Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
Van de week was er ouderavond op school. De ouderavond had een thema en dit keer ging het over het Schoolwide Positive Behaviour Support (ook wel kort PBS genoemd). We hadden er veel over gelezen in de nieuwsbrieven en dergelijke, maar deze avond ging er nu ook speciaal over.
PBS is een methode waarbij gedrag preventief wordt “aangepakt”. Gedrag kan je namelijk aanleren, net als taal en rekenen. Hier worden dan beloningen bij gebruikt om goed gedrag te stimuleren. Bij PBS is duidelijk welk gedrag de school verwacht van de kinderen en wat ze willen zien. Dit gedrag is door de hele school, in alle klassen en bij elke leerkracht hetzelfde.
Het doel van PBS is het stimuleren van gewenst gedrag en proberen probleemgedrag te voorkomen. Zo wordt er een positief en veilige school gemaakt (en behouden).
De school heeft waarden die ze belangrijk vinden, en die bij de visie over onderwijs en het soort onderwijs past, vertaald naar concreet gedrag. Dit gewenste gedrag omvat dan bijvoorbeeld hoe de kinderen zicht op het schoolplein dienen te gedragen, in de gang, wat er van ze verwacht wordt tijdens het eten en in de gymzaal.
Aan de hand van plaatjes wordt dit laten zien. Deze plaatjes (met de regeltjes) hangen in de gang en in de lokalen. In de klas worden het gedrag geoefend. Als de kinderen het gedrag goed beheersen krijgen ze een muntje. Als de pot met muntjes vol is verdienen de kinderen een beloning zoals bijvoorbeeld met de klas een taart bakken, naar de speeltuin, een film kijken oid. De kinderen mogen zelf kiezen wat ze met z’n allen gaan doen.
Bij het uitdelen van complimenten geldt eigenlijk de 4:1 regel. Er staan 4 complimenten tegenover 1 negatieve opmerking.
School heeft ook een plan opgesteld met consequenties. Probleemgedrag hebben ze opgedeeld in licht probleemgedrag en zwaar probleemgedrag. Bij elk soort hoort dan een passende consequentie, ook afhankelijk van de leeftijd natuurlijk.
Er wordt een reactieprocedure toegepast:
Kinderen hebben ongeveer 5 a 10 seconden bedenktijd nodig.
Het is de bedoeling dat iedereen in en om school meedoet met het PBS. Het wordt natuurlijk niet direct aan de ouders gevraagd, maar er worden wel handvatten aangeboden om zelf ook mee te doen. Wekelijks wordt in de nieuwsbrief de regel van de week behandeld. Tijdens de ouderavond kregen we ook nog wat spulletjes mee. Onder andere bovenstaande poster met 101 complimentjes. Nu zijn de complimenten niet allemaal bruikbaar en concreet, maar je kan er uit pikken wat je wilt natuurlijk.
Ook kregen we bovenstaande kaartjes mee (wel nog even zelf uitknippen). Deze kaartjes kan je in een grote pot stoppen en als beloning aan je kind geven of iets laten kiezen. Het is niet de bedoeling dat je met materieel gaat belonen.
Tips voor ouders
Zorg voor duidelijke verwachtingen van je kind. Laat weten wat je wel wilt zien en horen. Zo blijft het positief en benoem je ook weer het gewenste gedrag. Bijvoorbeeld: “Anna, loop rustig in de gang.”
Tijdens de ouderavond gingen we ook naar de klassen van de kinderen. De kinderen hadden namelijk een complimentje voor de ouders gemaakt! Echt zo leuk om te lezen. Mijn middelste geeft mij een complimentje omdat hij altijd lekker eten mee naar school krijgt. Hij tekende zijn lunchbakje met een aardbei en een pannenkoek.
Mijn oudste had ook een briefje voor me gemaakt. Het staat er een beetje onduidelijk want juf vertelde dat hij het wel 4x had uitgegumd, dus even een vertaling: “Leon ik vind ju liev omdat ju lekuru soep maakt”(ik vind je lief omdat je lekkere soep maakt). Je leest het al…. de liefde van mijn jongens gaat door de maag! Haha.
Bij ons thuis
Ik weet nog niet precies wat ik er van vind. Op zich natuurlijk heel goed dat positief gedrag gestimuleerd wordt, maar ik vind het toch vooral een taak van de ouders. Nu ben ik me ook bewust dat dat niet voor alle ouders vanzelfsprekend is……
Zelf ben ik me ook meer aan het verdiepen in natuurlijk ouderschap en dan staat PBS juist weer lijnrecht er tegenover.
Wij geven thuis wel complimenten, wat hier nog wel beter kan is om gedrag dat je wilt zien positief te benoemen. We zijn toch vaak eerder geneigd om het negatief te benoemen: “Niet rennen in huis”.
Nu ben ik benieuwd. Zijn jullie bekend met PBS? Wordt het op de scholen van jullie kinderen toegepast?