Uiensoep; mijn absolute favoriete soep + recept

Sinds wij op ons zelf wonen kan ik uiensoep echt heel erg waarderen. Ik maakte het toen voor het eerst uit een pakje (zo’n oranje). Inmiddels koken wij niet meer uit pakjes en zakjes en maak ik de uiensoep dus zelf. Het is zó ontzettend lekker. Het lekkerst vind ik het met een klein beetje geraspte kaas er over heen, wat zo lekker smelt door de warmte van de soep. De uiensoep maak ik eigenlijk standaard bij elke gelegenheid als we bezoek krijgen, zoals op Sinterklaasavond en met Oud & Nieuw. Vandaag deel ik mijn recept met jullie!

uiensoep

Wat heb je nodig?

  • 600 gr uien
  • 1 teen knoflook gehakt
  • 1 el bloem
  • 1 ltr bouillon (bouillonpoeder is makkelijk zelf te maken)
  • 2 tl tijm
  • 1 theelepel kaneel
  • Peper en zout
  • 30 gr roomboter*
  • evt geraspte kaas

*gebruik kokosolie om de uiensoep vegan te maken en laat de geraspte kaas dan weg.

 Zo maak je de uiensoep

Pel de uien en snijd ze in kleine blokjes. Doe de boter in de pan en bak de uien. Pers de knoflook uit en doe die bij de uien. Bak de uien langzaam en op laag vuur. Als je de uien op te hoog vuur bakt zullen ze snel aanbakken en zwart worden. Bak de uien een minuut of 30. De uien zijn dan mooi bruin geworden. Goed roeren tussendoor, ook goed over de bodem.

Als de uitjes goed gebakken zijn dan doe je een eetlepel bloem over de uien heen. De bloem zorgt ervoor dat de soep bindt. Ook doe je het kaneel over de uien heen. Je zou denken… kaneel in de soep? Maar kaneel zorgt voor een intensere smaak van de bouillon.

Vervolgens doe je de bouillon bij de uien. Voeg de tijm toe en voeg peper en zout naar smaak toe. Kook de soep goed door. Het lekkerst vind ik de soep een dag later, dan zijn de smaken namelijk goed ingetrokken. Strooi een handje geraspte kaas over de soep, eet smakelijk!!

20170131_184303Variatietip

Als je van de uiensoep meer een maaltijdsoep wilt maken dan kan dat heel gemakkelijk. Laat dan een zakje tortellini meekoken in de soep. Zelf vind ik de vlees of de kaasvulling het lekkerst. Tortellini is een lekker vullend ingrediënt in de soep.

Hou jij ook zo van uiensoep?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: