Scheepvaartmuseum

In de zomervakantie zijn wij naar het scheepvaartmuseum geweest. Dit museum hadden we al een tijdje op de planning staan. Als marine gezin moet je dat natuurlijk wel gezien hebben. En dus gingen we op een vrijdag naar Amsterdam. Met de trein, want we hadden kortingskaartjes gekregen, dus dat scheelde een hoop. Het scheepvaartmuseum ligt op loopafstand van Amsterdam Centraal Station. Het is in een gigantisch gebouw gehuisvest. Echt prachtig. Bij binnenkomst moesten we even zoeken naar de kassa. Je komt namelijk op een enorm binnenplein binnen. Na het kopen van de kaartjes werd ons door de kassière ook vriendelijk verzocht om F uit de drager te halen. Pardon? Misschien kon ik hem op mijn buik dragen en anders moest hij lopen. Een rugdrager werd namelijk gezien als bagage. Bagage (rugtassen) moest je beneden in de kluisjes opbergen. Dat was al een heel warm welkom en mijn dag begon meteen al flink geïrriteerd. Op de website van het Scheepvaarmuseum is hier overigens niets over terug te vinden….

 

Ik deed, zoals gevraagd, F in de drager op mijn buik, maar ik voelde direct dat ik dit niet lang vol zou houden. F is inmiddels al 13 kg en daar kan ik geen uren meer mee ronddwalen op mijn buik. Op mijn rug overigens prima. In het museum zag ik overigens een hele boel buggy’s en kinderwagens. Volgeladen mèt bagage! Ook een enkele toerist mèt rugtas op de rug. Toen heb ik F overigens weer terug gedaan op mijn rug. Ik zag niet in waarom ik mijn kindje niet op mijn rug mocht dragen. Jammer dat er dan niet gecontroleerd werd in het museum. Maar goed, genoeg geklaag, als zit het me wel heel erg dwars. Ik ga jullie natuurlijk ook nog wat foto’s laten zien van het prachtige museum. In het museum mocht je wel fotograferen, maar alleen zonder flits (logisch), dus niet alle foto’s zijn heel scherp geworden jammer genoeg.

We begonnen bij de walvissen expositie. In samenwerking met het WNF is deze expositie opgezet. Voor kinderen is hier ook een soort van speurtocht die ze kunnen invullen. L vond vooral de inhoud van de maag van een walvis interessant. Ze hadden een en ander wat ze uit de maag hebben gehaald, op sterk water gezet. Prachtig om zo een inktvis te zien.

Het museum is ingericht in 4 afdelingen; noord, oost, zuid en west. Ze hebben een hele grote collectie van ongeveer 400.000 objecten. Denk hierbij aan diverse modellen, tekeningen, instrumenten, schilderijen etc.

Scheepvaartmuseum (10)
Een stuk huid van een zeeman met een tatoeage erop, op sterk water

 

Scheepvaartmuseum (13)
Replica van het VOC-schip “De Amsterdam”

Buiten ligt een replica van het oude VOC-schip “De Amsterdam”. Het is echt een prachtig schip. Mijn kinderen vonden het wel wat weg hebben van een piratenschip. 😉 Natuurlijk kon je ook binnen kijken op het schip. We waren echt verbaasd hoe groot het schip van binnen nog is. En wat een laadruimte zit erin!

Er hingen allemaal hangmatten in het schip. Zo kreeg je een beeld hoe de bemanning vroeger op het schip sliep. Het leek mij niet echt comfortabel, allemaal zo op elkaar gepropt. De kinderen hebben het natuurlijk geven geprobeerd om er in te liggen. Je kon een heel rondje lopen tussen de voorraden en beneden was er ook nog een soort van speelgedeelte voor de kinderen. Op het dek kon je de kombuis bereiken. Wat was dat maar een klein hokje!!! De kok moest flink zijn best doen om daar voor een grote hoeveelheid bemanning tegelijk te koken. Wel was alles in de kombuis van steen.

Het museum heeft ook nog bovenstaande prachtige glas-in-lood ramen. Ik heb een zwak voor glas-in-lood ramen. In kerken vind ik ze ook altijd prachtig. Deze van de schepen dus ook. Vooral de eerste twee, dat komt vooral ook door de kleurstellingen; blauw met paars vind ik een geweldige combinatie.

Scheepvaartmuseum (19)
Het wapen van Nederland sinds 1815: “Je maintiendrai” (ik zal handhaven)

Boegbeelden van schepen. Opvallend was dat het meestal vrouwen waren met grote (blote) borsten. Vooral de dames van hout (de eerste twee foto’s hierboven) vind ik zelf erg mooi.

Nog twee schilderen uit de schilderijen collecties. Er hangen echt hele mooie schilderijen bij. De collectie was de laatste die wij zouden bekeken en onze jongens werden toch echt wel ongeduldig. We hadden tenslotte echt een hele tijd door het museum gelopen. We hebben de schilderen niet uitgebreid kunnen bekijken helaas, maar zeker de moeite waard!

Ondanks dat rugdrager gebeuren was het toch een mooie dag. Een heel mooi museum.

 

Ben jij wel eens in het Scheepvaartmuseum geweest?

 

Edit: Ik kreeg onderstaand bericht van het Scheepvaartmuseum, naar aanleiding van mijn bericht aan hen :

“Beste Emy,

Hartelijk dank voor je bericht. Direct na jullie bezoek heeft het museum zich hierover gebogen. Uiteraard willen wij graag ook bezoekers met een rugdrager in het museum ontvangen. Daarom zijn er inmiddels 2 (opvouwbare) buggy’s besteld die wij bezoekers kunnen aanbieden en die wel het museum in mogen. Wij stellen immers – desgewenst – ook rolstoelen ter beschikking.

Dus een volgende keer van harte welkom met de rugdrager!”

Superfijn om te horen dat het Scheepvaartmuseum het serieus genomen heeft!

2 Reacties over “Scheepvaartmuseum

  1. Ja daar ben ik vorig jaar geweest met mijn vader voor onze jaarlijkse vader/dochter dag. Mooi museum! En helemaal verliefd op het gebouw!

    Vind het trouwens echt belachelijk over de rugdrager! Wat een idioterie! Zou er zelf ook pislink om worden hoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: