Snoepstad Gränna, Zweden

Ik wil jullie graag nog wat meer vertellen over onze vakantie in Zweden! Door andere prioriteiten is onze Zwedenreis hier op de blog een beetje op de achtergrond geraakt. Maar Zweden is zó mooi, dat ik jullie er toch nog wat van ga laten zien. Halverwege onze vakantie zijn we naar het plaatsje Gränna gegaan. Gränna is een plaatsje in Småland en staat vooral bekend om de polkagris; de rood-wit gestreepte zuurstokken in de vorm van een wandelstokje. Ze worden daar nog ter plekke handgemaakt!!

img_1990Camperplaats Röttle Hamn

Nu begrijp ik de uitdrukking “als een kind in een snoepwinkel” helemaal! Letterlijk en figuurlijk. Wàt een hoop (handgemaakt) snoep hadden ze in het winkeltje. Wat een keuze. Ik was er zelf helemaal van onder de indruk èn wat rook het lekker.

img_1851We stonden met de camper op een (gratis) camperplaats in Röttle Hamn (GPS coördinaten N 57.99770,  E 14.43372). Een prachtige plek trouwens! Vanuit de camper keken we uit over het Vättern meer. Het haventje is werkelijk een idyllisch plekje! Je moet even het trappetje naar beneden wandelen, maar het is echt de moeite waard. We hebben er de volgende ochtend zelfs heerlijk ontbeten aan de picknicktafel aan het water! Zó mooi!

 

Brahegatan

img_1872Vanaf onze camperplaats was Gränna ongeveer 5km lopen. De straat waar het in Gränna allemaal om draait is de Brahegatan. Echt ontzèttend toeristisch! Mocht je hier heen gaan dan zou ik je aanraden om met je auto niet door dit smalle straatje te rijden, maar gewoon in de woonwijk te parkeren. Dit gaat prima en bovendien is het ook gratis.

img_1874Het gele gebouw hier vooraan op de foto is een winkeltje genaamd Brocante Lifestyle. De eigenares is Nederlandse! Ik heb hier silk flowers gekocht voor in mijn bruidsboeket. Naast het gele gebouw staat een rood huisje. Daarachter weer een heel groot geel gebouw (op de foto verder naar boven beter te zien). In dat gele gebouw hebben wij het polkagris atelier bekeken.

Productieproces Polkagris

img_1891

Het is een snoepwinkeltje met daarachter dus het atelier/keuken waar de polkagris gewoon live gemaakt worden. Als 150 jaar worden ze hier gemaakt! Tegenwoordig kan je achter glas dus het hele productieproces bekijken. Zo ontzettend leuk. Onze kinderen waren er ook echt van onder de indruk. Alle drie. Dit is zeker een uitje die je met je kinderen “moet” maken als je hier in de buurt bent.

img_1984

De standaard polkagris wordt gemaakt met suiker, water, azijn en pepermunt olie. De hoeveelheid van elk ingrediënt hangt van een aantal dingen af. Onder ander het weer en de vochtigheid. De ingrediënten worden gemixt en gekookt tot 150 graden Celsius.

img_1985

De hete massa wordt op tafel geschonken. Het is een ijzeren tafel waar koud water doorheen stroomt. Hierdoor koelt de massa goed af en wordt het een soort deeg.

img_1974

Een deel van het deeg krijgt een rode kleur. Dit deel zal later dus de strepen vormen van het deeg.

img_1977

Als het deeg is afgekoeld tot 70 graden Celsius dan wordt er lucht toegevoegd aan het deeg. Lucht maakt het deeg wit en poreus. Eerst wordt het deeg met de hand “geslagen”.

img_1979Kneden

Later wordt het deeg op een apparaat gestopt met twee automatische armen die het deeg luchtig maakt. Ook wordt er nog wel eens gebruik gemaakt van een haak aan de muur (zie bovenstaande foto). Zo werd het vroeger namelijk gedaan.

img_1895
Deze bakker maakt gebruik van andere kleuren en smaken dan de traditionele rood-witte stokken. De zwarte kleur is bijvoorbeeld dropsmaak!

Als het deeg klaar is wordt er gebruik gemaakt van een andere tafel. Een houten tafel. Hout zorgt ervoor dat het deeg op gelijke temperatuur blijft en niet te snel afkoelt. De bakker heeft nu 10 minuten de tijd om zijn werk af te maken.

img_1898

Een normaal deeg van 3,2 kg worden 64 zuurstokken van ieder 50 gram! Het rollen van de zuurstokken is echt een heel precies werkje wat deze bakkers heel snel kunnen. Het deeg wordt uitgerold tot slangen en telkens in stukken geknipt. Uiteindelijk wordt het deeg ook nog wat gedraaid zodat je deze draaiing mooi ziet met de diverse kleuren.

img_1899

Als de stokken klaar zijn worden ze op een rolband gelegd en blijven ze in een bak rollen. De ventilater staat hier op zodat de zuurstokken goed verder afkoelen en dus hard worden. Het is belangrijk dat ze blijven rollen zodat ze mooi rond worden en goed in vorm blijven.

img_1989

Tot slot worden de stokken gecontroleerd en deze zuurstokken worden verpakt in een mooi papiertje. Vervolgens kunnen ze de winkel in of gedistribueerd worden. De zuurstokken gaan de hele wereld over!

img_1990

Wij zijn bij Grenna Polkagriskokeri geweest, Brahegatan 30, 56332 in Gränna.

Heb jij wel eens gehoord van het stadje Gränna en dat ze daar de zuurstokjes nog traditioneel maken?

2 Reacties over “Snoepstad Gränna, Zweden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: