik nog een zakje met veertjes, toevallig ook precies genoeg kleuren veren voor de hele dromenvanger. Het zakje met veren heb ik ooit bij de Action gekocht. Verder heb ik nog een hele hoop goodies, kraaltjes, gelukspoppetjes, strikjes etc op zolder gevonden die we kunnen gebruiken. Kijk eens goed om je heen, je hebt waarschijnlijk zoveel bruikbare spulletjes liggen.Eventueel kan je missende kleuren nog aanvullen door iets te kopen of daar iets zelf te maken.     RegenboogschattenjachtDoel

Wat zo leuk is aan de regenboogschattenjacht is dat niets moet, maar alles mag. Het is een leidraad en je kan het zelf zo fanatiek toepassen als je zelf wilt. Mijn oudste is wel op een leeftijd gekomen dat hij niet in het verhaal gelooft, maar hij vindt het wel heerlijk om de natuur in te gaan en schatten te zoeken. Lekker ravotten en beleven. Als we de natuur in gaan komen we altijd even tot rust. Lekker onze hoofden leeg maken. Voor de jongere kinderen is de regenboogschattenjacht een magische fantasiewereld. Ook kunnen de kinderen nog een en ander leren over de natuur. Wat zien ze? Wat is het allemaal? Zo kwamen wij bijvoorbeeld bramen, waterlelies en een reiger tegen. Daar kan je van alles over vertellen. Maar bovenal is het belangrijke doel voor mij plezier maken!

Officieel is de inschrijving voor de regenboogschattenjacht gesloten. Maar als je Eveline een berichtje stuurt kan je waarschijnlijk nog meedoen.

Ken jij de regenboogschattenjacht al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: