Tips om van het snurken af te komen

Snurken kan vervelende gevolgen hebben. Het beïnvloedt je slaappatroon maar kan ook invloed hebben op het sociale leven. Je kan last krijgen van relatie problemen, vermoeidheid gedurende de dag en verminderde waakzaamheid. Ik leg vandaag in dit artikel uit wat snurken precies is en wat je er aan kunt doen om het te voorkomen.

snurkenWat is het?

Wist jij dat snurken heel vaak voorkomt? Ongeveer een kwart van de vrouwen heeft er last van. Bij de mannen ligt dit aantal nog hoger. Een kwart tot de helft van de mannen snurkt! Het geluidsniveau van snurken kan behoorlijk verschillen. Het kan zachtjes zijn, maar het geluid kan wel oplopen tot wel 100 decibel! Ook kunnen mensen zelf wakker schrikken doordat ze snurken. Maar het meest last van snurken hebben toch wel de partners.

Wat zijn oorzaken?

Normaal gesproken gaat de lucht die je inademt via je neus, je keel en je luchtpijp naar je longen. Aan het begin van je luchtpijp zitten je stembanden. Soms zit er ergens een vernauwing tussen je neus en stembanden en kan de lucht er niet goed langs. Dit kan vooral bij inademing zorgen dat de lucht snel en wervelend langs de vernauwing gaat. Dit kan dus snurk geluiden geven.

Een vernauwing kan komen door bijvoorbeeld een slappe (ontspannen) tongspier, grote keelamandelen, verstopte neus en irritatie van de keel door bijvoorbeeld roken. Ook is de kans groter dat je gaat snurken als je last hebt van overgewicht, als je alcohol hebt gedronken, als je slaapmiddelen hebt gebruikt, als je schildklier te langzaam werkt en als je ouder wordt.

Als u ademt, gaat de lucht via de neus, de keel en de luchtpijp naar uw longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten de stembanden. Als er ergens tussen uw neusgaten en uw stembanden een vernauwing zit, kan de lucht niet gewoon naar de longen. Vooral als u inademt zorgt dit ervoor dat de lucht snel en wervelend door de vernauwing gaat. Dit geeft de snurkgeluiden.

Wat kan je zelf aan snurken doen?

Ik heb net benoemd wat de oorzaken kunnen zijn van het snurken. Sommige oplossingen hiervoor liggen natuurlijk erg voor de hand. Als je overgewicht hebt kan het weg gaan als je wat paar kilo’s lichaamsgewicht kwijtraakt. Misschien drink je ’s avonds wel eens alcohol en kan je dit misschien beter laten staan. Als je slaapmiddelen gebruikt dan kan je deze ook misschien maar beter laten staan. Stop met snurken door bij een verstopte neus neusdruppels of neusspray te proberen. Ook kan stoppen met roken een oplossing zijn.

Het snurken stoppen kan misschien ook door gebruik te maken maken van Nastent. Nastent is een buisvormige medische katheter die snurken en lichte slaapapneu tegen gaat. De nastent wordt door de gebruiker zelf in één neusgat ingebracht, de tip van de katheter reikt tot aan het zachte gehemelte (naast de huig). De ingebrachte katheter belet dat de luchtwegen afgesloten raken, en voorkomt hierdoor gesnurk en lichte slaapapneu.

Behandeling tegen snurken

Soms heb je al van alles geprobeerd om ervan af te komen en is dat nog niet gelukt. Dan kan je het beste contact opnemen met je huisarts om je te laten doorverwijzen naar de KNO-arts. De KNO-arts kan onderzoeken waar het vandaan komt en hier een behandelplan op afstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: