Rouwkost

Toen ik bevallen was van mijn derde zoontje bracht mijn vriendin in de kraamtijd twee keer een zelfbereide maaltijd langs. Superlief vond ik dat, maar ook heel erg praktisch. Het scheelde ons een hoop gedoe en we hoefden het alleen maar op te warmen. Twee jaar geleden blogde Mme Zsazsa hier ook over; ze vroeg haar kraambezoek namelijk om een maaltijd mee te nemen, ipv cadeautjes voor de baby. Ze noemde het “kraamkost”. Een mooi idee en ook heel erg praktisch. Een paar weken terug bereikte mij het droevige nieuws dat de man van mijn voormalige oppas is overleden. Veel te jong!!! Ze hebben drie kinderen waarvan de jongste net zo oud is als mijn oudste zoon. Heftig om op die leeftijd al je papa te moeten missen….

IMG_20160628_192021

Ik vroeg haar of ik iets voor haar kon doen. Misschien iets in het huishouden of wat koken. Ze wist het niet echt en moest zelf eigenlijk nog een beetje “landen”. Ik zei haar dat als ik iets voor haar kon doen, dat ze het me moest laten weten. De dagen daarna bleef het bij me knagen. Ik wilde zo graag iets praktisch voor haar doen! Ik vond dat ik de vraag aan haar verkeerd had gesteld. Zelf zou ik namelijk ook niet gauw om hulp vragen of hulp accepteren. Maar toen mijn vriendin die pan met eten mee bracht tijdens mijn kraamtijd, was ik daar toch wel echt heel erg blij mee.

IMG_20160628_192713

Ik besloot gewoon om wat maaltijden voor haar te bereiden. In plaats van kraamkost ging ik dus “rouwkost” maken. Zo stond ik een halve ochtend in de keuken. Ik bereidde drie maaltijden. Niet alleen voor het gezinnetje, maar ook voor ons zelf. Ik verdubbelde de porties dus. Zo hadden wij ook voor drie dagen te eten staan. Hartstikke makkelijk met zwemles namelijk!

Ik maakte:

Ik vond het wel een beetje lastig om voor iemand anders te koken. Sowieso omdat ik niet precies weet wat ze lekker vinden, maar ook of mijn eten wel “goed genoeg” zou zijn, haha. Maar goed, ik hield me voor dat het uit een goed hart komt. ­čśë Ik maakte alles vers, zodat ze ook eventueel maaltijden door kon schuiven in de vriezer, als ze voor die week al wat op de planning had staan. Nasi, pasta en soepen zijn goede maaltijden om in te vriezen. Wist je dat de emmertjes van Griekse yoghurt ideaal zijn om soep in te bewaren of te vervoeren?

Toen ik haar appte of ik het langs kon brengen, antwoordde ze dat ze bij de kapper zat. Ik had helaas die dag verder niet zoveel tijd meer, het was namelijk half 2. De kinderen zijn om 2 uur uit van school en zouden allebei een speler meenemen….. Ik reed toch langs haar huis en verstopte de tas met eten tussen de planten in haar tuin. Ik appte haar nogmaals dat ik hoopte dat ze die dag nog wel thuis zou komen en dat er eten in de tuin stond.

Twee uur later appte ze mij dat ze de tas had gevonden en dat ze er zelfs van moest huilen. Ze was er z├│ ontzettend blij mee en ze schreef dat ze dit z├│ goed kon gebruiken. Diezelfde avond aten ze van mijn zelfgemaakte pasta. De dag daarna zouden ze de soep gaan eten en de nasi ging de vriezer in. Ik had gehoopt dat het eten goed in de smaak zou vallen, maar dat ze er z├│ ontzettend blij mee zou zijn had ik niet verwacht. Het is eigenlijk zo iets heel simpels, maar voor iemand die een moeilijke tijd doormaakt kan zoiets dus heel erg waardevol (en praktisch) zijn. Ik ga dit er zeker in houden om andere mensen te helpen.

Heb jij wel eens voor iemand die het moeilijk had gekookt?

Een reactie op “Rouwkost

  1. Hier inderdaad ook een keer rouwkost gemaakt. Het is fijn als je iemand op zo’n praktische manier toch kunt steunen in een moeilijke periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: