Schade door oxytocine injectie na de bevalling

Na mijn bevallingen kreeg ik de oxytocine injectie om de placenta sneller geboren te laten worden. De eerste drie keren had ik er eigenlijk geen erg in. Maar na mijn laatste bevalling had ik vrij snel last van deze injectie… en nog steeds! Omdat ik maar weinig informatie hier over kon vinden, wilde ik er graag een artikel over schrijven. Ik denk namelijk dat veel meer mensen hier wel last van zouden kunnen hebben!

Oxytocine injectie

Oxytocine is een lichaamseigen stof. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine zorgt voor het op gang brengen van moedermelk. Maar het zorgt ook voor het samentrekken van de baarmoeder om de placenta geboren te laten worden en het beperken van het bloedverlies. Een placenta die achterblijft zorgt voor grotere complicaties. Om de kans op heftige bloedingen (fluxus) te voorkomen wordt direct na de bevalling vaak een oxytocine injectie in het bovenbeen gezet. Deze injectie werkt al binnen 5 minuten. Na een half uur is de injectie weer uitgewerkt. Het is dus niet zo dat je in het kraambed meer naweeën krijgt door deze injectie. 

oxytocineMijn bevallingen

Tijdens mijn eerste bevalling maakte ik voor het eerst kennis met de oxytocine prik. Voor de bevalling had ik hier eigenlijk nog nooit van gehoord. Ik ben dat in de boeken en tijdschriften die ik verslond ook niet tegen gekomen. De verloskundige legde uit waar het voor was en ik vond het prima dat ze hem zette. Het was wel een beetje een venijnig prikje, maar ach, ik had mijn baby er net uit geperst dus zo erg was die prik ook eigenlijk niet. Daarna heb ik er ook helemaal geen last meer van gehad. Bij de tweede en derde bevalling kreeg ik de prik weer. Ik had weer nergens last van.

Bij mijn vierde bevalling, afgelopen mei, kreeg ik de prik dus weer. Ik had een voorspoedige en prachtige thuisbevalling en de verloskundige zette de prik in mijn linker bovenbeen. Het prikje was wel weer venijnig, maar in eerste instantie had ik nergens last van. In mijn kraamweek voelde ik wel een beetje een gek gevoel in mijn been, maar ik legde de link nog niet direct met de injectie. Ik moest natuurlijk ook nog herstellen van de vlotte bevalling. Maar na de kraamweek werd mij duidelijk dat het van de injectie kwam….

Schade

Het is een beetje lastig uit te leggen wat ik nou precies voel. De eerste tijd voelde ik binnenin echt pijnlijke steken. Ik had daar echt veel last van. Maar de huid zelf voelde heel dof. Daar zat geen gevoel in. Als ik die plek zacht aanraakte voelde ik gewoon niks. Als die plek gewoon aanraakte, of als mijn kinderen of mijn man het per ongeluk aanraakte voelde dat heel onaangenaam. Soms deed het zelfs ook gewoon pijn. Ik was altijd een beetje huiverig als iemand in de buurt kwam en waarschuwde bij voorbaat al dat ze voorzichtig moesten doen. Ook heb ik heel lang in mijn been, voor mijn gevoel onder mijn huid, hele erge jeuk gehad. Maar als ik dan krabde ging de jeuk niet weg en ik kon ook niet echt lokaliseren waar het nou zat.

Waarschijnlijk is mijn zenuw geraakt tijdens het zetten van de oxytocine injectie.  

Verbetering na bijna 5 maanden

Sinds deze week lijk ik wat verbetering te voelen. Het gevoel in de huid lijkt wat terug te komen. Het is nog niet helemaal zoals het moet zijn, maar ik merk dat ik aanraking wat begin te voelen. Ook doet het dieper in mijn been niet zo’n pijn meer. Ik ben daar echt heel erg blij mee. Mijn been voelde namelijk alsof het niet van mijzelf was als ik het aanraakte. Maar dat mag ook wel. Onze zoon is inmiddels bijna 5 maanden oud! Al lees ik her en der dat het wel ongeveer een jaar kan duren voordat het helemaal over is.

Nu hebben wij geen babywens meer, maar als we dat wel gehad zouden hebben, dan zou ik de injectie een volgende keer ook gewoon nemen als dat nodig was hoor. Wellicht is het dan wel mogelijk om de injectie in de bil te zetten, ik las dat je daar minder kans bij hebt om een zenuw te raken….

Heb jij een oxytocine injectie gehad na je bevalling?

16 Reacties over “Schade door oxytocine injectie na de bevalling

 1. Bij de oudste kreeg ik hem twee keer. als ik hem niet had gehad was ik er w.s. niet meer geweest. Bij de tweede kreeg ik hem gelijk na de bevalling van mijn kindje. Bij de anderen weet ik het gewoon niet meer.

 2. Ik heb ook snel na de bevalling de injectie gekregen en nu na 11 maanden nog steeds last. Precies wat je omschrijft, doof gevoel, voelt als blauwe plek als ik er aan zit. Als ereen kind op schoot zit, dan liever niet op dat been. Aanraken door eenander doet pijn. Ik hoop echt dat het beter wordt, maar soms lijkt het alleen maar erger.

  Fijn dat je dit artikel hebt geschreven. Ik ben niet de enige. De reden dat ik je artikel vond is dat het lijkt of ik nu meer last heb.

  • Late reactie van mij. Hier ook ruim een jaar last van gehad. Nu zo goed als weg Wist niet dat t door de prik kwam. Wist niet dat ik een prik heb gekregen . .. Kwam k pas bij mn volgende zwangerschap achter 🙈

 3. late reactie maar ik heb deze prik ook gehad en heb er na vijf jaar nog last van. De plek voelt nog steeds aan als een grote blauwe plek en steekt ook behoorlijk als ik vermoeid ben

 4. Ha Emy,

  Mijn baby is nu twee maanden en ik heb ook nogsteeds last van de oxytocine injectie. Ik was zo opgelucht om je blog en de reacties te lezen, omdat ik begon te denken dat ik gek was… Wat zei de huisarts en is er echt niets aan te doen? Ik hoop dat het bij jou (en bij de anderen die reageerden) inmiddels geheel over is.

  Groetjes,
  Ami

  • Hoi Ami,
   Sorry voor mijn hele late reactie! Fijn dat je wat aan mijn blog hebt gehad! Ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat?
   Ik heb er helaas met vlagen nog steeds last van…

 5. Omdat mijn placenta niet mee kwam heb ik 3x de spuit gehad. 2x in mijn rechterbeen en 1x in mijn linkerbeen. In mijn linkerbeen heb ik dit gevoel… vooral met opstaan vanaf de grond of traplopen voel in die drukkende (blauwe plekken) pijn.
  Ik ben ook benieuwd of er wat aan te doen is….?
  Omdat ik dacht dat het straling was vanuit mijn heup/bekken was heb ik een afspraak gemaakt bij de chiropractor… we zullen zien of t werkt. Maar denk toch dat het komt door die injectie als ik dit zo lees.

  Mvg Helene (Kick, 3 maanden)

 6. Na 3 jaar heb ik nog steeds last van m’n rechter bovenbeen. Met name aan de zijkant. Voornamelijk als iemand er per ongeluk tegenaan stoot. Ook heb ik zo nu en dan nog die jeuk. Ook is de spier altijd hard/gespannen. Erg vervelend en naar mijn idee gaat het bij mij nooit weer over. Vooral omdat het na 3 jaar nog aanwezig is.

 7. Hoi, Ik was mijn geboorteplan aan het maken en las je artikel. Ik twijfel ook over de injectie. Op deze site staat betrouwbare informatie: farmacotherapeutischkompas

  Waar jullie misschien last van hebben is, is dat de injectie schade aan het weefsel ( door te snel inspuiten ), bloedvat of zenuw heeft geleid. Dit zijn bijwerkingen van alle soorten injecties die niet goed gezet worden. Ook dat je merkte dat het venijnig was geeft aan dat de injectiemethode niet goed was.
  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben 🙂

 8. Wow wat apart om dit te lezen. Ik ben in september thuis bevallen van onze tweede. Bevalling ging goed, maar de placenta kwam moeizaam en ik bleef golven bloed verliezen. Ik heb toen een injectie in mijn bovenbeen gehad. (Daarna werdt het een spoedrit ziekenhuis ivm fluxus maar dat is een ander verhaal) in de kraamweek merkte ik ook ineens een doffe plek op mijn bovenbeen. Ik kon er in knijpen maar ik voelde niets. Met kraamzorg over gehad, en die gaf aan dat als het van de injectie was, het na een paar dagen wel over zou moeten gaan. Maar dat deed het niet. Ik had tijdens de zwangerschap erg last van bekkeninstabiliteit, dus ik dacht dat er misschien daardoor een zenuw klem zat ergens. Nu 3 maand later is de plek er nog steeds. Alleen nu voelt het exáct zoals hier beschreven. Gevoelloos, maar toch heel pijnlijk, jeuk maar niet kunnen krabben. Nu weet ik dus waar het van komt en hoef ik geen afspraak te maken bij de fysio! Hopelijk wordt het nog minder..

 9. Hoi,

  Bij mij hetzelfde zoals beschreven na de geboorte van mijn 4de kind.
  Hij is nu precies 6 maanden oud en dit rare gevoel is er nog steeds.

 10. Ik heb bij alle 4 bevallingen oxytocine toegediend gekregen. Hoorde van een stagiaire zelfs een 3 dubbele dosis. Mijn klachten zijn voornamelijk heup en bekkenpijn. Iemand anders hier ook last van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: