Slaapweigeren door een peuter

Al ruim 4 weken wil mijn peuter niet mee slapen. Het liefst ’s middags niet, maar ’s avonds dus ook niet! Het is werkelijk een groot drama met hem. Hij gilt alles bij elkaar. Het breekt heel erg op, vooral omdat ik ’s nachts niet aan mijn nodige slaapuren kom, maar ook de avond heb ik geen tijd om nog iets voor mezelf te doen… Het blijft een beetje gissen wat er nou met hem aan de hand is…

Vasthouden aan ritueel

We hebben bij hem een vast ritueel. Het is altijd al een minder goede slaper geweest, de laatste tijd ging het echter wel super goed. Hij heeft echt baad bij een vast ritueel. Na het badderen wil ik trouwens dat alle kinderen rustig zijn. Geen drukke spelletjes meer, geen geschreeuw. Ik wil dat ze rustig blijven zodat ze weten dat bedtijd er aan komt en ze niet overmatig druk meer worden. Even een soort moment van bezinking. Als ik met F naar boven ga dan zwaait hij altijd de treinen nog gedag. Ik sluit het raam en doe het verduisterende gordijn dicht. We doen zijn muziekje aan en we doen nog een praatje met een paar van zijn knuffies. Tot dusver gaat het goed, behalve als ik dan zijn kamer uit ga….

IMG_20150916_222458

Sprongetje

En wat het nou precies is weet ik niet, ik kan er de vinger niet helemaal opleggen. Soms denk ik dat hij een spelletje met me speelt. Hij wil bijvoorbeeld ook niet rustig bij me liggen, klimt over me heen en vraagt soms of we naar beneden gaan… Andere keren is hij echt ontroostbaar en houdt me stevig vast. Eerst had hij twee hoektandjes die tegelijk doorkwamen, maar die zijn inmiddels door en hij slaapt nog steeds slecht.

Op het moment maakt hij mentaal ook grote sprongen. Hij wil op dit moment de kleuren leren en hij kent er ook al een stuk of zes, ook benoemen. Hij weet het verschil tussen een cirkel, een driehoek en een vierkant (geen idee waar hij het vandaan heeft trouwens) en kan dit ook benoemen. Onderweg ziet hij bijvoorbeeld ook veel cirkels, dat vertelt hij dan; “kijk mama, cirkel”. Hij is bezig met tellen, hij hoort natuurlijk ook veel van zijn oudere broers… En hij spreekt echt al lange zinnetjes, de laatste twee weken. Ik denk dat dit allemaal ook in zijn koppie door gaat ’s avonds en hij dus nog niet echt de rust kan vinden om te gaan slapen. Soms valt hij om 22.30 uur pas in slaap… Soms zit ik ’s nachts met hem op van 1 tot 4 uur… Af en toe is hij al om 5 uur wakker. Elke dag is het een van bovenstaande drie opties. Gelukkig weet ik uit ervaring dat het een fase is, dat we er aan toe moeten geven, zodat de fase weer het snelst voorbij is.

Wat hebben we geprobeerd

 • Masseren. Een massage kan erg rustgevend zijn. Lavendelolie heeft een ontspannende werking. Ik heb toen S klein was een cursus babymassage gedaan, ook tijdens mijn opleiding heb ik massagelessen gehad. Het ligt een beetje aan de bui van F, soms kan hij zich er goed aan overgeven en ontspant hij echt. Het is een aantal keer gebeurd dat hij tijdens de massage ook gewoon in slaap viel. Andere keren blijft hij gewoon onrustig.
 • Kamille zetpillen.  De kamille zetpillen van Weleda werken super. Ze werken bij koorts, pijn en onrust. In een uiterst geval geef ik hem wel eens een zetpil. Dit doe ik trouwens niet elke avond hoor. Maar als hij echt heel erg onrustig is wel ik hem er wel eens een geven. Dit werkt dan, maar neemt de oorzaak natuurlijk niet weg.
 • Water. Water mogen de kinderen hier in huis onbeperkt drinken. Ook ’s nachts mogen ze een slokje water drinken als ze willen. Als hij zo onrustig is, vind ik het altijd moeilijk om precies te ontdekken wat hij heeft. Ik bied hem dan altijd een flesje water aan. Stel je voor dat hij gewoon dorst heeft, dan is het zo opgelost.
 • Middagslaapje eraf. Soms denk ik dat de slaapproblemen misschien veroorzaakt worden doordat hij overdag nog zo lekker slaapt. Maar als we hem overdag niet laten slapen, verbetert dat ’s avonds ook zeker niet….
 • Slotje. Ik ben er geen voorstander van, maar we sluiten hem nu wel eens even op op zijn kamer. Hij maakt de deur namelijk zelf open en speert hem dan naar de kamers van zijn broers om daar te keten. Maarja, die hebben hun rust ook hard nodig als ze naar school moeten. We gebruiken het slotje trouwens alleen als we zelf wakker zijn. Ik vind het geen fijn idee om hem op te sluiten als we slapen. ’s Nachts kan hij gewoon naar ons toe komen.
 • Slaapkamer reinigen met witte salie. Je kan een ruimte reinigen van (negatieve) energieën met witte salie. Witte salie kan je onder andere kopen bij de natuur winkel. Je steekt de blaadjes aan en loopt er vervolgens mee door je huis. Zo verspreid je de rook die er vanaf komt door je hele kamer of huis heen.
 • Accepteren van hulp. Hoe moeilijk het soms ook is… soms is het verstandig om een en ander uit handen te geven. Eerlijk gezegd ben ik daar zelf niet heel goed in. Maar soms kàn je gewoon echt niet anders. Van de week was ik ook zó ontzettend moe…. dat oma aanbood om F een nachtje bij haar te laten logeren. Het was fijn. Ik had zo uitgebreid de tijd voor mijn twee oudste mannetjes en ik kon lekker een nachtje bijtanken. Van de week kwam mijn moeder ook even langs om te helpen met het slaapritueel, maar toen ze binnen kwam sliep hij net. Ze heeft even geholpen met het vouwen van twee wasjes. Heel simpel, maar heel erg effectief en fijn voor mij!

Zombie

Je kan je wellicht voorstellen dat dit heel erg vermoeiend is en dat het ons op breekt. Mij in dit geval dan.  Mijn man is namelijk voor twee weken aan het varen en ik sta er dus alleen voor. Morgen komt hij gelukkig weer terug, maar ik ben dus echt AF! Ik voel me net een zombie. Heb het gevoel dat mijn wallen inmiddels op mijn knieën hangen haha. Ik moet eerlijk zeggen dat slaap (naast de zorg voor de kinderen natuurlijk) nu echt mijn eerste levensbehoefte is. Het huishouden is nu gewoon wat minder spik en span. De was is gelukkig wel bij, maar niet allemaal gevouwen. We eten zo nu en dan makkelijk uit de vriezer, een maaltijd die ik een paar dagen eerder al te veel van had gemaakt. Als de jongens eindelijk allemaal slapen heb ik gewoon echt geen puf meer. Er komt dan ook niks meer uit mijn handen. Ik kijk eventjes tv en ga dan ook gauw slapen. Geen idee wat de nacht ons namelijk gaat brengen….

Het is je waarschijnlijk ook opgevallen dat het erg stilletjes is op mijn blog. Bovenstaande is dus de reden. Ik lig dan lekker te slapen of ik ben mijn kind aan het troosten. 😉 Ik hoop binnenkort weer wat blog ideetjes uit te kunnen werken!

Heeft jouw kind wel eens zo’n fase gehad dat hij slaap weigerde?

6 Reacties over “Slaapweigeren door een peuter

 1. Succes met alles. Ja hoor, hier regelmatig problemen gehad met slapen. (en soms nog). Als ik het zo lees, denk ik inderdaad dat hij gewoon erg veel te verwerken heeft op dit moment met al die nieuwe dingen leren….
  Meestal gaat het vanzelf weer over…maar dat is heerlijk simpel gezegd.
  Ik heb een boek ooit gekocht met mindfullnes voor kinderen (stilzitten als een kikker) Misschien is dat iets?

  • Ik heb er even naar gekeken, ziet er wel goed uit voor mijn middelste (is echt een piekeraar voor het slapen gaan). F is net 2 geworden, zou het voor hem ook al wat zijn?

 2. Heeft hij geen nachtmerries? Hier wil ze niet graag meer slapen omdat ze ’s nachts soms “enge dromen” heeft. En misschien toch het middagslaapje eraf halen, zodat hij in ieder geval moe genoeg is om ’s avonds in slaap te vallen…
  Succes!
  Puck onlangs geplaatst…We gaan op reisMy Profile

  • Het zou kunnen, maar hij kan dat nog niet uitdrukken… Hij is pas net twee. Middagslaapje heeft hij eigenlijk nog echt nodig, hij vraagt er ook om als we hem niet laten slapen. En helaas maakt het wel/niet slapen smiddags (nog) geen verschil in de avond…… Ik zit dan nog met hem tot half 11… 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: