Tomaten dieven

Hoe gaat het met jullie moestuintjes? Ik hoop dat alles lekker groeit allemaal. Ik wil jullie vandaag graag nog wat vertellen over tomatenplanten. Tomatenplanten behoeven namelijk nog wel extra verzorging. Hele belangrijke verzorging als je het mij vraagt. Tomatenplanten moet je namelijk dieven. Aan de hand van wat foto’s ga ik uitleggen wat dieven is. Ik heb de foto’s in deze blog extra groot gemaakt, zodat jullie hopelijk goed kunnen zien wat nu de bedoeling is.

20160520_150844

In mijn vensterbank staan een aantal tomatenplanten die nog geen plekje buiten of in mijn tomatenkasje hebben gekregen. Ik heb deze planten even op de foto gezet om het uit te leggen.

Wat is dieven

dieven

Tomaten moet je dus dieven. Dieven is niks anders dat het weghalen van wildgroeiende takjes. Tomatenplanten hebben een hoofdstam. Dit is de dikke stam die uit de grond komt. In principe hoort die recht naar boven te groeien, maar soms kan hij wat anders groeien dan normaal. Met de hoofdstam doe je niks. Aan de hoofdstam groeien ook weer nieuwe takken. Deze takken zijn ook goed, blad heb je tenslotte nodig om de plant van voedingsstoffen te voorzien. Maar nu groeien er in bijna iedere bladoksel dus ook nieuwe takjes. Deze takjes moet je weghalen. Het weghalen noem je dieven. Als je de dief niet weghaalt wordt dit een nieuwe tak. En in deze tak ontwikkelt zich in de bladoksel ook weer een nieuwe dief. De plant zal zo veel te vol worden met balderen. Dit kost je teveel voedingsstoffen van je plant waardoor je weinig voedingsstoffen overhoudt voor je vruchten. Je krijgt dus minder en kleinere vruchten.

Hoe moet je dieven

20160520_150901

Het is dus de bedoeling dat je je tomatenplanten iedere week even nakijkt. Hoe kleiner de dieven zijn, hoe makkelijker ze te herkennen zijn. De dief haal je nu gewoon weg. Kleine takjes kan je gewoon voorzichtig met je nagel eraf “snijden”. Voor wat dikkere takjes kan je ze ook knippen.

20160520_150905

Als je wat te laat bent met het dieven dan kan het zijn dat je dief zelfs al bloemetjes heeft gevormd. Zonde natuurlijk en het liefst wil je deze dief gewoon laten zitten, maar haal hem echt weg! Het komt straks je tomatenproductie echt ten goede als je de tomatenplanten goed dieft.

20160520_150911

Ik hoop dat mijn uitleg een beetje duidelijk was zo.

Dief jij je tomaten al? Zo niet, ga je het nu ook doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: