Tandpasta mèt of zònder fluoride?

Fluor is goed voor je tanden. Vroeger toen ik klein was, kreeg ik die kleine fluortabletjes die in een roze potje zaten, ik weet het nog goed! Ik vond ze lekker namelijk. Ook kreeg ik bij de tandarts vaak een fluorbehandeling om de tanden sterker te maken. Dan werd er in zo’n vies (piepschuim?) gebitje een fluorgel gedaan met een smaakje en hiermee moest je dan een aantal minuten in je mond zitten.

20150523_132227

Aantasten hersenen

Maar weet je ook dat fluor heel erg slecht is voor de rest van je lichaam? Fluor is namelijk giftig. Onderzoek heeft aangetoond dat fluoride het IQ verlaagt en de hersenen aantast. Ook wordt fluor in verband gebracht met aangeboren afwijkingen, botkanker, ontkalking en tandbederf. In een tube tandpasta zit zelfs genoeg fluor om een klein kind te doden.

Fluorose

Aan tandpasta wordt ook vaak een lekker smaakje toegevoegd. Zo zijn er bijvoorbeeld kindertandpasta’s te koop met fruitsmaak of kauwgomballensmaak. Logisch, dat kinderen de tandpasta willen doorslikken… Maar ook kleine kinderen dienen de tandpasta niet door te slikken. Op de tube staat vaak ook dat je niet meer dan een klein erwtje tandpasta mag gebruiken… Als kindjes de tandpasta doorslikken krijgt het lichaam extra fluor binnen. Wist je trouwens dat een deel van de fluor ook door de slijmvliezen in de mond wordt opgenomen? Het teveel binnenkrijgen van fluor is ook schadelijk. Een overschot aan fluor zorgt voor putjes en spikkeltjes op de tanden. Dit noemt met fluorose.

Tandpasta met fluoride

In de meeste tandpasta’s die je bij de supermarkt of drogist kan krijgen zit (een vorm van) fluor. Bovendien zitten er ook vaak parabenen (hormoonverstorende stoffen) en sodium lauryl sulfate (reinigingsmiddel dat irritaties veroorzaakt) in. De hoeveelheid fluor loopt per leeftijdsklasse trouwens op. Van 0-5 jaar zit er 500 ppm (parts per million) fluor in, van 5-12 jaar 1000-1450 ppm en de normale tandpasta zit 1500 ppm fluor.

Tandpasta zonder fluoride

In onder andere de natuurwinkel kun je tandpasta kopen zònder fluor. Tandpasta in de natuurwinkel wil trouwens niet per definitie zeggen dat het tandpasta is zonder fluor hoor. Lees goed op de verpakking! Bekende merken tandpasta zonder fluor zijn Weleda, Urtekram en Lavera. Urtekram is er trouwens in verschillende smaken. Weleda heeft vaak wel een groot aantal verkooppunten (de Tuinen bijvoorbeeld!). Online kan je sowieso van alles bestellen.

Zelf tandpasta maken

Je kan ook zelf je tandpasta maken. Basisingrediënten hiervoor zijn kokosolie (sterk antibacteriële werking), zuiveringszout en keltisch zeezout(reiniging) en pepermuntolie (voor de smaak). Ik heb het wel eens geprobeerd. De tandpasta proeft zelf wel zout. Ik vind het niet vies want ik ben gewend om met Parodontax te poetsen. Alleen ben ik zelf wel een beetje huiverig voor zuiveringszout. Ik vind het namelijk best wel agressief. Voorlopig ben ik dus even gestopt met het zelf maken van de tandpasta.

Hoe doen wij het?

Ik vind het moeilijk. Het liefst zou ik gewoon helemaal stoppen met de fluor. Maar toch vind ik dat ook weer lastig. Fluor is echt wel goed voor je tanden, het zorgt voor sterk glazuur. Maar wat fluor kan veroorzaken vind ik ook weer niet misselijk… Wat kies je dan? Wij poetsen afwisselend met en zonder fluor. Ik laat de kinderen trouwens overwegend meer poetsen zonder fluor. Wij poetsen hier met Weleda kindertandpasta en Urtekram kindertandpasta.  De fluor tandpasta die wij op het moment gebruiken komt uit de supermarkt, maar ik ben me er nu van bewust dat daar dus nog meer schadelijke stoffen in zitten. Ik ga in de natuurwinkel dus nog op zoek naar een goede tandpasta met als enige “slechte” ingrediënt fluoride.

3 Reacties over “Tandpasta mèt of zònder fluoride?

  1. Goed dat je hier over schrijft! Veel mensen zijn zich niet van zulke dingen bewust helaas. Ik denk als je kinderen niet teveel snoepen en redelijk sterke tandjes van zichzelf hebben dat je het wel red met tandpasta’s zonder fluor. Ik heb zelf bijvoorbeeld nooit gaatjes gehad (wel tandpasta met fluor gebruikt helaas vroeger) maar ik weet dat er mensen zijn die heel vaak gaatjes enzo hebben, die hebben misschien sowieso een iets minder ‘sterk’ gebit.
    Divine Vitality onlangs geplaatst…Caloriearme chips makenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: