Tips bij een hittegolf

Wow, wat een weertje he!? Na een lange periode van herfstachtig weer hebben we nu gewoon ineens een hittegolf! Ik kan er eigenlijk best wel goed tegen gelukkig. Zeker nu we in dit huis wonen. Wat een verschil met onze oude woning! Buiten was het 31 graden en de hele dag was het binnen gewoon 21 graden. Aan het einde van de middag liep het op naar 22 graden. Wat een verschil met buiten. Dat is echt goed merkbaar hoor.

tempgmt

Drink veel

Het is heel belangrijk om goed en regelmatig te blijven drinken. Je zou haast denken dat het logisch is, maar toch zijn er mensen die te weinig drinken op zulke hete dagen. Heb je moeite om 2 liter water naar binnen te krijgen? Maak er dan als het ware een leuk feestje van. Je hebt tegenwoordig geweldige limonade taps met kraantjes waarmee je zelfs buiten gewoon je water kan inschenken! Voor de kinderen is dit natuurlijk ook hartstikke interessant. Reken maar dat ze hun glas leeg drinken, want dan mogen ze nog een keer tappen! ūüėČ

20150701_201138

Of maak een grote kan infused water! Dit is eigenlijks niets anders dan water met een smaakje. Lekker is bijvoorbeeld wat fruit (bijvoorbeeld aardbeien of bosvruchten) in het water. Of munt met wat citroen, gember met citroen, lavendel met munt en komkommer met dille. Je kan het natuurlijk helemaal zelf verzinnen.

20150701_072328

Eet licht

Nu zal je met het warme weer ook niet heel erg veel trek hebben. Maar je kan beter over de hele dat wat kleinere porties eten, dan in een keer een flinke maaltijd. Met zulk weer heb ik eigenlijk wel meloen of komkommer voor het grijpen. Boordevol vitamientjes en voor een groot deel bestaat het uit water. Dus je krijgt ook nog eens vocht binnen. Vooral meloen gaat er hier altijd goed in. ’s Avonds heb ik meestal een lekkere (koude) salade. Maar een soepje is ook wel lekker.

Sluit ramen, deuren en gordijnen

Dit¬† vind ik zelf eigenlijk een van de belangrijkste tip. Gedraag je als een kluizenaar! Als het hoogzomer is zit hier altijd alles potdicht. De rolgordijnen voor blijven altijd gesloten. ’s Ochtendsvroeg, als het buiten nog niet zo heet is,¬†zet ik de ramen altijd even tegen elkaar open. Ventileren in huis is natuurlijk heel belangrijk en soms zakt de temperatuur dan ook nog eventjes. Na de ventilatieronde gaan de ramen weer dicht. In de loop van de dag merken we hier echt het verschil hoor. Met kinderen vind ik het trouwens wel lastig om de buitendeuren echt gesloten te houden. Vandaag was het verschil hier tussen binnen en buiten gewoon 9 graden!

Schaduw

Blijf in de schaduw! Zeker als je niet goed tegen warmte kan. Je kan natuurlijk binnen gaan zitten, maar ik vind dat vaak zo zonde van het mooie weer. Hebben we eindelijk eens mooi weer…… In je tuin kan je ook prima schaduw maken. Op zulke dagen zijn wij gezegend met d√© grote bomen in de tuin. Maar met een parasol of tarp kan je ook schaduw maken. Oh ja, wij hebben ook nog een terrasscherm. Het is echt een heel provisorisch ding. Ik weet ook niet hoe oud het al is en hoe lang het er al hangt. Maar voorlopig werkt hij voor ons nog prima hoor. Het is een zelfgemaakt rolscherm. Een grote lap zonnescherm doek op een grote houten rol gerold. Er zit een trektouw aan en aan de grote balk maken we hem vast met haakjes. Hahaha. Onze tuin ligt op het zuiden, dus het is wel erg lekker om de meeste zon weg te houden van ons raam.

20150701_201040

Zonbescherming

Smeer je goed in tegen de zon! Onlangs plaatste ik al een artikel met heel veel informatie over zonbescherming. Op de site van het KNMI kan je trouwens de UV-index van die dag terugvinden. Dit betekent eigenlijk de sterkte van de zon en of je in dit zonnetje snel verbrand. Ik smeer mijn kinderen niet alleen in, maar ze moeten eigenlijk ook altijd een petje dragen. Zo zijn hun (tere) nekjes heel goed beschermd, maar ook de hoofdhuid. Bovendien kan je bij teveel hitte of direct zonlicht op je hoofd een zonnesteek krijgen! Het beste kan je luchtige kleding dragen, dus geen strakke kleding stukken. Ik weet het niet uit ervaring, maar het schijnt dat bamboe kleding heel fijn is in de zomer.

petjes

Relax

Heel stom eigenlijk, maar relax! Ontspan! En geniet van het mooie weer! Hoe meer je loopt te klagen over hoe warm het wel niet is, des te erger het eigenlijk wordt. Ik laat het maar gewoon over me heen komen. Het tempo gaat een standje lager en we genieten. Van het weer, van elkaar en van het zomergevoel. Het beste ga je trouwens niet tussen 11 en 15 uur de zon in. Dan is de zon op haar heetst. Je kan in dit tijdsbestek dan het beste even si√ęsta houden. Ga zelf ook even liggen als je kindje gaat slapen. Als je wat oudere kinderen hebt zouden jullie samen even op de bank kunnen kruipen om wat te (voor)lezen.

 

Wellicht ten overvloede, maar ik benoem het toch nog maar even:

Laat kinderen en dieren nooit alleen in een afgesloten auto!!! Ook niet met een raam op een kiertje. Door oververhitting en een gebrek aan zuurstof kunnen ze bezwijken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: