Thuisblijfmoeder; hoe bevalt het mij na 1,5 jaar?

Ik bedacht me van de week dat ik alweer 1,5 jaar thuisblijfmoeder ben. 1,5 jaar geleden ben ik gestopt met het werken buitenshuis. Ik ben natuurlijk nog steeds zelfstandig ondernemer, maar niet meer in de zorg en ik hoef er ook niet meer de deur voor uit. Het leek me leuk om eens terug te blikken op afgelopen tijd. Toen ik net stopte met werken had ik behoorlijk wat lichamelijke klachten, vermoedelijk door de stress. Hoe gaat het nu met mij/ons nu ik thuisblijfmoeder ben?

thuisblijfmoeder

Lichamelijke klachten

De voornaamste reden dat ik ben gestopt met werken omdat ik het zelf gewoon allemaal niet meer aan kon. Ik had het gevoel dat ik me niet overal 100% kon geven. Ik liep continu achter de feiten aan, zowel thuis als op mijn werk. Dat was geen fijn gevoel. Net voordat ik stopte met werken werd ik ziek. In eerste instantie dacht ik een griepje, maar het bleken toch wel serieuze klachten te zijn die passen bij overspannenheid (hoge bloeddruk, hartkloppingen, angsten etc). Wat vond ik het fijn dat er een andere huurder kwam en ik kon stoppen met de zaak! De eerste tijd werden de klachten alleen maar erger. Toen had ik pas dat wat ik al die tijd van mezelf had gevraagd. Ik ben toen gaan sporten, ik hield dat overigens niet superlang vol. Het hele jaar 2015 is met ups en downs gegaan. Ik heb me af en toe echt rot gevoeld. Ik kwam zelfs 10kg aan. Ja, ik ben een emotie eter ;).

Hardlopen

In februari vond ik dat de knop goed om moest. Ik voelde me niet goed in mijn lijf en ook mijn geest had een boost nodig. Ik ben gaan hardlopen. Dit was fijn. Ik kon mijn gedachten verzetten. Wel was ik met het hardlopen continu in gevecht met mijzelf. Een gevecht tussen lichaam (kunnen) en geest (willen). Het viel niet mee. Maar ik ben zó ontzettend trots op mijzelf! Vorige maand liep ik tenslotte 16,1km tijdens de Damloop. En dat terwijl ik dus in februari dit jaar weer begon met hardlopen, nadat ik 10 jaar niet heb gesport! Mijn klachten zijn overigens helemaal weg. Zowel de klachten door de overspannenheid, als de kwaaltjes die ik tijdens het hardlopen had, toen ik net weer begon. Mijn lijf is sterker geworden! Inmiddels ben ik ook alweer 5kg kwijt en voordat wij gaan trouwen wil ik de rest eraf hebben, zodat ik kan trouwen zoals ikzelf ècht ben.

Kinderen

Mijn kinderen vinden het heerlijk dat mama meer thuis is. Natuurlijk gaan ze zo nu en dan we eens naar de opa’s en oma’s. Maar dat mama elke dag thuis is na schooltijd, vinden ze fijn! Mama kan zelf mee naar zwemles. Mama kan mee met excursies met school. Mama kan helpen met de feestdagen op school. Mama kan helpen met knutselmiddagen op school. Mama kan komen kijken tijdens de vieringen. Mama kan komen kijken met inloopochtenden en inloopmiddagen (kinderen laten dan zien waar ze op het moment mee bezig zijn op school). Kortom; mama is er altijd! Ook kunnen ze in principe iedere dag met vriendjes spelen, in plaats van maar twee dagen per week. Toch wel veel voordelen dat mama thuisblijfmoeder is.

Vriendinnen

Waar ik zelf ontzettend blij mee ben is dat ik ook meer tijd heb gekregen om mijzelf te ontwikkelen. Er is meer ruimte voor mijzelf. Dat wil niet zeggen dat ik daadwerkelijk ook meer tijd heb (want ja, altijd druk druk druk he haha), maar ik sta er nu in ieder geval open. En dat heeft mij dit jaar hele mooie en bijzondere vriendschappen opgeleverd. Zomaar! Zonder dat ik er naar op zoek was. Vriendinnen die in hetzelfde schuitje zitten als ik qua werk van de mannen (ook veel van huis), die op dezelfde lijn zitten qua opvoeding en die heel veel gemeen met mij hebben. Dat voelt heel erg bijzonder en ik ben er dan ook heel erg dankbaar voor!

Het gaat goed

Zoals je hebt kunnen lezen gaat het eindelijk weer goed met mij! De klachten zijn weg, met de kinderen gaat het goed en ik ben zelf, op die 5kg na, ook weer helemaal de oude. Voor mijn gevoel zelfs sterker dan daarvoor! Bovendien heb ik het werk serieus nog niet 1x gemist. Eigenlijk wel heel erg he? Maar dat bevestigt wel dat het de juiste keuze voor ons (allemaal) was dat ik thuisblijfmoeder werd.

Heb jij wel eens een periode rot in je vel gezeten?

9 Reacties over “Thuisblijfmoeder; hoe bevalt het mij na 1,5 jaar?

 1. Als je dat financieel kan waarom niet he 🙂 Thuisblijfmoeder zijn is ook wel niet te onderschatten denk ik hoor. Tenzij de kinderen allemaal al wat groter zijn en naar school zijn. Heb je wel wat meer vrije tijd en tijd om huishoudklusjes te doen. Kom er maar bovenop, dat is voor iedereen beter. Ik heb ook van die periodes gekend hoor. Het leven is gewoon TE druk.

  • Nou echt ruim is het ook weer niet financieel, maar we doen het er voorlopig even mee. Misschien straks als de jongste op school zit er een baantje bij nemen. 😉 Inderdaad al die verplichtingen af en toe…. soms lijkt een hutje op de hei me zó fijn haha.

 2. Ik zit momenteel in de ww en heb al eerder als ww-er kunnen thuisblijfmoederen. Dat geeft toch wat meer rust, al blijft het hectisch. Geniet er nu dus even van en ben ook aan het kijken of het mogelijk is om genoeg bij te verdienen met mijn blog of dat er weer een betaalde baan moet komen.
  Marguerita onlangs geplaatst…Marstyle bloggersupdate oktoberMy Profile

  • Ben je je baan kwijt geraakt? Ik vind inderdaad ook dat het meer rust geeft, ookal is het druk. Maar dat stukje meer plannen is weg. Hopelijk kan je genoeg inkomsten halen uit je blog.

 3. Wat fijn dat je in hardlopen (en het thuismoederschap!) je dingetje heb gevonden om weer goed in je vel te zitten. Dat is zo belangrijk. En leuk voor je kids dat je lekker thuis bent en een vaste basis kan vormen. Ik ben ook gevoelig voor dips, vooral deze aankomende koude/donkere periode. Al heb ik nu met een baby op komst geen tijd daarvoor 😉
  Lori (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…Top 10 hippe en groene kraamcadeausMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: