Test jij de verzorgingsproducten eerst voor je het bij je kind gebruikt?

Het aanbod van verzorgingsproducten voor je baby of kind is enorm! Zoveel verschillende merken, zoveel verschillende producten. De meeste merken hebben echt meerdere producten in hun lijn opgenomen. Denk hierbij aan shampoo, wasgel, bodylotion, massageolie, badolie, billencrème en zelfs crème voor op het gezichtje. Wat moet je nou toch kiezen. Ga je uit van een mooie verpakking? Ervaringen van anderen of heb je al ervaring met het product? Waarop baseer jij je keuze om juist dat ene product of merk voor je kind te kopen?

Geur

Mijn keuze werd bij onze oudste zoon vooral bepaald door de geur. Tijdens de zwangerschap kon ik absoluut geen heftige geuren verdragen. Zwitsal, hoe lekker ik dat voor mijn zwangerschap ook vond ruiken, kon ik echt niet verdragen en dus koos ik een ander merk. Uiteindelijk gebruikten we helemaal niet zoveel producten en hadden we echt voor de jaren daarna nog genoeg voorraad…

Ogen wassen met babyshampoo

Ondertussen belandde ik bij de oogarts. Ik heb een chronische huidaandoening waarbij oogproblemen ook veel voorkomen. De oogarts raadde mij aan om mijn oogleden te wassen met babyshampoo. Ja je hoort het goed… Ik moest mijn oogleden wassen met babyshampoo. “Want babyshampoo prikt niet in je ogen”, aldus de oogarts. Ik luisterde (natuurlijk 😉 ) naar de oogarts en waste mijn ogen met de babyshampoo die we op dat moment hadden staan. Tot mijn verbazing prikte het dus wel in mijn ogen! Mijn ogen waren helemaal rood en geïrriteerd. Bovendien deed de shampoo mijn (tere) huid rondom mijn ogen ook niet goed. En dat terwijl er op de verpakking dus ook echt staat dat de shampoo niet in de ogen prikt. Als het mij al prikt…. zou het die kleine baby’s dan niet in de ogen prikken? Dat geloof ik dus niet…

Mijn prikt-niet-in-de-ogen test

Mijn zoektocht ging verder. Ik kocht meerdere merken babyshampoo om uit te testen. Ik kan je vertellen… de uitkomst was ècht dramatisch! Een aantal merken die ik dus testte en die wèl in de ogen prikken zijn onder andere  Zwitsal, Hegron, Dermocare, Neutral en diverse huismerken. Uiteindelijk kwam ik uit bij Weleda babyshampoo. Deze shampoo prikte niet in mijn ogen en daar was ik dolblij mee. Deze lijn verzorgingsproducten ben ik toe ook gaan gebruiken voor mijn kinderen. Onlangs testte ik ook producten van Petit & Jolie en ook deze shampoo prikt niet!

20150628_213344

Andere producten die prikken

Er zijn niet alleen babyshampoo’s die vervelend zijn voor je kinderen. Heb je zelf wel eens een billendoekje gebruikt? Of die grijze pot met billencrème gebruikt waar het voor is? (Geparfumeerde) Billendoekjes branden dus gewoon echt!! Sudocrème op je billen is ook echt niet fijn. Ook dat prikt! Die hebben we hier dus ook uit huis gebannen. Sinds ik dit allemaal weet test ik dus de producten die ik voor mijn kinderen gebruik eerst op mezelf…

Hoe zit het dan met dermatologisch getest en hypoallergeen?

Tja, dit zijn eigenlijk niets zeggende uitspraken op cosmetische producten. Dit was een van de eerste dingen die wij op de opleiding huidtherapie ook het eerst leerden bij productkennis.

Dermatologisch getest mag op een product gezet worden als het product door een dermatoloog getest is op een groep vrijwilligers. De term dermatologisch getest zegt echter niets over de uitslag van dit onderzoek. Bovendien zijn er over de kwaliteit van het onderzoek en de grootte van de groep vrijwilligers niets vastgelegd in de wet. Het zegt dus eigenlijk niks.

Hypoallergeen op een verpakking suggereert dat het product weinig tot geen kans geeft op allergische reacties. Ook hier is niets over vastgelegd in de wet. De term is vrij te gebruiken. Mocht je allergisch zijn en wil je weten of het product geschikt voor je is, dan kan je beter de ingrediëntenlijst bekijken of daar een ingrediënt bij staat waar je allergisch voor bent.

Mijn advies

Neem dus niet klakkeloos aan wat er op een verpakking van een product staat. Termen als dermatologisch getest en hypoallergeen zeggen dus niets. Bekijk de ingrediëntenlijst liever en kijk of er ingrediënten op staan die je er liever niet in hebt zitten. Het ingrediënt dat helemaal vooraan staat, daar zit het meeste van in. Test (nieuwe) producten liever eerst zelf even uit. Dan weet je wat je kan verwachten.

Test jij producten eerst zelf uit? Ben jij je bewust wat je smeert/gebruikt (op je kindje)?

7 Reacties over “Test jij de verzorgingsproducten eerst voor je het bij je kind gebruikt?

  1. Pingback: Leestips juni - Mamaliefde

  2. Zoals je zegt is het inderdaad beter om de ingrediëntenlijst te bekijken en verder vind ik het ook fijn om te horen hoe andere een product hebben ervaren.

    Gr.
    Bjorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: