Schaatsen; dat hoort bij je opvoeding

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het afgelopen twee weken lekker heeft gevroren. Ik hield nauwlettend de site en de Facebook pagina in de gaten van de ijsbaan hier in de stad. Maar helaas dooide het vaak overdag, waardoor de centimeters niet echt het ijs aanvlogen en we dus nog niet konden schaatsen. Het klimaat hier in de Noordkop is over het algemeen wat zachter dan in de rest van het land, doordat we omringd zijn door de zee.

Schaatsen op de ijsbaan

Maar afgelopen maandag was het ineens toch zover. De schaatsbaan ging ’s middags open! Maar dan wel alleen voor kinderen tot 16 jaar. Wel super jammer, want ik had zelf ook graag even de ijzers onder gebonden. Ik vind het zo leuk! Ik haalde de sneeuwpakken en de schaatsen van zolder en laadde alles in de auto. Ik ging de kinderen met de auto ophalen van school (doe ik nooit!) en daarna meteen door naar de ijsbaan.

Schaatsen
Het ijs afgelopen maandag; veel water op de baan
Nat ijs

De kinderen wisten niet dat de ijsbaan open was en waren dan ook erg verrast. Maar wat was het leuk! Omdat het de hele middag wel aan het dooien was, lag er al wat water op de baan. Naar mate er meer kinderen kwamen, des te natter werd het ijs. Je kon de kinderen op een gegeven moment gewoon uitwringen! Gelukkig hadden mijn kinderen sneeuwpakken aan en bleef de ergste nattigheid wel in die pakken zitten. Maar wat een plezier hadden ze. En er was ook veel saamhorigheid op het ijs. Kinderen die elkaar helemaal niet konden trokken elkaar met een sleetje over het ijs. Zo leuk!

schaatsen
Het ijs vandaag; Wat zag het er mooi uit! Het ijs was gelukkig droog
Mooie baan

Jammer genoeg ging de ijsbaan dinsdag en woensdag niet open. Oh, wat baalden mijn jongens. Ze hadden het maandag toch zó leuk gehad. En vanmorgen las ik op de site dat het ijs wonderlijk vandaag tòch dik genoeg was. Maar dat het nog niet zeker was of de baan open ging omdat ze niet wisten wat het weer overdag met het ijs ging doen. Gelukkig bleef het vriezen en ging de baan vandaag wéér open voor de kinderen. Ik deed weer hetzelfde als maandag. De jongens met de auto halen van school. Even wat te eten en te drinken in de auto en hop, naar de ijsbaan. De jongens waren zo blij! Vandaag waren er ook vriendjes en meer kindjes van school. We hebben weer een hele leuke dag gehad. De ijsbaan zag er prachtig uit en op wat waterplekjes na was de baan nagenoeg droog!

Opvoeding

Voor mij is er geen twijfel over mogelijk als de ijsbaan open is om wel of niet te gaan. We gaan dan gewoon. Het hoort (voor mij) bij de opvoeding. Lekker naar buiten, plezier maken, rode wangetjes kweken, warme chocolademelk drink, rozig worden, de winter vóelen. Oh, ik hou er zo van!

Ik ga met de kinderen niet zo de natuur in om met ze te schaatsen, dat vind ik nog zo eng. We gaan graag naar de ijsbaan. Het ijs wordt daar continu gecontroleerd door mensen die daar verstand van hebben. Maar zo vaak kunnen we hier helaas niet schaatsen. Natuurlijk is er in de kerstvakantie de kunstijsbaan in het centrum. Maar de buiten ijsbaan is gewoon zó anders.

WhatsApp Image 2017-01-26 at 22.19.27(2)Ik kan me nog zo goed herinneren dat mijn moeder vroeger ook altijd met ons uit school naar de ijsbaan ging. Mijn moeder was (en is!) dol op schaatsen. Ik denk dat ze dat aan ons over heeft gebracht. En ik hoop dat nu door te geven aan mijn jongens. Tegen kou kan je je kleden. Ik zorg wel altijd dat ze sneeuwpakken aanhebben. Ook lekker warm voor de benen, zeker als ze vallen. Muts op. Goede wanten aan en gaan met die banaan.

Outfit

Zo in september check ik altijd of de outfit up to date is voor de winter, zodat we nooit misgrijpen. Ook hebben we altijd schaatsen in de juiste maten klaar liggen. In 2015 kocht ik voor de oudste een paar ijshockey schaatsen in de uitverkoop. Ze kostten maar 15 euro. Het zag er helemaal niet naar uit dat het ging vriezer hoor, klanten in de winkel keken me ook raar aan. Maar hij was inmiddels uit zijn paar meegroei schaatsen gegroeid en met dit nieuwe paar kon hij weer drie maten mee. En wat een plezier hebben we daar nu van!

De laatste keer dat we op deze ijsbaan konden schaatsen is gewoon alweer vier jaar geleden! VIER jaar! Wat vliegt de tijd toch voorbij. De keren die we heen kunnen die pakken we dus gewoon. Ik heb nog stille hoop dat de baan morgen nog eens open gaat. We krijgen vannacht nog vorst. Maar daarna is het gedaan. Dan zijn alle temperaturen weer ver boven nul. Helaas.

Ben jij ook zo dol op schaatsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: