Suikervrij: Hoe ik afkickte van suiker

Volgens mij is het inmiddels wel algemeen bekend dat wij geen geraffineerde suikers eten. Op mijn blog hier gebruik ik de term suikervrij, maar daar bedoel ik dus geraffineerde suikervrij mee. Wij eten namelijk gerust suikers, maar suikers uit fruit! We zijn dol op fruit en zullen fruit dus nooit schrappen uit het menu. Wij maken dus geen gebruik van geraffineerde suiker. Geraffineerde suikers zijn suikers die bewerkt zijn. Suiker wordt gewonnen uit suikerbieten maar dat wat zó erg bewerkt dat er geen enkele nuttige stof (vezels, mineralen en vitamines) meer in zit. Volgens mij heb ik nooit eerder op mijn blog verteld waarom wij geen suikers eten en hoe ik daarmee ben gestopt. Dat ga ik dus vandaag doen.

suikerHoofdpijn en vermoeid

Het moment dat ik besloot te stoppen met suiker was februari 2014. Ik was altijd moe en ik had ook altijd hoofdpijn. Dat is moe was vond ik op zich niet zo gek. Ik had tenslotte nog een baby die ’s nachts geregeld wakker was. De welbekende gebroken nachten. Hoofdpijn had ik ook. Dagelijks. Dat kon ook best komen door de gebroken nachten, toch? Tot ik toen een artikel las over geraffineerde suikers. Toen ik daar heel veel lichamelijke klachten in herkende was het voor mij duidelijk dat het door de suikers kwam. Ik was ook ècht verslaafd aan suiker. Op moment dat ik hele sterke trek had, ging ik ook daadwerkelijk op jacht door de kasten naar wat zoetigs. Meestal haalden we al geen snoep en koek in huis, maar dan voldeed een handje hagelslag ook wel hoor, om van die lekkere trek af te komen. Echt heel erg als ik er aan terug denk! haha.

Afkicken

Ik ben een 12-daagse (toen nog gratis) online cursus gaan volgen van Voedzo. Ik kreeg dagelijks een mail met informatie over goed en slechte suikers, volkoren producten, etiketten lezen, afkicken van suiker, afvallen zonder suikers etc. Ik begon de eerste dag meteen suikervrij, natuurlijk heb ik ook wel eens de verkeerde producten gekozen, want je bent echt nieuw in de wereld van etiketten lezen en je hebt het gevoel dat je uren rondbrengt in de supermarkt. De eerste 4-5 dagen zonder suiker waren verschrikkelijk!!!! Ik had serieus afkickverschijnselen. Ik werd nóg vermoeider, ik kreeg nóg meer hoofdpijn en ik begon ook echt te shaken. Allemaal echte afkickverschijnselen. Niet best. Ik heb volgehouden. Na die dagen begon ik me ook echt beter te voelen. De hoofdpijn ging helemaal weg, ik kreeg meer energie en ik begon ook wat gewicht te verliezen. Dit was niet mijn doel, maar was wel mooi meegenomen. Ik had nog wat zwangerschapskilo’s over.

Suikervrij

Nu 2,5 jaar later ben ik nog steeds suikervrij. Ok, ik laat gerust de teugels wel eens vieren. Ook ik haal wel eens een ijsje met de kinderen, ik ga ook wel eens naar McDonalds met de kinderen omdat ze het zo geweldig vinden en ik neem wel eens Tony Chocolonely. Maar deze “traktaties” moet ik dan wel bekopen met een dip. Ik krijg giga hoofdpijn en ik kak in van vermoeidheid. Voor mij werkt het dus het beste om de suikers dus gewoon lekker te laten staan. En dat probeer ik dan zoveel mogelijk. Koekjes maak ik het liefst zelf, kant en klaar {kruiden)mixen etc gebruiken we niet. Ook de kinderen doen zoveel mogelijk mee met mij. Dat houdt in dat we thuis in principe geen suikers eten. Ik voed ze niet helemaal op zonder suiker, ze mogen op school (traktatie) of bij een vriendje gerust eens wat nemen waar suiker in zit. Thuis is de basis gezond dus dat kan dan ook gewoon. Ik heb ondertussen ook veel recepten en informatie geschreven over suikervrij eten, mocht je inspiratie nodig hebben kan je daar best eens tussen kijken.

Wist jij dat suiker zo verslavend was?

2 Reacties over “Suikervrij: Hoe ik afkickte van suiker

  1. Interessant om te lezen en ik kan me voorstellen dat je super veel energie krijgt van het weglaten van suiker.
    Ik heb gekeken op de site naar de 12 daagse cursus, maar deze is er niet helaas. Zou ik wel willen doen.
    Het is goed om er, zeker met kinderen, bewuster mee om te gaan.
    Groetjes! Jessica
    Jessica – de M van Mama onlangs geplaatst…Onze week in foto’sMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: