Schoonmaken met azijn

Met onze zoektocht naar een groen(er) leven ben ik ook kritisch gaan kijken naar onze schoonmaakproducten. Schoonmaakmiddelen zijn vaak ook heel belastend voor het milieu. Zo komen restanten van schoonmaakmiddelen weer terug in ons (drink)water, eten en lucht. Het kan dus geen kwaad om hier eens kritisch naar te kijken. Wij gebruiken voor verschillende klussen meerdere, verschillende schoonmaakmiddelen. Ik heb deze producten nu gewoon vervangen voor simpele azijn in een sprayfles. En ik ben er blij mee!

 

20150210_10045120150210_101639

Ik heb wat voorbeeldjes uit onze badkamer. In de badkamer hebben we twee spiegels. Eentje boven de “commode” en een boven de wasbak. De spiegel boven de commode (zie bovenstaande foto) is altijd heel snel vies. Mijn zoontje zit er vaak aan tijdens het verschonen. Voorheen maakte ik glas altijd schoon met een oplossing van ammonia of spiritus. Nu spray ik wat azijn erop, wrijf het goed in en ik droog het na met een keukenrolpapiertje of krant. Het resultaat zijn prachtige, glimmende spiegels!

20150210_100513 20150210_101424

Voor de badkamer hadden we verschillende producten in huis. Ik gebruikte graag W5 van de Lidl. Mijn man gebruikt het liefst badkamerreiniger van Ajax. Dat zijn dus zo alweer twee flessen extra in de kast. Ik maakte gisterochtend de wastafel schoon met azijn. Met een schuursponsje en wat azijn poetste ik de wastafel schoon. Het ging zonder moeite.

 • Je kan ook heel makkelijk met een sponsje en wat azijn de douche en tegeltjes schoonmaken.
 • Je kan azijn in de vaatwasser gebruiken in plaats van glansspoelmiddel. Goed voor je vaatwasser maar ook een stuk gezonder op je vaat dan glansspoelmiddel.
 • Gebruik azijn in plaats van wasverzachter. Ok, het ruikt niet zo lekker als wasverzachter, maar je was wordt er wel lekker zacht van. Bovendien ruik je de azijn niet meer als het uit de wasmachine komt. Azijn werkt ook tegen kalk, dus ook voor je wasmachine is het goed.
 • Reinig de waterkoker, fluitketel of het koffiezet apparaat met azijn. Wel goed naspoelen met water hoor! Kalk en ketelsteen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Gebruik jij ook wel eens azijn om schoon te maken? Laat het me weten in de comments.

4 Reacties over “Schoonmaken met azijn

 1. Eerder gebruikte ik wel azijn maar ik werd niet goed van de zure lucht ervan. Dus ben ik er weer mee gestopt. Wel gooi ik af en toe een scheut in de wc. Nachtje intrekken en dan borstelen. Helpt goed tegen aanslag. Ook de groene tuintegels behandelen we in het voorjaar met azijn. Zonder te boenen zijn ze dan weer schoon.
  Julia onlangs geplaatst…God spreekt. Ook Nu!My Profile

  • Oh ja ik weet nog dat je inderdaad schreef dat jij het gebruikte voor schoonmaken. Misschien wat druppeltjes etherische olie door het water doen?
   Voor de tegels is het inderdaad super!!! Ik gebruik het ook in de waterkoker, kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 2. Ik heb het ook geprobeerd maar vind het ontzettend stinken. Zelfs als ik het verdun. Ook als wasverzachter vind ik de zure lucht erg onprettig, terwijl ik er maar een heel klein scheutje in doe…

  • Oh dat is jammer! Eventueel kan je voor het schoonmaken nog wat drupjes etherische olie in het water doen. Misschien is de geur dan iets minder erg.
   Voor de was is het misschien nog een tip om extra na te spoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: